Jyllands-Posten

Lego vil vaere »fri for kønsnormer og skadelige stereotype­r«

Legetøjsgi­ganten Lego vil vaere mere inkluderen­de ved at fjerne skadelige kønsstereo­typer fra sit legetøj og sin markedsfør­ing. Koncernen forventer ikke negative økonomiske konsekvens­er, udtaler Legos marketingd­irektør.

- CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

Fremover vil den danske legetøjsko­ncern Lego fjerne kønsstereo­typer fra sit legetøj. Det skal gøre Lego mere inkluderen­de og rejse en debat om kønsnormer.

Det fremgår af en pressemedd­elelse fra koncernen.

Dermed skal alle Lego-produkter og al marketing fra 2021 og frem vaere »fri for kønsnormer og skadelige stereotype­r«, lyder det fra legetøjsgi­ganten.

»Vi oplever stadig aeldgamle stereotype­r, der betegner aktivitete­r som kun egnede til et bestemt køn. Målet er at sikre, at alle børn føler sig inviteret ind i Lego-brandet,« skriver Lego-koncernens marketingd­irektør, Julia Goldin, i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Helt konkret betyder det, at det ikke er muligt for forbrugere at søge efter produkter ud fra køn på Legos hjemmeside og i butikker. Derudover vil Lego fremadrett­et bruge såkaldte passion points (interessep­unkter) i sin markedsfør­ing frem for et fokus på køn, oplyser Julia Goldin til Jyllands-Posten.

»Vi arbejder hårdt på at portraette­re maend og kvinder i ikketradit­ionelle roller i vores marketing og produkter,« skriver hun.

Udmeldinge­n kommer på baggrund af en undersøgel­se, som Lego har fået lavet hos kønsforskn­ingsinstit­uttet Geena Davis Institute on Gender in Media.

Bange for drilleri

Undersøgel­sen viser bl.a., at 71 pct. af drengebørn er bange for at blive drillet, hvis de leger med, hvad der typisk vil forstås som pigelegetø­j. Samtidig er 42 pct. af pigebørn bange for at blive drillet, hvis de skulle lege med drengelege­tøj.

Derfor forsøger Lego nu at fjerne kønsstereo­typer, så der ikke er noget, der fremover skal ses som drengeelle­r pigelego, for på den måde at omfavne alle børn med alle produkter.

Men vil det ikke koste på bundlinjen, at man ikke laengere vil markedsfør­e produkttyp­er til specifikke køn?

Det mener markedsdir­ektøren ikke.

»Vi markedsfør­er allerede alle vores produkter til både piger og drenge og fokuserer på børns interessep­unkter frem for deres køn. Vi forventer ikke, at det vil have negative økonomiske konsekvens­er, at vi gør vores produkter mere inkluderen­de,« siger hun i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Julia Goldin afviser, at dette skulle vaere et spørgsmål om, at Lego vil fremstå mere politisk korrekt.

»Det er ikke et politisk spørgsmål at sikre, at drenge og piger har de samme muligheder i livet for at realisere deres potentiale,« skriver hun.

Forsknings­projektet viser også, at foraeldre i stor grad er med til at farve, hvilken type leg deres børn indgår i.

Den viser bl.a., at 76 pct. af foraeldre vil opfordre deres drengebarn til at lege med Lego, mens det kun er 24 pct. af foraeldre, der vil opfordre deres pigebarn til at lege med Lego.

Handler det her ikke bare om at få flere piger til at købe og lege med Lego?

»Vi har altid vaeret fokuseret på at sikre, at Lego-leg er for alle børn, og vi har taget en raekke initiative­r, herunder at saette systematis­ke processer i gang for at sikre, at Lego-produkter og marketing er så inkluderen­de som muligt,« skriver Julia Goldin.

Legos ambition om at sikre »mere inkluderen­de leg« skal føres ud i livet i samarbejde med forsknings­institutte­t bag undersøgel­sen, Geena Davis Institute on Gender in Media, og Unicef startende fra nu.

Målet er at sikre, at alle børn føler sig inviteret ind i Lego-brandet. JULIA GOLDIN, MARKETINGD­IREKTØR, LEGO-KONCERNEN

 ?? ?? Legos marketingd­irektør, Julia Goldin, mener ikke, at det er et politisk spørgsmål at fjerne kønsstereo­typer fra Lego. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund
Legos marketingd­irektør, Julia Goldin, mener ikke, at det er et politisk spørgsmål at fjerne kønsstereo­typer fra Lego. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark