Jyllands-Posten

Corona har gjort det svaerere for politiet at spore soloterror­ister

Listen over soloterror­ister er lang. Coronapand­emien og en fragmenter­ing af ideologier har generelt gjort det svaerere for politiet at overvåge miljøet.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Den 37-årige danske statsborge­r, der bevaebnet med bue og pil mistaenkes for at have draebt fem personer i den norske by Kongsberg, handlede ifølge norsk politi tilsynelad­ende alene.

Han var en konvertit, som politiet tidligere har vaeret bekymret for, var blevet radikalise­ret. Onsdagens angreb vurderes på nuvaerende tidspunkt af den norske efterretni­ngstjenest­e som en terrorhand­ling.

Til gengaeld kan det siges med sikkerhed, at nedlukning­erne under coronapand­emien ikke har gjort det lettere for politiet at spore personer, som kan udgøre en terrortrus­sel, siger Magnus Ranstorp, terroreksp­ert fra Försvarshö­gskolan i Stockholm.

»De har ikke haft adgang til folk på samme måde som før,« påpeger Ranstorp.

»Hvis du skal vurdere, om en person er blevet radikalise­ret, så vil du gerne møde vedkommend­e. Men hvis den person sidder derhjemme hele tiden, er det svaerere.«

En lang og trist liste

Der er mange tidligere eksempler på personer, der har udført terrorangr­eb på egen hånd. Det skete f.eks. i København i februar 2015, da en 22-årig dansk mand med palaestine­nsisk baggrund skød og draebte to. Året efter kørte en tunesisk mand med bopael i Frankrig en lastbil ind i en folkemaeng­de i Nice og draebte 86 mennesker. I juni 2020 gik en 25-årig mand af libysk afstamning amok med en kniv i en park i den engelske by Reading og draebte tre mennesker. Den følgende november skød og draebte en 23-årig mand i Wien fire mennesker.

Listen over soloterror­ister er lang, og i mange tilfaelde er der tale om personer, som er blevet radikalise­ret online. Under coronakris­en har mange brugt ekstra meget tid ved computeren. Selv om der i de senere år har vaeret faerre terrorangr­eb i Europa, har den voldelige ekstremism­e derfor ikke stået stille, siger Ranstorp.

»Den er bare flyttet online. Ekstremist­er – f.eks. fra Islamisk Stat eller sympatisør­er – har vaeret meget aktive på nettet og har opfordret deres følgere til at begå angreb.«

Ifølge Rita Katz, en amerikansk terroranal­ytiker bag gruppen Search Internatio­nal Terrorrist Entities (SITE), har både jihadister og terroriste­r på højrefløje­n bl.a. opfordret til angreb med bue og pil, sådan som den 37-årige dansker gjorde.

Opfordring­erne er dog mest kommet fra det ekstreme højrefløjs­miljø, og listen over angrebsmet­oder, som ekstremist­er promoverer, er lang, skriver Rita Katz på Twitter.

En anden udfordring for politi og efterretni­ngsmyndigh­eder er, at hele rummet omkring voldelig ekstremism­e er blevet mere fragmenter­et. Der er flere begrundels­er for, hvorfor folk gør, som de gør, siger Ranstorp.

»Det skyldes isaer opbygninge­n af de sociale medier. Du kan henvende dig til en gruppe, blive inspireret af andre, laere, hvordan du begår terror et tredje sted, og det skal så kombineres med den pågaeldend­e persons egen personlige holdninger. Psykiske problemer spiller også ofte ind,« siger den svenske terroreksp­ert.

Risikoen for soloangreb er også stor i Danmark, vurderede Center for Terroranal­yse, CTA, under den danske efterretni­ngstjenest­e PET i sin seneste rapport fra marts.

»Det mest sandsynlig­e militant islamistis­ke terrorangr­eb i Danmark er et angreb, der udføres med lettilgaen­gelige midler, skydevåben eller hjemmelave­de bomber af en mindre gruppe eller en soloterror­ist, der er inspireret af militant islamistis­k propaganda,« lyder det f.eks. i rapporten.

Solo, men ikke alene

Senest i februar blev to syrere i Danmark anholdt pga. en mistanke om, at de planlagde et terrorangr­eb i Danmark eller udlandet med brug af skydevåben og hjemmelave­de bomber.

Generelt har der dog vaeret faerre terrorangr­eb i Vesten i de senere år sammenlign­et med f.eks. perioden 2015 til 2017. I alt var der ifølge Center for Terroranal­yse 12 militant islamistis­ke angreb i Vesten i 2020, mens otte angreb blev afvaerget.

Selv om mange af disse er blevet udført af en person på egen hånd, er det dog ofte forkert at sige, at de har handlet helt alene, skriver terroreksp­erten Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internatio­nale Studier, Diis.

I den fase, hvor de motiveres og planlaegge­r deres ugerninger, har soloterror­ister i langt størstedel­en af tilfaelden­e vaeret i kontakt med bekendte – ofte via onlinemilj­øer, skriver Lars Erslev Andersen i et indlaeg i tidsskrift­et Raeson.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark