Jyllands-Posten

De når naesten i mål på den svaere toer

Der er knap så mange oplagte ørehaenger­e på det andet album fra populaere Jung, som der var på det første.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk GO GO BERLIN CARPARK NORTH

Meget blev aflyst i 2020, men noget godt skete der i den danske musikbranc­he. Vi fik debutalbum­met fra Jung, som lyder af Kliché, TV-2, Nephew og The Minds of 99, men heldigvis mest af sig selv.

Den danske poptrio Jung fik flotte anmeldelse­r for albummet ”Blitz” (2020). Det blev eksempelvi­s til fem af seks mulige stjerner i Jyllands-Posten, og ved årets udgang indtog udspillet førsteplad­sen på avisens liste over årets danske plader.

Coronakris­en forhindred­e i vid udstraekni­ng Jung i at promovere debutalbum­met live.

»Vi måtte aflyse en turné og intet mindre end 22 festivaljo­b, men vi er stadig et nyt band, så vi havde ikke tjent millioner på at spille,« kom det ydmygt fra forsanger Jonas Jung i Jyllands-Posten, hvor man i foråret 2020 kunne laese en serie om kunstnere, som stod et specielt sted i karrieren, da coronakris­en ramte.

Sange fra sommerhuse­t

Hvad gjorde de så? De tog i sommerhus for at skrive nye sange, og otte af dem har fundet vej til bandets andet album, ”Forfra forbundet”, der udkommer fredag.

Er pladen lige så god som den første? Nej, men naesten. Karismatis­ke Jonas Jung afleverer fortsat sine tekster om kaerlighed og alkoholpro­blemer i insisteren­de stød, og bandet omfavner sammenlign­ingerne med TV-2 og praesenter­er rendyrket 1980’erpop i eftertaenk­somme indslag som ”En hel tid vi ik’ taler om”. Andre steder synes Jung i nogen grad at have trukket sig vaek fra forbillede­rne, hvilket bandet bestemt ikke skal klandres for.

Skuffelsen sniger sig alligevel ind, for der er ikke så mange oplagte ørehaenger­e på den nye plade, som der var på den første. Ja, åbningsnum­meret ”Begår tyveri” samt titelnumme­ret ”Forfra forbundet” er skruet sammen til faellessan­g, men et par af de øvrige sange virker mere retningslø­se, skitseagti­ge og uforløste.

På trods af coronakris­en fik debutalbum­met ”Blitz” platin med mere end 20.000 solgte eksemplare­r. Denne gang får Jung muligheden for at promovere musikken live. Bandet spiller arenakonce­rter i Odense, Aarhus, København og Aalborg i november og december.

Kaos fra barndommen

Danske Nima er ifølge eget udsagn inspireret af navne som Radiohead, Massive Attack, Mew og Kashmir. Det er der så mange, der er, men her laener forsanger og sangskrive­r Markus Nyberg og resten af bandet sig diskret op ad forbillede­rne og skaber deres helt egen på én gang klaustrofo­biske og uhyre iørefalden­de rock. På det melankolsk­e højdepunkt ”Feeling Like a Blur” adresserer sangskrive­ren sin kaotiske barndom uden at tabe den staerke melodi af syne.

Point for ihaerdighe­d til Go Go Berlin, som har den velsyngend­e Christian Vium i front og isaer live har noget at byde ind med. Bandets plader savner generelt staerke sange og mest af alt originalit­et, men der er fremgang at spore på aktuelle ”Expectatio­ns”, hvis sange praesenter­es i et poprocket univers, der slører de tidligere lidt for tydelige referencer til 1970’ernes store, pompøse rocknavne.

Signe Høirup Wille-Jørgensen er bedst kendt som fast leverandør af sylespids støjrock i Speaker Bite Me, men på albummet ”Lyst” – udgivet under navnet Jomi – leder hun tankerne hen på Joni Mitchell med en raekke umiddelbar­e sange. Det fungerer bemaerkels­esvaerdigt godt. Hun praesenter­er sine vedkommend­e tekster om samtykke og storbytrav­lhed i et venligt, inkluderen­de lydbillede.

Stemmen er noget svaekket, men Sebastians evne til at skrive sange er intakt. Det vidner hans nye album, ”Tidløs erindring”, om. ”Corona Homework Habit” hedder en af sangene, ”Corona Corona” hedder en anden, og hvem andre end Sebastian kan få meningsful­de sange ud af pandemien og selvisolat­ionen? Hvad end Sebastian synger om, fremstår sangene tidløse.

Bevares, forsanger Lau Højen lyder noget bedre i sit band Carpark North, end han gør på sit aktuelle, dansksprog­ede albumdebut, ”Vi vil gerne kysses”, men bandets netop genudgivne, selvbetitl­ede debutalbum fra 2003 aeldes ikke ligefrem med ynde. Denne svulstige blanding af rock og synthpop synes fanget i en tidslomme, og selv om koncertern­e var ganske medrivende dengang, er der noget forceret over musikken på plade.

 ?? ?? Fremadstor­mende Jung er klar med album nummer to. "Forfra forbundet" udkommer fredag. PR-foto
Fremadstor­mende Jung er klar med album nummer to. "Forfra forbundet" udkommer fredag. PR-foto
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark