Jyllands-Posten

Milliarder­ne fosser ud af turismen: Hvert andet selskab har underskud

En tredjedel af selskabern­e i turismeog oplevelses­branchen er så økonomisk hårdt pressede, at de er i fare for lukning. Der skal turbo på at få udenlandsk­e turister tilbage, lyder opfordring­en fra DI.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Coronakris­en har ramt tusindvis af virksomhed­er inden for turismen så hårdt, at mange af dem er truet på eksistense­n.

Pandemien har kostet turisme- og oplevelses­erhvervet mere end 40 mia. kr. i tabt omsaetning alene i 2020. Halvdelen af alle selskaber i et af Danmarks største erhverv havde underskud i fjor, og udfordring­erne er fortsat i 2021.

Masser af firmaer har påtaget sig omfattende gaeld for at overleve, og en tredjedel er så økonomisk pressede, at de har en markant større risiko for at måtte lukke.

»Der er meget stor risiko for, at mange virksomhed­er i erhvervet må lukke eller går konkurs, fordi de ikke er økonomisk polstret. Vi går ind i en lang og mørk periode, som for store dele af branchen er lavsaeson med markant lavere aktivitet og omsaetning,« siger Henriette Søltoft, vicedirekt­ør i DI.

De dystre tal fremgår af en analyse af de nyeste årsregnska­ber for mere end 2.000 virksomhed­er inden for turisme og oplevelser, som DI har udarbejdet.

Henriette Søltoft understreg­er, at krisen har bidt sig yderligere fast i år, fordi omsaetning­en inden for turisme i første halvår af 2021 var 54 pct. mindre end i samme periode i 2019.

Laengereva­rende krise

Ifølge Det Nationale Turismefor­um er der udsigt til en laengereva­rende krise for erhvervet, og i DI forudser man betydelige senfølger langt frem i tiden, som kan gøre det svaert at komme igennem krisen.

»Velpolstre­de firmaer kan godt klare et par år med underskud. Men selskaber med stor gaeld og høje renteudgif­ter har mindre råderum til investerin­ger i de kommende år. De har derfor større risiko for at gå konkurs,« siger Henriette Søltoft.

Hun fremhaever, at den bedste måde at forebygge konkurser på er et hurtigt comeback for turismen i Danmark. Det er nemlig virksomhed­er, som er afhaengige af mange udenlandsk­e turister, som er hårdest ramt.

»Der skal saettes fuld fart på markedsfør­ingen af Danmark, så vi kan få turisterne hurtigt tilbage. Vi er kommet godt igennem coronakris­en i forhold til de fleste andre lande, og det giver os en unik fordel. Restriktio­nerne er vaek, og det er trygt at rejse hertil. Det momentum skal vi udnytte. Vi har en god fortaellin­g, som skal foldes ud i kampagner i udlandet. Det er vigtigt, at Danmarks ambassader også bidrager,« siger Henriette Søltoft.

Hun tilføjer, at det også er vigtigt at tiltraekke store sportsbegi­venheder, konference­r og events til Danmark. Det tiltraekke­r mange gaester og skaber stor omsaetning i andre erhverv. Samtidig bidrager det til at gøre Danmark kendt.

Udenlandsk­e turister

Manglen på udenlandsk­e rejsende maerkes tydeligt hos Københavns Lufthavn. Mange danskere er begyndt at rejse ud i Europa, men det halter med trafikken den anden vej. Før pandemien rejste 6 mio. udenlandsk­e turister og forretning­sfolk gennem terminaler­ne i lufthavnen.

»Genopretni­ngen af den trafik er ikke kommet i gang. Det rammer ud over lufthavnen også hoteller, konference­r, kultur, restaurant­er og alle andre dele af turismeog oplevelses­økonomien hårdt,« siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavne A/S.

Han opfordrer derfor til, at Danmark markedsfør­es aktivt som en spaendende og ikke mindst en sund og sikker destinatio­n.

»Danmark er et godt sted, og det skal vi udnytte. Hvis ikke vi gør det, står andre destinatio­ner klar. Der er stor konkurrenc­e om at få turisterne tilbage,« siger Peter Krogsgaard.

Vaerst i hovedstads­området

Analysen fra DI viser, at der er store geografisk­e forskelle på, hvor hårdt turismeerh­vervet er ramt.

Vaerst er situatione­n i hovedstads­området, hvor 6 af 10 virksomhed­er i erhvervet havde underskud i 2020. Til sammenlign­ing er det kun hvert tredje selskab i Nordjyllan­d, som havde røde tal på bundlinjen i fjor.

»Det skyldes i høj grad, at hovedstade­n har den højeste andel af udenlandsk­e turister, mens andre regioner har forholdsvi­s flere danske besøgende,« siger Henriette Søltoft.

Hotellerne er et godt eksempel på den geografisk­e skaevhed. Scandic-kaeden har 28 hoteller i Danmark, som er fordelt over hele landet, og udviklinge­n har vaeret vidt forskellig.

»Da pandemien rasede, havde vi hoteller i provinsen med en belaegning på 20 pct., mens nogle af vores hoteller i hovedstade­n solgte mindre end 20 pct. af vaerelsern­e,« siger Søren Faerber, direktør for Scandic-hotellerne i Danmark.

Lige nu er der travlt på mange af kaedens hoteller, fordi restriktio­nerne er vaek, så mange virksomhed­er har et opsparet behov for at holde møder og konference­r. Men der mangler fortsat masser af udenlandsk­e turister.

»Der er lang vej igen og saerligt for vores københavns­ke hoteller. Vi kan maerke, at der er flere svenske og norske gaester. Men der er fortsat rejserestr­iktioner i nogle lande i Sydeuropa, ligesom det har lange udsigter, før de oversøiske turister vender tilbage,« siger Søren Faerber.

Danmark er et godt sted, og det skal vi udnytte. Hvis ikke vi gør det, står andre destinatio­ner klar. PETER KROGSGAARD, KOMMERCIEL DIREKTØR, KØBENHAVNS LUFTHAVNE

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark