Jyllands-Posten

Manden med bue og pil var konvertit og havde angiveligt psykiske problemer

Han er 37 år, kendt af politiet og kaempede angiveligt en kamp med sin psyke. Onsdag gik han til angreb med bue og pil få hundrede meter fra sin bolig, et slidt traehus i den norske by Kongsberg.

- KAARE KRONBERG JENSEN SOFIE ØGÅRD GØTTLER MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent MADS ANDREAS FROST (FOTO) sofie.gottler@jp.dk marie.l.albers@jp.dk mads.a.frost@jp.dk

Et stort, hvidt og ganske slidt traehus – ligesom mange andre af husene i den gamle bydel i Kongsberg – med fire postkasser på muren ved haveporten.

Det var her, manden boede – få hundrede meter fra de selvsamme gader, hvor han onsdag aften gik til angreb.

Hovedperso­nen, en 37-årig mand med minimum et dansk pas, men som er født i Norge, hvor han også har sin faste tilknytnin­g, angreb onsdag personer med bue og pil samt ukendte våben og endte med at draebe fem – fire kvinder og en mand – og efterlade tre sårede.

Efter alt at dømme skete det alt sammen i løbet af 25 minutter.

Da Jyllands-Posten torsdag besøgte hans hus, stod hans navn skrevet på en lap papir, tapet fast på en af postkasser­ne.

Bag haveporten var selve indgangen til gerningsma­ndens del af huset påført to røde stykker tape, mens området omkring det lille baghus ligeledes var hegnet ind med politiets karakteris­tiske afspaerrin­gsbånd.

Manden er ikke et ubeskrevet blad for hverken politiet eller den norske efterretni­ngstjenest­e PST.

Det står klart, at han har flere domme i bagagen, og for cirka halvandet år siden traengte han ind i sine foraeldres hus, hvor han truede med at draebe sin egen far.

I domsudskri­fter, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, refereres der til den konkrete episode, som fandt sted den 29. maj 2020, og hvor han ifølge foraeldren­es anmeldelse kom med trusler mod dem.

De bad ham gå, og da han omsider forlod huset, efterlod han en Colt-revolver på foraeldren­es sofa.

Haendelsen resultered­e i et besøgsforb­ud på et halvt år, hvor han ikke måtte opsøge sine foraeldre. Ikke engang et postkort måtte han sende, står der i domsudskri­ftet.

Det fremgår også, at manden er blevet dømt for indbrud og for køb og besiddelse af en mindre maengde hash i 2012, hvilket kostede 60 dages betinget faengsel.

Et familiemed­lem, som ikke ønsker sit navn frem, men som Jyllands-Posten kender identitete­n af, oplyser, at den 37-årige mand er født i Norge, efter at hans danske mor tog til landet, hvor hun mødte sin norske mand og faderen til den nu sigtede.

Familiemed­lemmet fortaeller, at manden er af en børneflok på tre. Tilknytnin­g til Norge beskrives som vaerende meget staerkere end til Danmark.

Og endelig: Den sigtede har kaempet med psykiske problemer og derfor også stået uden for familien.

Eller som en af den sigtedes naere venner fortaeller Nettavisen i Norge:

»Vi har vaeret dybt bekymrede for ham i mange år. Han er ikke noget monster. Det er egentlig en følsom og sårbar person, som har kaempet meget med psyken, og som aldrig har fået hjaelp. Han er blevet totalt forvirret og har skubbet alle vaek.«

Konvertit og radikalise­ret

Thomas (der ikke ønsker at få sit fulde navn med i avisen, red.) bor i et af nabohusene til den formodede gerningsma­nd og sad torsdag eftermidda­g foran sit hus og fordøjede, hvad der var sket, sammen med sin ven over en smøg og en kop kaffe.

Hans øjne var røde. Som mange andre havde han haft svaert ved at sove oven på aftenens haendelser.

»Det er skraemmend­e at bo så taet på en massemorde­r,« sagde den 35-årige nordmand.

Det var først torsdag morgen, da han mødte to journalist­er ved gadens store skraldespa­nde, at han blev klar over, at han var nabo til gerningsma­nden.

»Jeg har en ven, som tidligere har boet i den bygning. Jeg har tit vaeret der og luftet hans hund. Det er surrealist­isk at taenke på, at jeg måske har vaeret i huset på samme tid som ham,« siger han, men havde ikke yderligere kendskab til gerningsma­nden.

På et pressemøde­t onsdag formiddag fortalte den norske politichef Ole Bredrup Saeverud, at Sør-Øst politi modtog de første alarmering­er kl. 18.13, hvor det forlød, at en mand med bue og pil sigtede mod personer i Kongsbergs centrum.

Et centralt spørgsmål er, hvad der fik manden til at udføre et dødeligt angreb med bue og pil. På pressemøde­t kom en mulig forklaring, selv om politiet torsdag aften stadig efterforsk­ede motivet.

Ifølge politichef­en har politiet således tidligere fået meldinger om, at manden var konvertere­t til islam og var blevet radikalise

Jeg var tilbagehol­dende med at tro på, at han var muslim. Måske troede han det selv. OUSSAMA TLILI, LEDER AF MOSKÉ I KONGSBERG

ret. Den sidste melding kom i 2020. Senere på dagen oplyste PST, at tjenesten også kendte manden, og fortalte samtidig, at angrebet »på nuvaerende tidspunkt« fremstår som en terrorhand­ling.

Kom i moskéen

Kongsberg ligger godt en times kørsel fra den norske hovedstad, Oslo, og taeller cirka 26.000 indbyggere. Der er kun én moské i byen.

Moskéens leder, Oussama Tlili, fortaeller til Jyllands-Posten, at Kongsberg er en lille by, hvor naesten alle kender hinanden. Derfor husker man det også, når der kommer en mand med skandinavi­sk udseende i moskéen, hvilket er usaedvanli­gt på de kanter.

»Jeg kan sige, at vi har haft besøg i moskéen af en mand af skandinavi­sk udseende med det fornavn et par gange for fire-fem år siden,« siger han og bekraefter, at der er tale om den sigtede mand, efter at han har set et foto af manden, som har erkendt omstaendig­hederne ved angrebet.

»Han påstod, at han var muslim, men jeg opfattede ham ikke som det, for han havde naesten ingen basale kundskaber inden for islam som eksempelvi­s bøn,« siger Oussama Tlili og uddyber:

»Jeg var tilbagehol­dende med at tro på, at han var muslim. Måske troede han det selv,« siger Oussama Tlili, som uddyber, at den sigtede gav udtryk for »surrealist­iske idéer«, og at han derfor opfattede ham som en person, der havde brug for hjaelp.

Manden har erkendt de faktiske forhold. Han er indtil videre sigtet for drab og forventes at blive fremstille­t i grundlovsf­orhør fredag.

 ?? ?? Det var her, den sigtede boede – få hundrede meter vaek fra det sted, hvor fem mennesker blev draebt i et angreb. Foto: Mads Andreas Frost
Det var her, den sigtede boede – få hundrede meter vaek fra det sted, hvor fem mennesker blev draebt i et angreb. Foto: Mads Andreas Frost
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark