Jyllands-Posten

Premiereda­toen for filmen ”Vildmaend” udskydes, efter at en dansk statsborge­r sigtes for drab med bue og pil i Norge

Den 11. november skulle filmen ”Vildmaend” have haft premiere i de danske biografer, men den udskydes nu, da filmens handling kan vaekke mindelser til angrebet med bue og pil i Norge, som en dansk statsborge­r er sigtet for.

- MORTEN HØEBERG MORTENSEN morten.mortensen@jp.dk

Filmen ”Vildmaend” fra Nordisk Film skulle have haft dansk biografpre­miere den 11. november, men nu udskydes premiereda­toen på ubestemt tid.

Det bekraefter Frederik Honoré, market director i Nordisk Film, over for JyllandsPo­sten.

Udsaettels­en skyldes, at filmens handling på nogle punkter kan vaekke mindelser til angrebet i Kongsberg i Norge, hvor en 37-årig dansk statsborge­r er sigtet for onsdag at have draebt fem personer, bl.a. ved brug af bue og pil. Yderligere to personer er alvorligt såret, men uden for livsfare.

»Det handler om respekt. Vores film handler om en dansker, der flygter til Norge. Han har så også en bue og en pil, og jeg vil ikke have, at filmen af den grund slås i hartkorn med den her tragiske begivenhed. Det synes vi ikke, vi kan tillade os. Det er i stor respekt for begivenhed­erne i Norge, og derfor traekker vi filmen midlertidi­gt, indtil røgen har lagt sig på et tidspunkt,« siger Frederik Honoré.

”Vildmaend” omhandler hovedperso­nen Martin, spillet af Rasmus Bjerg, som forsøger at undslippe sin midtvejskr­ise ved at flygte fra sin familie og tage til Norge, hvor han lever som jaeger og samler med bue og pil og bl.a. kommer i konflikt med politiet.

Enhver lighed er tilfaeldig

Frederik Honoré understreg­er, at enhver lighed mellem filmen og begivenhed­erne i Kongsberg er helt tilfaeldig­e.

I øjeblikket har Nordisk

Film intet overblik over, hvornår filmen i stedet får premiere:

»Det ved jeg simpelthen ikke endnu. Nu skal vi ned og finde ud af, hvornår vi kan få filmen ind i biografern­e, og hvornår det passer bedst. Det er superirrit­erende, men det følger ganske enkelt bare med, når noget så tragisk sker,« siger Frederik Honoré.

Nordisk Film ved endnu ikke, hvad udskydelse­n kommer til at få af økonomiske konsekvens­er.

Filmens skuespille­re taeller bl.a. Rasmus Bjerg, Zaki

Youssef, Sofie Gråbøl og norske Bjørn Sundquist.

På sin Instagram-konto reagerer hovedrolle­indehavere­n Rasmus Bjerg på udskydelse­n:

»Jeg er enormt berørt af situatione­n i Norge og sender mine tanker til de pårørende. Jeg er fuldstaend­ig enig i NFs beslutning om at udskyde premieren,« skriver han.

Filmen er instrueret af Thomas Daneskov, der også har skrevet manuskript­et sammen med den romanaktue­lle forfatter Morten Pape.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark