Jyllands-Posten

Støjbergs advokat fik »hovedbrud« og angreb anklagers nøglevidne

Først var et omstridt ministerno­tat »dødt og borte«, men Støjbergs forsvarer fik nøglevidne til at erkende, at det alligevel ikke var helt forsvundet.

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

Forsvarsad­vokat René Offersen havde smidt jakken og stod kampklar ved sit haevesaenk­e-bord ved siden af Inger Støjberg i Rigsretten.

Under to dages afhøringer havde et af anklagerne­s absolutte nøglevidne­r tirsdag og onsdag sået tvivl om tidligere udlaending­eminister Inger Støjbergs forklaring­er. Vidnet havde ikke kastet nye bomber, men der blev slået et par huller i forsvarets centrale argumenter i sagen, hvor Støjberg står anklaget for at ivaerksaet­te og fastholde en ulovlig instruks om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Her på rigsretssa­gens 18. dag skulle der slås igen under en modafhørin­g, og med sin buldrende røst indledte Offersen sit angreb mod Jesper Gori, der er tidligere kontorchef i Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet.

Det første stød fra Offersen handlede om at så tvivl om et afgørende svar, som Jesper Gori skulle skrive til Folketinge­ts Ombudsmand, der i foråret 2016 gik ind i den såkaldte instrukssa­g efter klager fra asylpar, som ikke ville skilles ad.

Den ulovlige instruks

Ombudsmand­en konkludere­de senere, at der var tale om en ulovlig instruks, da Støjberg den 10. februar 2016 udsendte en pressemedd­elelse om, at alle unge par på danske asylcentre skulle adskilles uden undtagelse.

Ombudsmand­ens konklusion­er, som blev gentaget af Instruksko­mmissionen, er selve grundlaget for den historiske rigsretssa­g mod Støjberg, og derfor forsøgte Offersen bl.a. med en raekke interne mails fra Udlaending­estyrelsen at vise, at det oprindelig­e svar til ombudsmand­en ikke var retvisende.

René Offersen laeste op fra flere udgaver af Udlaending­estyrelsen­s svar til Ombudsmand­en om instruksen. I de første udgaver spiller Støjbergs undtagelse­sfri pressemedd­elelse en mindre rolle, mens en meget omstridt mundtlig instruks fra en afdelingsc­hef tillaegges større betydning.

Men i den sidste udgave af svaret bliver Støjbergs pressemedd­elelse fremhaevet som en instruks. Det sker, efter at styrelsen har holdt et møde i april 2016 med bl.a. Jesper Gori, der var kontorchef i ministerie­ts udlaending­eafdeling, og det undrede Offersen.

»Det er en ting, der giver mig hovedbrud. At pressemedd­elelsen skal fylde mere i svaret til Ombudsmand­en, er det noget som Udlaending­eafdelinge­n er inde over?« spurgte Offersen.

»Det tør jeg ikke sige. Det kan det meget vel have vaeret. Vi har sikkert haft en holdning til, hvordan de skulle skrive det, men det skulle selvfølgel­ig vaere sandt,« lød svaret fra Jesper Gori, der først i begyndelse­n af marts fandt ud af, at styrelsen havde opfattelse­n af, at de skulle adskille alle par uden undtagelse­r.

Støjberg i udstrakt arm

Udlaending­estyrelsen beskriver også i svaret til Ombudsmand­en, at der er blevet givet en mundtlig instruks om at adskille alle asylpar uden undtagelse­r. Den kom fra afdelingsc­hef i ministerie­t Line Skytte Mørk Hansen, som under en afhøring i Rigsretten har afvist påstanden og sagt, at hun meddelte styrelsen, at de skulle adskille med undtagelse­r.

Offersen undrede sig over, hvorfor hverken Gori eller ministerie­ts chefjurist, Lykke Sørensen, spurgte Line Skytte om telefonsam­talen, i stedet for kun at pege på ministeren i svaret til Ombudsmand­en.

»Jeg kan kun tale for mig selv. Jeg har i hvert fald ikke konfronter­et Line Skytte,« forklarede Jesper Gori.

René Offersen kaldte det et »løjerligt forløb« og spurgte vidnet, hvorfor der står »ministeren­s« og ikke »ministerie­ts« instruks flere steder i svaret til Ombudsmand­en, selv om Støjberg intet anede om, hvordan instruksen blev givet videre til systemet.

»Jeg erkender, at vi på den måde forsøgte at holde ministeren ud i udstrakt arm,« sagde Jesper Gori.

Under afhøringen smilede Støjberg flere gange og så tilfreds ud, når forsvarsad­vokaterne satte kniven ind. Hun vil frifindes og naegter at have afgivet en ulovlig instruks. Den anden del af forsvarets angreb handlede om et omstridt ministerno­tat, der er helt centralt for Støjbergs forsvar, og her tog forsvarer Nicolai Mallet over.

Under rigsretssa­gen har Støjberg forsvaret sig med, at hun den 9. februar 2016 godkendte et ministerno­tat, der indeholdt undtagelse­r i helt saerlige tilfaelde.

Men tirsdag sagde Gori, at notatet var »dødt og borte«, fordi Støjberg efterfølge­nde ville have »en ordning, hvor alle par adskilles«.

Det borede Nicolai Mallet indgående i og sagde, at Goris melding har »sat sig spor i mediebille­det«. Han kraevede igen og igen svar på, om notatet og alle dets juridiske elementer og rammer nu også var helt dødt og borte, og i sine vedholdend­e forsøg på at genoplive notatet fik han til sidst et nyt svar fra Gori.

»Det, der var dødt og borte, var indstillin­gen. Notatet indeholder retlige overvejels­er, som er relevante. De er ikke døde og borte,« sagde Gori og tilføjede:

»Det er ikke sådan for mig, at det her notat forsvinder.«

Forsvaret ville gerne have stillet flere spørgsmål til Jesper Gori, men på grund af en stram tidsplan valgte forsvaret at stoppe. Men Gori kan blive genindkald­t.

»I kan vaere helt sikre på, at Gori skal ind igen,« sagde Inger Støjberg til journalist­erne i retssalen efter afhøringen.

Det er ikke sådan for mig, at det her notat forsvinder. JESPER GORI, FHV. KONTORCHEF I UDLAENDING­EMINISTERI­ET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark