Jyllands-Posten

Regeringen vil gps-maerke ulve i Danmark

Antallet af ulveangreb er faldet. Regeringen lover dog yderligere hjaelp til landmaend, der frygter for deres dyr.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Danske ulve skal indfanges og maerkes med en gps, så man kan overvåge deres faerden og måske derved forhindre angreb på fåreflokke.

Naeste år forventer regeringen at afsaette yderligere 1,4 mio. kr. til ulveforval­tning, og ét af initiative­rne er øget overvågnin­g af de gråpelsede rovdyr, som har slået sig ned flere steder i Jylland. Det oplyste miljøminis­ter Lea Wermelin på et samråd torsdag.

Forslaget kommer oprindelig­t fra Vildtforva­ltningsråd­et, som består af repraesent­anter fra interesse- og forsknings­institutio­ner, og som rådgiver regeringen om jagt og vildtforva­ltning i Danmark.

Regeringen vil også afsaette penge til at indkøbe hjaelpetra­ilere og udstyr, så lokale korps af frivillige kan rykke ud i tilfaelde af ulveangreb. Og til dialogmøde­r med lokale borgere for at kvalificer­e ulvedebatt­en med fakta, meddelte ministeren.

Ifølge de seneste tal findes der mindst 15 ulve i landet; 11 voksne og et kuld på mindst fire hvalpe.

Både regeringen og flere partier i Folketinge­t mener, at »Danmark er for lille et land til til ulve«, og politikern­e så helst, at ulven slet ikke var her.

Men det er den. Og det er svaert at gøre noget ved, erkendte ministeren på samrådet. Ulven er nemlig omfattet af den strengeste beskyttels­e i EU’s såkaldte habitatdir­ektiv, og det forhindrer jagt og regulering af bestanden. Kun de såkaldte problemulv­e må skydes lovligt. Det kan for eksempel vaere ulve, der gentagne gange angriber husdyr eller udviser aggressiv adfaerd over for mennesker.

Både den nuvaerende Sregering og den tidligere VLAK-regering har i flere år forsøgt at samle opbakning blandt EU-lande til at lempe beskyttels­en af ulven, men indtil videre er det ikke lykkedes.

»Det er en svaer opgave, vi er på. EU-Kommission­en og et flertal af landene har ikke umiddelbar­t et ønske om at gå samme vej, men vi fortsaette­r,« sagde miljøminis­ter Lea Wermelin, der ikke tør sige, hvornår missionen lykkes.

I mellemtide­n lover regeringen løbende at tilpasse hjaelpen til de landmaend, som oplever, at ulve draeber deres får eller andre dyr.

I 2019 forhøjede regeringen tilskuddet til ulvesikrin­g af hegn, og siden er en forsøgsord­ning trådt i kraft, hvor landmaend også kan få tilskud til mobile hegn, som er lettere at saette op.

I april i år blev der desuden åbnet for tilskud til alarmer, som kan sende en sms, hvis spaendinge­n i hegnet falder.

I alt er der givet tilsag om tilskud til hegn for 640.000 kr. siden sommeren 2019, oplyser regeringen.

Det er endnu for tidligt at se effekten af de seneste tiltag, men Lea Wermelin glaeder sig over, at antallet af ulveangreb er faldet.

Indtil videre er der registeret 10 ulveangreb i år mod 43 i 2020.

Traed i karakter, minister

Torsdagens samråd var indkaldt af Venstre og Dansk Folkeparti, som begge ønsker ulven ud af Danmark igen.

Pia Kjaersgaar­d (DF) beskrev ulvesituat­ionen som ude af kontrol og efterlyste endnu bedre kompensati­on til landmaend, der mister dyr i ulveangreb.

Venstres Erling Bonnesen opfordrede Lea Wermelin til at »traede i karakter« over for EU-kollegerne for at overbevise dem om at lempe på ulvebeskyt­telsen.

Endelig argumenter­ede Frie Grønnes folketings­medlem Susanne Zimmer for, at der altid har vaeret en risiko for rovdyrangr­eb mod dyrehold. For eksempel spiser måren også høns i hønsehuset, påpegede hun.

»Det er sådan, det er, når man holder landbrug.«

»Det er fint, at landmaende­ne får erstatning, når deres dyr bliver spist,« sagde hun.

 ?? ?? Ulve i Bialowieza Nationalpa­rk i Polen. Ifølge de seneste tal menes der at vaere 15 ulve i Danmark, herunder fire hvalpe. Foto: Mik Eskestad
Ulve i Bialowieza Nationalpa­rk i Polen. Ifølge de seneste tal menes der at vaere 15 ulve i Danmark, herunder fire hvalpe. Foto: Mik Eskestad

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark