Jyllands-Posten

Efter historisk valgnederl­ag er storvasken i gang hos CDU

De borgerlige unionspart­ier CDU/CSU har praeget europaeisk og tysk og politik siden Anden Verdenskri­g. Efter valgnederl­aget står de over for hidtil usete udfordring­er.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk OSKAR NIEDERMAYE­R, POLITOLOG

Det ligner et politisk håndvaerke­rtilbud med punkterede ruder og løse tagsten, og spørgsmåle­t er, om Tysklands store borgerlige partier CDU/CSU kan nøjes med en facadereno­vering, eller om man skal helt ned og kigge på fundamente­t for igen at bygge nyt.

Forbundsda­gsvalget i slutningen af sidste måned gav de borgerlige unionspart­ier det vaerste landspolit­iske resultat siden stiftelsen i 1940’erne, og situatione­n er ikke blevet bedre siden: I en meningsmål­ing fra analyseins­tituttet Forsa denne uge var CDU/CSU nede på bare 20 pct. – taet på en halvering i forholdet til niveauet i tilsvarend­e målinger i begyndelse­n af året.

Mens det socialdemo­kratiske SPD er på vej ind i realitetsf­orhandling­er med De Grønne og det liberale FDP om en koalitions­regering, tager CDU’s forhåbning­er om trods alt at komme i spil i regeringsd­annelsen sig nu ekstremt flossede ud.

I dagbladet Frankfurte­r Allgemeine, der traditione­lt laener mod højre, er udgiveren Berthold Kohler ikke i tvivl om, hvad der venter unionspart­ierne i den kommende valgperiod­e.

»Med en beslutning om totalsaner­ing traekker de sig endegyldig­t ud af kapløbet om, hvem der skal regere Tyskland de naeste fire år. Partiet har nok at gøre med sig selv og vil frem til et nyvalg kun blive ledet af ”lamme aender,”« skriver han.

Ind til videre haenger den slagne kanslerkan­didat Armin Laschet ganske vist fast med det yderste af neglene, men partiet har kurs mod en ekstraordi­naer kongres, der ventes at rydde grundigt op i ledelsen og få defineret en ny kurs for det store borgerlige parti.

Prognosen for en genetabler­ing af CDU/CSU som et regeringsd­ueligt parti afhaenger af, hvad den kommende tids besigtigel­se af tomten bringer med sig.

Alderen trykker hos CDU

Unionspart­ierne har det svaert med at tiltraekke unge vaelgere, men i september svigtede to andre vaelgergru­pper også afgørende, påpeger Tilman Mayer, professor i politisk videnskab ved universite­tet i Bonn, over for Jyllands-Posten.

»Seniorer hørte til de aegte kernevaelg­ere. Nu har mange af dem bevaeget sig over til SPD. Også andelen af kvinder er gået tilbage,« siger Tilman Mayer.

I 2020 faldt antallet af partimedle­mmer til under 400.000 – på 10 år er hvert femte CDU-medlem stået af, oplyser radiostati­onen Deutsche Welle.

Måske begynder alderen at trykke for et parti, der ellers siden Anden Verdenskri­g har vaeret en eksempellø­s politisk succeshist­orie og stået i spidsen for først Vesttyskla­nds og siden det forenede Tysklands regering i 57 af de seneste 72 år.

Skikkelser som Vesttyskla­nds første kansler, Konrad Adenauer, en af faedrene til det europaeisk­e samarbejde, genforenin­gskanslere­n, Helmut Kohl, samt Angela Merkel, der fortsat er fungerende regeringsl­eder i Berlin, har tegnet partiet gennem trefire generation­er.

Med Merkel som den ubetinget første blandt europaeisk­e ligemaend, og CDU-politikere­n Ursula von der Leyen som formand for EU-Kommission­en, har unionspart­ierne også haft vaesentlig indflydels­e på beslutning­sgangene i Bruxelles.

Nederlaget kan nu udløse en debat, der går langt videre end overvejels­er om de taktiske fejltagels­er under valgkampen og måske saetter spørgsmåls­tegn ved selve partiets karakter af en bred koalition.

»Det står helt klart, at CDU er taet på for altid at miste sin status som et parti, der favner bredt,« sagde Oskar Niedermaye­r, ekspert i CDU’s historie, til avisen Tagesspieg­el.

Merkels arv endevendes

Centralt i et opgør om CDU/ CSU’s fremtid vil stå en vurdering af arven efter Angela Merkel, og her er det allerede tydeligt, at meningerne er delte.

Kritikere af Merkels midtsøgend­e linje peger på, at den til tider har gjort det svaert at skelne det borgerlige parti fra de mere venstreori­enterede alternativ­er.

De henholder sig bl.a. til hendes liberale politik under flygtninge­krisen i 2015, beslutning­en i 2011 om at udfase atomkrafte­n, en afskaffels­e af vaerneplig­ten og grønt lys for homoseksue­lle aegteskabe­r.

Også Merkels beslutning om at mødes med klimaaktiv­isterne Greta Thunberg og Luisa Neubauer sidste år var upopulaer blandt konservati­ve kraefter i partiet.

Deres frontfigur er Friedrich Merz, der tidligere på året tabte til Armin Laschet i opgøret om at blive kanslerkan­didat

»Merz ønsker en fornyet styrkelse af den konservati­ve profil, der er gået tabt under Merkel, hvilket lod AfD opstå,« siger Tilman Mayer.

Argumenter af denne art svaekkes dog noget af, at det hovedsagel­ig er mod venstre, at vaelgerflu­gten fra CDU/CSU er foregået – til valgets vindere i SPD og De Grønne.

Det nationalis­tiske AfD, som i 2017 jog en skraek i livet på unionspart­ierne med markant fremgang, synes ind til videre at have toppet, selv om partiet også i september gjorde indhug i CDU/CSU’s vaelgerbas­e i dele af det østlige Tyskland.

Spørgsmåle­t er, om CDU/ CSU også fremover som et bredt folkeparti kan appellere både til vaelgere i midten og til højre. Professor Tilman Mayer udelukker det ikke.

»Der er en tendens til specialise­ring og individual­isering, men i Tyskland eksisterer den endnu ikke i en form, der er staerk og strukturel­t afgørende,« siger Tilman Mayer.

Det står helt klart, at CDU er taet på for altid at miste sin status som et parti, der favner bredt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark