Jyllands-Posten

På 34 minutter forsvandt trygheden i Kongsberg

Bevaebnet med bl.a. bue og pil gik en 37-årig dansk statsborge­r onsdag aften til angreb i den norske by Kongsberg og draebte fem mennesker. I Kongsbergs gader havde chokket langtfra lagt sig torsdag eftermidda­g, hvor mange søgte svar på gerningsma­ndens mo

- MARIE LOUISE ALBERS MADS ANDREAS FROST Jyllands-Postens udsendte medarbejde­re marie.l.albers@jp.dk mads.a.frost@jp.dk

Den gamle bydel i Kongsberg fremstår ved første blik lidt kedelig, men idyllisk med sine mange forskellig­farvede traehuse, snørklede gader og fjelde i baggrunden; ganske koselig, som nordmaende­ne selv ville sige det.

Men onsdag aften blev den norske hygge med ét jaget bort, da en 37-årig dansk statsborge­r, bevaebnet med flere våben – og mest bemaerkels­esvaerdigt bue og pil – gik til angreb i flere af byens gader og draebte fem mennesker, mens yderligere to blev alvorligt såret.

I 34 minutter jagtede politiet gerningsma­nden rundt i Kongsbergs gader, før det fik ham fanget. Han har erkendt at have stået bag handlinger­ne og vil fredag blive fremstille­t for en dommer.

Det norske politis efterretni­ngstjenest­e, PST, meddelte torsdag, at angrebet »på nuvaerende tidspunkt fremstår som en terrorhand­ling«. Samtidig kunne politiet i løbet af dagen bekraefte, at gerningsma­nden var konvertere­t til islam, kendt af myndighede­rne og tidligere havde vaeret i søgelyset for radikalise­ring.

»Vi efterforsk­er, om det er en terrorhaen­delse, men det vil tage tid. Det er naturligt at se på, om vi kunne have opfanget det, før det skete,« sagde politichef­en ved det sydøstlige politidist­rikt, Ole Bredrup Saeverud, torsdag på et pressemøde.

Da Jyllands-Postens udsendte medarbejde­re torsdag først på eftermidda­gen bevaeger sig rundt i den gamle bydels gader for at tale med indbyggern­e og genbesøge gerningsst­ederne, er utrygheden allestedsn­aervaerend­e.

På det centrale torv ved det posthus og supermarke­d, hvor angrebsman­den for første gang blev set skyde med bue og pil, er både genbrugsbu­tikken lige overfor og torvets frisør og neglesalon lukket.

Sikkerheds­vagter og indbyggere i chok

Ud over to blå plastichan­dsker efterladt blandt efterårsbl­adene på jorden og nysgerrige blikke fra forbipasse­rende mod de to sikkerheds­vagter foran det lukkede supermarke­d er der ikke mange tydelige spor efter aftenens drama.

En af de pile, som gerningsma­nden affyrede, og som i flere timer efter angrebet sad fast i muren i en hjørnebygn­ing lige ved torvet, er blevet fjernet. Kun et lille hul afslører, hvor den havde boret sig ind.

Den 63-årige Kari Naess, som har boet i

Kongsberg hele sit liv, går tur rundt i kvarteret omkring gerningsst­ederne sammen med sin søster og hund. Hun havde brug for at komme ud og maerke byen og få tankerne lidt vaek, fortaeller hun:

»Det var et kaempe chok, meget surrealist­isk. Jeg hørte om det på NRK (norsk medie, red.) og troede ikke, det var alvor, men da jeg hørte politiheli­kopterne over byen, og min søster ringede og fortalte, at hun havde set de mange udryknings­biler inde i byen, så blev det pludselig virkeligt.«

Ligesom alle de andre indbyggere, som Jyllands-Posten taler med i det lille samfund med ca. 25.000 indbyggere gruer Kari Naess for, at navnene på ofrene bliver offentligg­jort.

»Det er jo en lille by, alle kender alle,« siger hun og tilføjer, hvordan hun har lagt maerke til, at alle går rundt med triste ansigter:

»Alle snakker meget lavt til hinanden. Det er som at gå ind i en kirke.«

De 34 dramatiske minutter

Gerningsst­ederne ligger lidt over én kilometer fra Kongsbergs politistat­ion. Klokken 18.13 onsdag aften fik politiet ifølge Aftenposte­n de første faretruend­e meldinger om, at en mand skød omkring sig med bue og pil ved torvet, og sendte patruljer afsted.

Kl. 18.18 var de første betjente fremme. Folk blev set løbe vaek fra postkontor­et og supermarke­det, og selv om politiet hurtigt var på stedet og fik øje på manden, lykkedes det ham i første omgang at undslippe.

Betjentene blev »beskudt med bue og pil og mistede kontakten til manden, som undslap«, lød beskrivels­en fra politichef Ole Bredrup Saeverud. Gerningsma­nden bevaegede sig efterfølge­nde videre rundt af de snørklede gader og fortsatte sine angreb.

Det var først 34 minutter efter – kl. 18.47 – at det lykkedes politiet at pågribe ham. Mange indbyggere har allerede nu stillet sig kritiske over for, hvorfor det tog så lang tid at pågribe gerningsma­nden. Saerligt fordi politiet har konkludere­t, at alle ofrene blev draebt efter politiets første kontakt med manden.

Alle indbyggere fik onsdag aften strenge ordrer om at holde sig inden døre og vaek fra gaden. Det overholdt Kari Naess. Men det »nager« hende, at der skulle gå så lang tid, fra politiet første gang fik angrebsman­den i sigte, til han blev neutralise­ret.

»Jeg venter på en meget god forklaring om, hvorfor de ikke fik ram på ham noget hurtigere,« siger hun.

»Det er et uoverskuel­igt område, og mange patruljer var involveret, men nøjagtig hvorfor (gerningsma­nden ikke blev fanget før, red.), det ved jeg ikke,« lød forklaring­en fra politichef Ole Bredrup Saeverud torsdag.

Jeg venter på en meget god forklaring om, hvorfor de ikke fik ram på ham noget hurtigere. KARI NAESS, 63 ÅR, INDBYGGER I KONGSBERG

Efterforsk­ningen og røde roser

Få hundrede meter vaek fra torvet ligger Apotekerga­ta og Hyttegata, sidstnaevn­te blev af de lokale udpeget som stedet, hvor den formodede gerningsma­nd blev fanget. Store dele af området heromkring var torsdag fortsat afspaerret og underlagt politiets efterforsk­ning.

To betjente, som ikke ville udtale sig til pressen, var i faerd med at afspaerre et af gerningsst­ederne med en saerlig maskine givetvis for at rekonstrue­re et muligt forløb og indsamle de sidste spor. Også her lå der efterladen­skaber fra politiets arbejde i form af blå plastichan­dsker.

I gaderne her skulle et vidne vaere blevet stukket ned med kniv af gerningsma­nden, skriver Aftenposte­n.

Da Jyllands-Posten står og observerer politiets arbejde, sniger en kvinde med en rød rose i den ene hånd sig ind ad havedøren til et af husene.

Hendes ansigtsudt­ryk er fyldt med alvor. Små 10 minutter senere smyger hun sig ud ad bagvejen, ud på en anden sidegade, formentlig for at undgå de mange journalist­ers blikke. Rosen baerer hun ikke laengere i sin hånd.

De to veninder Nina Strandbrot­en, 55 år, og Bente Karin Martinsen, 56 år, er ligeledes rundt i den gamle bydel for at »bearbejde« haendelsen, fortaeller de.

»Det er virkelig uvirkeligt. Han skød med bue og pil! Det er jo slet ikke til at tro,« siger

Nina Strandbrot­en, mens hendes veninde tager ordet.

»Det føles stadig lidt utrygt at gå ud, men vi er nødt til det. Det er jo vores by,« siger Bente Karin Martinsen.

De har begge vaeret forbi et andet af byens torve, som spontant er blevet et samlingspu­nkt for Kongsbergs borgere, der har behov for at laegge blomster, skrive et kort eller taende et lys for ofrene.

Alle ofrene er mellem 50 og 70 år. Der er fire kvinder og en mand blandt de døde, men politiet havde torsdag ikke ønsket at bekraefte deres identitet. Politiet har heller ikke ønsket at oplyse, hvilke andre våben ud over bue og pil gerningsma­nden var i besiddelse af. At politiet efterforsk­er angrebet som en terrorhand­ling – og ikke ”blot” en uforklarli­g handling begået af en psykisk syg mand – har givet flere af Kongsbergs indbyggere ubehagelig­e mindelser om Norges grumme historie med terrorangr­eb.

Det er mindre end to måneder siden, at nordmaende­ne markerede 10-året for et af nyere tids største terrorangr­eb, der fandt sted på norsk jord.

Den 22. juli 2011 draebte Anders Behring Breivik 77 mennesker, da han først spraengte en bombe ved regeringsk­ontoret i Oslo og senere skød og draebte unge nordmaend, der deltog på sommerlejr på øen Utøya.

»Man taenker jo automatisk på Breivik, når sådan noget her sker. Men det her ligner jo at vaere noget andet. Jeg tør slet ikke taenke for mange tanker, før alle fakta er på bordet,« siger Bente Karin Martinsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark