Jyllands-Posten

AEldreområ­det skal tales op

- THUNE KORSAGER forvaltnin­gschef, Skanderbor­g

Hvad er ligheden mellem klimaet og aeldreområ­det? Spørgsmåle­t kunne lyde som begyndelse­n på en dårlig vittighed. Det er det ikke. Svaret er, at hvis vi gør noget nu og ikke modarbejde­r os selv, så kan vi løse problemern­e. Det kraever dog, at vi aendrer vaner, og at vi hver isaer tager ansvar. Jeg arbejder selv på aeldreområ­det og hører dagligt om det svaerd, der haenger over hovedet på os i et hestehår, klar til at kløve en af velfaerdss­amfundets piller over. Tidligere udskrivnin­ger fra hospitalet, et staerkt stigende antal aeldre over 80 år og et faldende antal unge på arbejdsmar­kedet gør det umuligt at levere den samme service, hvis vi gør det på samme måde som i dag. Det er uundgåelig­t. Lige som skovbrande, oversvømme­lser, smeltende iskapper og en biodiversi­tet i bakgear.

Har vi så en plan på aeldreområ­det? Selvfølgel­ig har vi en plan. Og vi har flere konkrete indsatser, end der er verdensmål. Ansvaret skal flyttes fra de skuldre, der kommer til at mangle, til teknologi, civilsamfu­nd og ikke mindst til en selv. For hvem vil ikke helst kunne klare sig uden hjaelp fra det offentlige. Hvad det angår, er jeg optimistis­k.

Min optimisme kom dog under pres, da jeg for nylig deltog på det såkaldte AEldretopm­øde i Odense. Ministeren, Foa og AEldre Sagen lagde ud med en 30 minutters kollektiv depression på områdets vegne. Selv de mest dystre og panderynke­nde klimaforsk­ere fremstod forhåbning­sfulde i sammenlign­ing. Endnu mere paradoksal var slutbemaer­kningen fra scenen: »Og i øvrigt skal vi huske at tale aeldreområ­det op.«

Desvaerre intensiver­es tørkeperio­den her inden kommunalva­lget. Kritik, klynk og en konstant klagesang er den ensidige opskrift på flere laesere, seere, lyttere og på flere stemmer. Selvfølgel­ig skal kritikken ikke forstumme, men den skal heller ikke fordumme. Fejl skal erkendes og rettes op. Det er indlysende. Men i malstrømme­n af korte feeds på mobilen og kortere tv-indslag er der ikke plads til nuancer og kompleksit­et. Er der en sjaelden gang plads eller tid i et dokumentar­program eller i en laengere artikel, er det ofte tendentiøs­t og følelses-guf for familien. Hellere forargelse end fordybelse.

Jeg vil opfordre alle, der har lyst til at arbejde med mennesker, til at overveje at arbejde her. Vi har ikke bare jobgaranti de naeste 25 år, vi har også garanti for meningsful­dhed i arbejdet. Jeg ville ønske, jeg også kunne tilbyde garanti for en vis grad af taknemmeli­ghed og anerkendel­se fra mennesker med meninger og magt. Men hvad det angår er jeg pessimist

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark