Jyllands-Posten

En dygtig fysiklaere­r fik ham på rette vej

Steen Hannestad er blandt verdens førende forskere inden for kosmologi.

- NIKOLAJ BJØRN MARCUSSEN nikolaj.b.marcussen@jp.dk

Det lå ikke altid i kortene, at Steen Hannestad skulle blive anerkendt for sit naturviden­skabelige arbejde. Som søn af to arkaeologe­r og fra en familie, hvor alle valgte humaniora, skulle der en dygtig fysiklaere­r til at finde den rigtige vej for ham.

»Da jeg gik i gymnasiet, taenkte jeg, at jeg skulle laese historie, men jeg havde en fysiklaere­r, som vaekkede min interesse for naturviden­skab, og så endte jeg der,« siger Steen Hannestad.

Interessen for historie var dog ikke forgaeves. Steen Hannestad har altid vaeret interesser­et i at finde ud af, hvor ting kommer fra, og hvordan de udvikler sig. Ligesom de store perspektiv­er i verdenshis­torien kan fortaelle os noget om os selv, forsker Steen Hannestad i, hvordan observatio­ner i universet kan bruges til at forstå de mindste partiklers verden.

»Min primaere interesse er at forstå, hvordan man kan bruge observatio­ner af de største skalaer i naturen til at sige noget om elementarp­artiklerne­s verden, som er de mindste skalaer, vi kender. Min forskning går på at finde, om der er en sammenhaen­g mellem det største og det mindste i vores univers.«

Steen Hannestad er professor i teoretisk astrofysik ved Aarhus Universite­t. Her arbejder han også som forsker, og i 2013 vandt han Uddannelse­sog Forsknings­ministerie­ts EliteForsk-pris for sit arbejde med at forstå neutrinoer.

Steen Hannestad er gift med Bente Lynge Hannestad, og de har fem børn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark