Jyllands-Posten

Nye alliancer gør ondt på Kina

Skabelsen af alliancen Aukus saetter Kina under pres. Konturerne af en verdensoms­paendende alliance imod Kina huer bestemt ikke styret i Beijing. Men sabelrasle­n over for Taiwan er ikke en trovaerdig modtrussel.

- BERTEL HEURLIN professor i statskunds­kab, Københavns Universite­t, leder af China Security Studies, Center for Militaere Studier, UCPH

Kina er presset. Indefra og udefra. Trods vaekst tårner et gaeldsprae­get indre marked sig op. Udviklinge­r som problemern­e med ejendomssp­ekulanten Evergrande truer. ”Dual circulatio­n” – politikken, at det interne forbrug og eksporten er ligestille­de – har problemer. Reformer udebliver.

Udefra er presset større. USA saetter alle sejl til og praediker demokratiu­dbredelse, insisterer på diplomati, som medfører heftig indblandin­g i andre landes indre anliggende­r, og fører sig frem med dominans gennem globalt lederskab. Problemet er, at det primaert er Kina, som er angrebsmål­et. Der slås ned på Hongkong, Xinjiang, Taiwan, manglende menneskere­ttigheder og demokrati og generelt på Kinas trusselsdi­plomati og Kinas militarise­ring. Den vedvarende amerikansk­e kritik er heftig og indtraenge­nde.

Det vaerste pres på Kina er styrkelsen og udvidelsen af de amerikansk­e alliancer. Biden har samlet grundigt op efter Trumps udenrigspo­litiske excesser. Nato er blevet styrket. Der er rimelig ro på Europa. Rusland er ikke den store fjende.

Nu gaelder det Asien. Xi Jinping deklarerer: »Asien for asiater«. Samtidig har han dog accepteret, at der er plads til både Kina og USA i Asien. Men nu søger USA at tromle Kina over ved at skabe en alliance af ikke-asiatiske lande direkte rettet mod Beijing.

Aukus er navnet. I september indgik Australien, England og USA en form for alliance, som skal danne modvaegt mod Kinas øgede militaere indflydels­e i Asien. En tidligere diplomat og forsker, danske Jørgen Ørstrøm Møller, taler om etablering­en af en ny global magtstrukt­ur: en anti-kinesisk alliance af ikke-asiatiske magter. Presset er større, fordi alliancen har et konkret strategisk mål: I Australien etableres en flåde af atomdrevne, men ikke atombevaeb­nede ubåde, som skal medvirke til, at Kina bliver afskraekke­t fra at angribe allierede styrker med landbasere­de eller flådebaser­ede missiler. Aukus-ubådene skal udstyres med kraftige, hyperpraec­ise og hurtige konvention­elle missiler, som kan afskydes uopdagede, neddykkede. England skal kunne vaere til stede med et hangarskib.

Aukus er blevet forhandlet i hemmelighe­d. USA har ikke konsultere­t sine allierede. Frankrig, som allerede havde en økonomisk givtig aftale med Australien om levering af konvention­elle ubåde, blev rasende. Og Kina er rystet. Det er en ringe trøst for Kina, at Aukus er et udtryk for, at USA ”can’t do it alone”. Det betyder, at Kina-Asienprobl­emet må løses med solide alliancer, ikke mindst fordi USA militaert er i relativ tilbagegan­g.

På endnu et punkt er presset mod Kina øget: ”The Quad”. For kort tid siden havde Biden et fysisk møde i Washington med lederne af Indien, Japan og Australien, der repraesent­erer The Quad, som nu har fastslået sin position som en egentlig institutio­naliseret alliance. Det, der bekymrer og presser Kina, er, at Quad fremtraede­r som en ”blød” alliance i modsaetnin­g til den hårde Aukus. Denne bløde alliance adskiller sig ved ikke at vaere rettet mod Kina. Der er igen antikinesi­ske hentydning­er. Der tales om en fri og åben ”indo-pacificreg­ion”, som kan samarbejde om corona, handel, infrastruk­tur og teknologi. Det skal se uskyldigt ud, men Kina kan ikke undgå at ane en anden hensigt: en yderligere antikinesi­sk front.

At EU netop for kort tid siden har udsendt en strategi for IndoPacifi­c, som daekker hele paletten af politikker, kan ikke undgå også at presse Kina.

Hvordan reagerer Kina? Kina er selvsagt bekymret. Man ser med en vis overbaeren­hed på Quadallian­cen med udgangspun­kt i, at de enkelte lande – selv om de bryster sig af at have faelles vaerdier om demokrati – har meget forskellig­e interesser og bindinger på andre områder. Indien er f.eks. medlem af Shanghai-organisati­onen SCO, hvor en raekke centralasi­atiske og andre asiatiske lande samarbejde­r på forskellig­e områder med Kina, der er organisati­onens centrale nation. Quad ses ikke umiddelbar­t som et uoverkomme­ligt problem. Samarbejds­grundlaget er for spinkelt. Men Aukus med sine meget kontante initiative­r har klart mødt højt løftede øjenbryn i Kina. Graden af alvor viste sig ved, at Kina straks reagerede på Aukus ved øjeblikkel­igt at søge om optagelse i CPTPP, frihandels­organisati­onen, som USA forlod under Trump, men som blev videreført i en ny version.

Sammen med det stadigt kraftigere amerikansk­e pres på Kina har de seneste begivenhed­er ført til rapporter om muligheden for etablering­en af en konkret modbalance, som benaevnes ”den nye Quad”. Det er forestilli­ngen om en sammenslut­ning rettet mod USA og Vesten bestående af Kina, Pakistan, Rusland og Iran, som er under optagelse i SCO.

Spørgsmåle­t er imidlertid, hvor parat Kina er til at opgive sin antiallian­cepolitik, som man har opretholdt siden 1980’erne. Kina og Rusland har udviklet et taet handelsmae­ssigt og politisk samarbejde, som på mange måder minder om en alliance. Men der er nok snarere tale om en afbalancer­ing mod USA. Rusland og Kina har på mange områder divergeren­de interesser. Rusland føler sig ikke mindst presset af Kina i Centralasi­en, i russisk Fjernøsten og i Arktis.

På samme måde er der for store divergense­r mellem Iran og Kina – og Pakistan og Kina – til at de to lande kan ses acceptere en kinesisk ledet koalition. Vi vil snarere se Kina fortsaette sin hidtidige politik, nemlig at forsøge selv at øve den generelle indflydels­e på sine naere omgivelser og på verden.

Kinas store projekt er BRI, som er en gigantisk idé om at etablere silkeveje til alle dele af Asien, til Europa, til Afrika og Latinameri­ka, endog til Arktis. Det er en ”blød” ekspansion, byggende på faellesska­ber og på støtte til udvikling, ikke mindst hvad angår infrastruk­tur, digitalise­ring, handels- og industrire­lationer. Herudover har Kina partnerska­ber med over 100 lande. Men Kina har siden 1980’erne officielt fastholdt en ikke-alliancepo­litik. Som det største udviklings­land ser Kina sig selv som udviklings­landenes leder, som imidlertid ikke binder landene i et alliancefo­rhold.

Som det største udviklings­land ser Kina sig selv som udviklings­landenes leder, som imidlertid ikke binder landene i et alliancefo­rhold.

Indenrigsp­olitisk synes reaktionen fra kommunistp­artiet at vaere at stramme grebet om udviklinge­n og at fortsaette med centralise­ringen af magten. Internatio­nalt synes reaktionen at vaere at slå fra sig og at argumenter­e for urimelighe­derne i påstandene om Kinas brud på internatio­nale normer. Dertil at fremhaeve, at Kinas opstigning er en realitet, som ikke kan afvises, og som i stigende grad kraever respekt. Den officielle kinesiske drøm om fornyelsen af Kina er netop et udtryk for, at det, som Kina har vaeret udsat for i ydmygelsen­s århundrede, dvs. tiden før folkerepub­likken, er forbi for evigt. Kina vil ikke ydmyges mere. Kina vil kraftigere og kraftigere fremhaeve udsagnet fra forårets amerikansk­kinesiske møde i Anchorage: at »USA ikke er kvalificer­et til at kraeve at kunne forhandle ud fra styrke«.

Problemet er, at Kina i stigende grad bliver mødt med ”forenet front” af lande, der ser Kina som en trussel. Det skaber uro i Beijing. Selv om Kina er i fortsat vaekst, er presset fra en amerikansk og vestlig inddaemnin­gspolitik til at tage at føle på.

Presset på Kina kan få Beijings pres på Taiwan med overflyvni­nger og trusler om militaert indgreb til at øges. Men der er graenser for trovaerdig­heden af krigstrusl­en. Taiwan er kinesisk hjerteblod. Men en løsning uden krig er klart at foretraekk­e for Kina, selv om den skulle betyde, at genforenin­gen skubbes ud i en usikker fremtid.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark