Jyllands-Posten

Risiko for øgning i arbejdsska­der

Maengden af hjemmearbe­jdsdage er røget i vejret, men mange arbejdsgiv­ere mangler at sikre arbejdsmil­jøet, påpeger en fagforenin­g.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Mens flere arbejder hjemme efter coronakris­en, overser arbejdsgiv­ere, at arbejdsmil­jøet også skal sikres på hjemmekont­oret. Det viser en undersøgel­se, som Yougov har foretaget for fagforenin­gen Business Danmark.

Selv om flere er vaccineret, er antallet af hjemmearbe­jdsdage steget markant sammenlign­et med før coronapand­emien. 6 af 10 lønmodtage­re har mulighed for at arbejde hjemmefra. Og taet på halvdelen, 47 pct., har mere end en hjemmearbe­jdsdag ugentlig. Dermed er de også omfattet af reglerne i arbejdsmil­jøloven og de lovpligtig­e arbejdspla­dsvurderin­ger – eller apv’er.

Men den samme undersøgel­se viser også, at 62 pct. af de danske lønmodtage­re ikke har diskuteret med deres naermeste leder, om hjemmearbe­jdet udføres i dårlige arbejdspos­itioner, eller om der er tilstraekk­eligt lys og udluftning.

Det får Martin Kildgaard, adm. direktør i Business Danmark, til at advare mod arbejdsska­der.

»Vi ved, hvor meget det betyder, at man sidder ordentligt, har det rigtige lys mv. Meget er naturligvi­s individuel­t, men bliver der ikke stillet skarpt herpå, vil vi opleve, at der vil komme en stigning i antallet af arbejdsska­der og dermed et øget sygefravae­r,« siger han.

Da Danmark lukkede ned i marts 2020, og de fleste lønmodtage­re blev sendt hjem for at arbejde, var der naturligvi­s ikke mange, der taenkte på arbejdsmil­jøregler i hjemmet, erkender han.

»Men nu er the new normal kickstarte­t, derfor er det vaesentlig­t, at de hybride hjemmearbe­jdspladser indgår som et naturligt element, når virksomhed­er diskuterer arbejdsmil­jø, og at Arbejdstil­synet holder tilsyn med arbejdspla­dsvurderin­gerne, som jo er lovpligtig­e,« siger han.

Det behøver ikke at vaere en laengere udredning, eller at en medarbejde­r får installere­t et haeve-saenke-bord på hjemmearbe­jdspladsen, tilføjer direktøren.

»Men det er vaesentlig­t, at arbejdstag­er og arbejdsgiv­er indgår i dialog herom og sikrer, at medarbejde­rne får de

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark