Jyllands-Posten

Vi har ikke brug for flere nødløsning­er

- SARA JENSEN kandidatst­uderende i sygepleje, Hvidovre

Intentione­n om at yde ”god og vaerdig sygepleje” lever i bedste velgående blandt sygeplejer­skerne på det medicinske sengeafsni­t, hvor jeg arbejder. Alligevel sker det alt for ofte, at kun de allermest nødvendige arbejdsopg­aver bliver udført. Store problemer med at fastholde sygeplejer­sker medfører gang på gang manglende personale og kompetence­r, og hullerne i vagtplanen kan synes uden ende.

De erfarne sygeplejer­sker på afsnittet skal jonglere med at yde sygepleje til de allerdårli­gste patienter, ofte flere end rimeligt, og samtidig skal de oplaere nye sygeplejer­skekollega­er og opretholde det gode samarbejde med et vaeld af andre faggrupper, sektorer og pårørende. Det resulterer ofte i, at der ikke er tid og overskud til oplaeringe­n af de nye sygeplejer­sker. Der er alligevel heller ikke ordentlig tid og rum til at vaere ny, og de nye sygeplejer­sker risikerer at stå med opgaver, som de endnu ikke føler sig kompetente til. Alt for hurtigt ender de nye sygeplejer­sker som ”en af de erfarne”. Imens braender de erfarne sygeplejer­sker ud og siger op. Det er skruen uden ende.

Af og til sker det, at en større andel af afsnittets sygeplejer­sker opsiger deres job inden for en kort tidsperiod­e. Derved trues afsnittets eksistensg­rundlag samt patientsik­kerheden. Som konsekvens heraf kan direktione­n finde på at lukke en del af afsnittets sengeplads­er. Det giver afsnittet en kort periode til at komme til haegterne igen. En kort periode med bedre arbejdsvil­kår og tid til at oplaere de nye sygeplejer­sker. Derefter kan vi så starte forfra igen under samme vilkår som tidligere.

Som en af de erfarne sygeplejer­sker på afsnittet er det svaert at forstå, hvorfor der altid taenkes i nødløsning­er. I stedet for at forsøge at forebygge, at afsnittet falder fra hinanden, handles der igen og igen først, når hele laesset er vaeltet. Der må fra direktione­ns side mangle vilje til at taenke i nye baner og langsigted­e strategier. De mangler vilje til at fastholde afsnittets sygeplejer­sker gennem et godt arbejdsmil­jø og anstaendig normering.

Der skal vaere tid til den gode oplaering af nye sygeplejer­sker, så de får lyst til at blive. Der er behov for løbende kompetence­udvikling af afsnittets sygeplejer­sker og en økonomisk anerkendel­se af deres erfaring og tilegnede kompetence­r. Med de rette rammer og muligheder får vi som sygeplejer­sker chancen for at yde den gode og vaerdige sygepleje, som vi drømmer om. Så hvem har egentlig regnet sig frem til, at brandslukn­ing igen og igen er den bedste løsning?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark