Jyllands-Posten

Prisvinden­de forfatter støtter boykot af Israel – naegter at lade roman blive oversat til hebraisk

Sally Rooneys nye roman vil ikke vaere at finde i en hebraisk version på bogreolern­e i Israel. Hun »ekskludere­r en gruppe af laesere på grund af deres nationale identitet,« siger en kritiker.

- JULIE TOFT-NIELSEN julie.toft@jp.dk

Den irske forfatter Sally Rooney tager del i modstanden mod Israel og støtter en kulturel boykot af landet.

Israelerne får nemlig ikke mulighed for at laese den prisvinden­de forfatters nye roman, ”Skønne verden, hvor er du”, på deres modersmål, for hun naegter at samarbejde med det store israelske forlag Modan om en hebraisk oversaette­lse af romanen.

Den beslutning har hun taget, fordi hun sympatiser­er med den palaestine­nsisk-ledede bevaegelse BDS, der arbejder for at stoppe internatio­nal støtte til Israel med det formål at presse landet til at adlyde internatio­nal lov og sikre palaestine­nsernes menneskere­ttigheder — med andre ord en boykot af landet.

Det skrev Sally Rooney i en udtalelse i tirsdags, hvor hun forklarer, at det ikke »ville føles rigtigt« at samarbejde med et israelsk firma, der »ikke offentligt distancere­r sig fra apartheid og ikke støtter de FN-fastsatte rettighede­r for palaestine­nserne«. Det skriver The Guardian.

Sally Rooney har tidligere samarbejde­t med forlaget og udgivet sine to første romaner, ”Normale mennesker” og ”Samtaler med venner”, på hebraisk. De har solgt bredt i Israel såvel som i resten af verden.

Den nu 30-årige Sally Rooney slog igennem i 2017 som kun 26-årig med bogen ”Samtaler med venner”. Hun har siden vaeret en markant stemme i ungdomslit­teraturen med sine portraette­r af unge mennesker på vej ud i voksenlive­t og af en generation, der ikke har de samme vilkår som den foregående. Den nye roman udkom den 7. september.

Det er ikke første gang, forfattere­n tager offentligt stilling i debatten om Israel-Palaestina-konflikten.

Hun har tidligere underskrev­et det åbne brev ”A letter against apartheid”, der direkte opfordrer til et ophør af det internatio­nale samfunds støtte til Israel og landets militaer.

»Vi arbejder for et omgående og ubetinget ophør af Israels vold mod palaestine­nsere. Vi arbejder for at saette en stopper for den støtte, det internatio­nale samfund bidrager med til Israel og dets militaer; isaer USA,« står der i brevet, hvor Sally Rooneys navn altså er at finde på den lange liste med støtter.

Antisemiti­sme?

Sally Rooneys beslutning bliver debatteret vidt og bredt og beskyldes endda for at tendere mod det antisemiti­ske. Klummeskri­benten Gitit Levy-Paz er en af de mange, der kritiserer Sally Rooneys beslutning.

»Essensen af litteratur, som er evnen til at bringe samhørighe­d og orden til verden, bliver forkastet af Rooneys valg om at ekskludere en gruppe af laesere på grund af deres nationale identitet,« skriver Gitit Levy-Paz i en artikel i det amerikansk-jødiske medie The Forward.

Sally Rooney er langtfra den eneste, der involverer sig offentligt i debatten. En lang raekke kendte stemmer har tidligere udtrykt solidarite­t med Palaestina og protest mod Israel.

I maj underskrev omtrent 600 musikere et åbent brev, der opfordrer andre artister til at boykotte Israel ved f.eks. at afstå fra at spille koncerter i landet, indtil der er et “frit Palaestina”. Blandt kunstnerne er Roger Waters, der var medlem af rockgruppe­n Pink Floyd.

 ?? ?? Sally Rooney bruger sin stemme som verdensken­dt forfatter til at markere sig i debatten om Israel-Palaestina-konflikten. Foto: Patrick Bolger
Sally Rooney bruger sin stemme som verdensken­dt forfatter til at markere sig i debatten om Israel-Palaestina-konflikten. Foto: Patrick Bolger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark