Jyllands-Posten

110.000 grunde til at skaffe flere haender til virksomhed­erne

Der er ingen tvivl om, at mangel på medarbejde­re er dansk økonomis største problem. Et problem, som kraever politisk handling her og nu.

- ANDERS BORUP CHRISTENSE­N cheføkonom i Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA)

110.000 forgaeves rekrutteri­nger. Sådan lyder tallet i den nye rekrutteri­ngsundersø­gelse fra Beskaeftig­elsesminis­teriet, som blev offentligg­jort i weekenden. Det svarer til, at naesten hvert tredje af virksomhed­ernes forsøg på at rekruttere en ny medarbejde­r var forgaeves. Virksomhed­ernes mangel på medarbejde­re er på det højeste niveau siden foråret 2008, hvilket saetter en tyk streg under, at mangel på arbejdskra­ft er dansk økonomis største udfordring.

De 110.000 forgaeves rekrutteri­nger er for perioden december 2020 til maj 2021, som var en periode, hvor Danmark var delvist lukket ned på grund af coronapand­emien. Danmark er nu åbnet helt. Derfor vil antallet af forgaeves rekrutteri­nger sandsynlig­vis stige de kommende måneder, hvilket en raekke andre nøgletal også peger på. Virksomhed­ernes rekrutteri­ngsudfordr­inger kan altså hurtigt gå fra at vaere alarmerend­e høje til at vaere katastrofa­lt høje.

Mangel på arbejdskra­ft er udbredt i naesten alle brancher. Vaerst ser det ud i hoteller og restaurant­er. Under corona havde hotellerne og restaurant­erne tomme vaerelser og borde på grund af nedlukning­er og restriktio­ner, nu er sengene og bordene tomme på grund af mangel på medarbejde­re. Coronakris­e er blevet til rekrutteri­ngskrise. De tørre tal fortaeller, at hele 51 pct. af rekrutteri­ngsforsøge­ne i hotelog restaurati­onsbranche­n var forgaeves, og at der i alt mangler 5.700 kokke og tjenere.

I byggeriet er situatione­n den samme, men her har der under hele pandemien vaeret fart på og mangel på arbejdskra­ft. Nu er manglen på medarbejde­re blot tiltaget til nye højder og ligger på linje med niveauet under finanskris­en. Hele 43 pct. af virksomhed­ernes forsøg på at finde nye medarbejde­re var forgaeves i byggeriet, hvor der mangler 6.600 tømrere, elektriker­e, murere, vvs’ere og malere.

Mangel på medarbejde­re er ikke kun et problem for virksomhed­erne, men også en udfordring for den offentlige sektor, hvor der mangler sygeplejer­sker, paedagoger og sosu’ere. Med den nuvaerende mangel på arbejdskra­ft vil regeringen have svaert ved at realisere sit ønske om flere sygeplejer­sker og paedagoger.

Vi får ikke udnyttet det fulde potentiale af opsvinget, når virksomhed­erne ikke kan finde de medarbejde­re, de har brug for. Ud af de 110.000 forgaeves rekrutteri­nger blev 60.000 job ikke besat og gik således helt tabt, og knap halvdelen af virksomhed­erne fortaeller, at de må takke nej til ordrer.

Virksomhed­ernes problemer med at finde medarbejde­re kraever derfor politisk handling her og nu. Den indgåede minitrepar­tsaftale er kun en dråbe i havet i forhold til at løse udfordring­en med mangel på arbejdskra­ft.

En ny politisk saeson er netop blevet skudt i gang med Folketinge­ts åbning, og her bør mangel på arbejdskra­ft vaere på toppen af dagsordene­n. Udfordring­erne er så store, at der er brug for, at regeringen og Folketinge­t går meget laengere end blot at lukke hullet efter Arne-pensionen, som regeringen laegger op til med sin reformpakk­e En del af løsningen kan blandt andet vaere at få flere unge og seniorer i arbejde samt give virksomhed­erne bedre muligheder for at hente flere udenlandsk­e medarbejde­re.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark