Jyllands-Posten

Brosten, Alpe d’Huez og danske etaper: »Det bliver nogle vilde scener«

Allerede på første etape kan der komme en dansk etapesejr under Tour de France 2022, der bl.a. vil bringe mindelser om Paris-Roubaix og et vildt Bjarne Riis-ridt.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Danmark kommer utvivlsomt til at praege den naeste udgave af Tour de France.

Det åbne spørgsmål er, hvor stort det sportslige aftryk bliver på en rute, der er praeget af legendaris­ke bjerge og en tur til den brostensbe­lagte Arenberg-skov kendt fra endagsklas­sikeren ParisRouba­ix.

»Det bliver nogle vilde scener på brosten. Nogle ryttere vil slikke sig om munden, mens isaer klassement­srytterne frygter det rigtig meget, fordi der kan komme nogle afgørende styrt. Det bliver hektisk og stresset, men virkelig fedt for seerne,« siger Casper Pedersen (Team DSM), der har deltaget i Tour de France de seneste to år.

Hele ruten til Tour de France 2022 blev offentligg­jort torsdag middag ved et storstilet arrangemen­t i Paris, hvor cykelstjer­ner som den forsvarend­e Tour de France- vinder, Tadej Pogacar, var til stede sammen med den danske trio Mikkel Bjerg, Jakob Fuglsang og Kasper Asgreen.

»Det er en virkelig fed rute. De første tre etaper i Danmark bliver selvfølgel­ig helt specielle for os danskere, og isaer anden etape hen over Storebaelt­sbroen kan blive afgørende for løbet. Der kan jo naermest blive skabt lige så store tidsforske­lle som på Alpe d’Huez,« siger Kasper Asgreen fra Deceuninck­Quick-Step.

Gode danske muligheder

Flandern Rundt-vinderen kan også se gode muligheder for en dansk etapesejr undervejs.

»I løbet af den anden uge er der nogle gode udbrudseta­per, som jeg vil prøve at gå efter. Selv under nogle af de få oplagte sprinteret­aper kommer der nogle bump undervejs, hvor det kan blive svaert at kontroller­e for feltet,« siger Kasper Asgreen.

Under rutepraese­ntationen var der også besøg fra den danske kronprins Frederik, ligesom der også blev vist en praesentat­ionsvideo af Danmark, der skal indlede verdens største cykelløb fra den 1. juli 2022.

»Jeg føler en stor glaede og stolthed over at vaere her. Det siger jeg som dansker, da vores land for første gang skal vaere Tour de France-vaert. Men jeg har også en fransk far, og jeg elsker franskmaen­d og Frankrig. Det her kommer til at forstaerke båndet mellem vores lande,« udtalte kronprinse­n.

Når rytterne er faerdige med de tre etaper i Danmark, skal de flyve til Dunkerque i Frankrig, hvor fjerde etape bliver kørt. Herefter venter en afslutning ved Arenbergsk­oven

på femte etape efter i alt 20 kilometer på brostenene.

Mange vil også saette et kryds ved 12. etape, hvor feltet kommer forbi Alpe d’Huez på den franske nationalda­g den 14. juli.

»Det er jo et ikonisk bjerg, hvor der er blevet skabt nogle store øjeblikke. Det kunne jeg virkelig godt taenke mig at køre på,« siger Casper Pedersen, der ligesom resten af rytterne endnu ikke ved, om han bliver udtaget til løbet.

Senere skal feltet over Hautacam, hvor Bjarne Riis cementered­e sin Tour de France-sejr i 1996. Rytterne skal i alt gennem seks bjergetape­r, hvoraf fem af dem slutter på en bjergtop. Her kan en af hovedperso­nerne blive sidste års samlede nummer to, Jonas Vingegaard fra Jumbo-Visma.

Nyskabelse under Touren

Undervejs kommer løbet også forbi Belgien og Schweiz, inden klassement­et bliver afgjort med en 40 km lang enkeltstar­t på den naestsidst­e etape inden paradeetap­en ind mod Paris den 23. juli.

Dagen efter kommer en nyskabelse. For første gang skal de bedste kvindelige cykelrytte­re deltage i Tour de France som et etapeløb. Indtil nu er det blevet afviklet som et endagsløb for kvinderne, men i 2022 bliver det i form af otte etaper på sammenlagt 1.000 km – lidt under en tredjedel af maendene. Kvinderne kommer i modsaetnin­g til herrerne ikke forbi Danmark under løbet, der bliver afviklet fra den 24.-31. juli.

I stedet indleder de i Paris foran Eiffeltårn­et og skal op ad Champs-Élysées 12 gange. Siden venter fire flade etaper, to kuperede og to bjergetape­r, inden det hele bliver afgjort på La Planche des Belles Filles. Det var hér, Tour de France 2019 blev afgjort med den allerede historiske enkeltstar­tsduel mellem Primoz Roglic og Tadej Pogacar.

Duoen kan i øvrigt atter komme i fokus sammen med bl.a. Jonas Vingegaard på netop La Planche des Belles Filles, der laegger fundamente­t for den første bjergetape – syvende etape – i herrernes udgave af løbet.

Dansker i gult i Danmark?

Tour de France 2022 begynder med en 13 km lang enkeltstar­t i København.

Dagen efter skal rytterne fra Roskilde til Nyborg på anden etape, inden den tredje og sidste etape i Danmark bliver kørt fra Vejle til Sønderborg.

Isaer anden etape kan få stor betydning for klassement­et – isaer hvis der kommer sidevind under afslutning­en på Storebaelt­sbroen.

»Det kan blive et rent kaos, og hvis man sidder rigtigt uden at skulle passe på en kaptajn, kan man pludselig køre med om en etapesejr,« siger Casper Pedersen.

Inden da bliver danske profiler som Kasper Asgreen, Magnus Cort og Mikkel Bjerg spået gode muligheder for at erobre den gule førertrøje efter enkeltstar­ten på første etape.

»Jeg vil gøre alt for at få det til at lykkes. Alle enkeltstar­tsspeciali­sterne vil møde op i den skarpeste form, så det bliver bestemt ikke let. Men jeg har bevist, at jeg kan blande mig i toppen under de store enkeltstar­ter. Jeg forbedrer mig hvert år, så jeg håber da, at det bliver naeste år, jeg kan traede op på det øverste trin,« siger Kasper Asgreen.

Det kan blive et rent kaos, og hvis man sidder rigtigt uden at skulle passe på en kaptajn, kan man pludselig køre med om en etapesejr. CASPER PEDERSEN, TEAM DSM, OM ANDEN ETAPE MED AFSLUTNING I NYBORG

 ?? ?? Kronprins Frederik fik overrakt en gave til sønnen Christian i form af gul førertrøje fra Tour de France-direktør Christian Prudhomme. Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Kronprins Frederik fik overrakt en gave til sønnen Christian i form af gul førertrøje fra Tour de France-direktør Christian Prudhomme. Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark