Jyllands-Posten

PFA-direktør taler om solide afkast – men halter efter rivalerne

Landets største pensionsse­lskab har puttet mere risiko ind i investerin­gsporteføl­jen, og det ser ud til at virke.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

»De første ni måneder af 2021 har budt på solide afkast.«

Sådan lyder det fra PFA Pensions koncerninv­esteringsd­irektør i den pressemedd­elelse, som blev sendt ud torsdag i forbindels­e med offentligg­ørelsen af pensionsse­lskabets regnskab for årets første ni måneder.

Men et hurtigt kig i en opgørelse over afkast fra pensionsek­spert og -rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen viser, at PFA ligger på en 16. plads af 17 pensionsse­lskaber i konkurrenc­en om at vaere bedst til at forkaele kunderne med afkast i årets første ni måneder. Vi har kigget på kunder med en moderat risikolyst og 20 år til pensioneri­ng.

Jyllands-Posten vil derfor gerne høre, om investerin­gsdirektør­en holder fast i, at PFA har skaffet kunderne solide afkast i årets første tre kvartaler.

»Vi har skaffet vores kunder et afkast på op til 13 pct., afhaengig af risikoprof­il, som kunderne selv vaelger. Det er – uanset hvordan man vender og drejer det – fint. Men mangler der så noget på marginalen i forhold til konkurrent­erne? Ja, det gør der,« siger Kasper Lorenzen, koncerninv­esteringsd­irektør i PFA Pension.

Men I ligger naestsidst i år indtil nu. Og helt sidst, hvis vi kigger på en laengere horisont. Er det godt nok?

»Jeg laegger mig fladt ned. Det er selvfølgel­ig ikke godt nok. Men sådan er matematikk­en nu engang. Når man traekker to afkasttal fra hinanden, så mangler vi noget i forhold til de kommerciel­le selskaber, som vi sammenlign­er os med,« siger Kasper Lorenzen.

Lever I op til jeres egen målsaetnin­g om afkast til kunderne?

»Nej, vi skal ikke vaere et par procenter efter vores konkurrent­er. Det er ikke vores ambition, og det har vi arbejdet benhårdt på at aendre. Vi har arbejdet med vores risikofors­tåelse og på at balancere risikoen op med respekt for, at det ikke må overgøres. Og det fungerer faktisk godt,« siger Kasper Lorenzen.

Jeg kan godt se, at I klarer jer bedre og bedre i afkastsamm­enligninge­n, når vi kigger på kortere tidshoriso­nter. Er det et udtryk for, at jeres gevaergreb i investerin­gsporteføl­jen fungerer?

»Jeg er glad for, at du har lavet den observatio­n, for vores forandring­er har fungeret godt. Vi holder benhårdt fast i vores unoterede investerin­ger, så det hele ikke står og falder med udviklinge­n på aktiemarke­derne, men vi er også superopmae­rksomme på den klassiske kapitalfor­valtning – altså at skaffe noget mervaerdi til kunderne på aktieforva­ltningen. Der var nogle ting, som drillede lidt tidligere, men vi kom på plads med forandring­erne hen over sommeren i år,« siger han.

Finansreda­ktør

Hvad er jeres forventnin­ger til markederne resten af året og til naeste år?

»Vi ser to fronter. På den ene side er der mange penge i omløb og store opsparings­overskud, som skal placeres. Vi vurderer, at det kommer til at medføre fortsat fremdrift i aktier – man bliver kompensere­t for at tage en risiko. På den anden side kan vi vaere bekymrede for, hvad der er opstået af friktioner på ryggen af coronapand­emien. Hvad med energifors­yningen, samhandlen, forsynings­problemati­kken og globaliser­ingen? Og bider en højere inflation sig fast? Vi er lidt bekymrede, for det minder lidt om det, som vi så i 1970’erne,« siger han.

Jeg laegger mig fladt ned. Det er selvfølgel­ig ikke godt nok. KASPER LORENZEN, KONCERNINV­ESTERINGSD­IREKTØR, PFA PENSION

Tal i mio. kr.

Omsaetning

Driftsresu­ltat (ebit) Årets resultat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark