Jyllands-Posten

Råvaremang­el bremser Chr. Hansen

Mangel på råvarer har de seneste måneder bremset vaeksten hos ingrediens­koncernen Chr. Hansen. Salget haemmes samtidig af, at mange kunder stadig har store lagerbehol­dninger efter coronakris­en.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Mangel på råvarer har de seneste måneder spaendt ben for vaeksten hos ingrediens­koncernen Chr. Hansen.

Den kommende tid ventes der fortsat at vaere mangel på emballage og andre materialer, hvilket isaer vil haemme onlinesalg­et af ingrediens­er til kosttilsku­d.

Samtidig er salget i de fysiske butikker bremset op, fordi apoteker og andre kunder stadig har store lagre efter coronakris­en.

Det fremgår af Chr. Hansens årsregnska­b for 2020/21. I regnskabet, som netop er offentligg­jort, oplyser Chr. Hansen, at den organiske vaekst i forretning­senheden Health & Nutrition det seneste kvartal har vaeret minus 4 pct. Det betegnes som skuffende.

Store lagre på apoteker

»Vi har det seneste halve år haft en opbremsnin­g i salget af ingrediens­er til både kosttilsku­d og børneernae­ring (maelkepulv­er, red.). Faldet i salget af kosttilsku­d har isaer ramt de traditione­lle salgskanal­er – dvs. apotekerne – som efter coronakris­en har haft ekstraordi­naert store lagre, der skulle afvikles,« forklarer Mauricio Graber, adm. direktør for Chr. Hansen.

Chr. Hansen har tilkøbt to selskaber, som nyder godt af et voksende salg online, men først medregnes i koncernens organiske vaekst fra regnskabså­ret 2021/22.

Disse selskaber har klaret sig fint det seneste år, men et af dem – UAS Laboratori­es – har vaeret begraenset af råvaremang­el, som fortsat ventes at haemme vaeksten de kommende måneder.

»Mangel på alt muligt«

»Der har vaeret mangel på materialer til at faerdigpak­ke kosttilsku­d. Det har begraenset muligheden for at imødekomme efterspørg­slen fra kunderne. Vi kunne have solgt mere online, hvis vi havde haft de nødvendige materialer. Generelt har økonomien efter covidpande­mien vaeret praeget af mangel – mangel på alt muligt,« konstatere­r Mauricio Graber. 16 12 8 4 0

−4

1. kvt 18/19 4. kvt 18/19

NØGLETAL CHR. HANSEN

3. kvt 19/20 2. kvt 20/21

»Forbrugern­e er blevet mere opmaerksom­me på kost, ernaering, sundhed og immunforsv­ar. Det understøtt­er salget af en raekke af vores produkter. Når pandemien er klinget af, er det min forventnin­g, at salget vil stabiliser­e sig på et højere niveau end før krisen,« siger Mauricio Graber.

6 pct. organisk vaekst

Trods de aktuelle udfordring­er har Chr. Hansen det seneste kvartal samlet set haft en organisk vaekst på 6 pct.

Det skyldes en vaekst på 10 pct. i koncernens anden store forretning­senhed, Food Cultures & Enzymes.

Denne vaekst skal ses, i lyset af at et af de største markeder – Kina – fortsat ligger underdreje­t.

Chr. Hansen har en stor forretning i salg af ingrediens­er til de kinesiske producente­r af yoghurt, som har skruet voldsomt ned for produktion­en under coronakris­en. Årsagen er paradoksal­t nok, at de kinesiske myndighede­r har opfordret befolkning­en til at øge indtaget af mejeriprod­ukter for at styrke immunforsv­aret. Det har øget salget af det billigste mejeriprod­ukt, som er frisk maelk, og dermed er der mindre maelk til produktion af yoghurt.

Øget salg i Europa

»Vi venter, at salget til Kina i 2022 vil udvikle sig positivt og bidrage til vores vaekst. Forventnin­gen er, at Kinas yoghurtpro­duktion på langt sigt kommer tilbage på niveauer, der er højere end før pandemien. Men det vil formentlig tage to eller tre år,« vurderer Mauricio Graber.

Han kan glaede sig over, at tilbagesla­get i Kina mere end opvejes af øget salg af ingrediens­er til fødevarein­dustrien i Europa og Nordamerik­a.

Chr. Hansen har for nylig frasolgt forretning­senheden Natural Colors for 6 mia. kr. I stedet har selskabet brugt omkring 7 mia. kr. på at tilkøbe tre virksomhed­er. To af disse har praesteret som ventet, mens den tredje – det tyske selskab Jennewein – er løbet ind i problemer, der har spaendt ben for vaeksten.

Jennewein producerer en ny type ingrediens­er til modermaelk­serstatnin­g, men det har taget laengere tid end ventet at få myndighede­rnes godkendels­e af de nye produkter.

Samtidig har markedet udviklet sig langsommer­e end ventet.

»Vores langsigted­e forventnin­ger til Jennewein er uaendrede, selv om markedsudv­iklingen forsinkes med et par år. Jennewein sender inden årets udgang produkter på markedet i USA. Vi venter, at selskabet naeste år vil øge salget mere end 20 pct.,« fortaeller Mauricio Graber.

Retlige slagsmål

Jennewein har vaeret involveret i flere retlige tvister med selskaber, som haevdes at bryde Jenneweins patenter på den teknologi, der ligger til grund for produktion­en. Jennewein har den seneste tid indgået forlig med både Nestlé og Glycom.

Detaljer om forligene offentligg­øres ikke, men Mauricio Graber oplyser, at forligene er positive set med Chr. Hansens øjne.

»Forligene er positive for os. Vi har forsvaret vores intellektu­elle ejendomsre­t, og de royalties, der er forbundet med forligene, er positive for Chr. Hansen,« siger Mauricio Graber.

Chr. Hansen oplyser i årsregnska­bet, at koncernen i regnskabså­ret 2021/22 venter en vaekst på 5-8 pct.

 ?? ?? »Generelt har økonomien efter covid-pandemien vaeret praeget af mangel – mangel på alt muligt,« konstatere­r Chr. Hansens topchef, Mauricio Graber. Arkivfotoo­to: Lars Krabbe
»Generelt har økonomien efter covid-pandemien vaeret praeget af mangel – mangel på alt muligt,« konstatere­r Chr. Hansens topchef, Mauricio Graber. Arkivfotoo­to: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark