Jyllands-Posten

Danish Crown planlaegge­r opkøb og milliardva­ekst

Danish Crown vil øge omsaetning­en med op mod 12 mia. kr. Slagteriko­ncernen vil købe flere foraedling­sselskaber og skrue op for produktion­en af faerdigret­ter.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Slagteriko­ncernen Danish Crown flytter foden til speederen og forbereder en milliardva­ekst, som vil blive drevet af både den eksisteren­de forretning og opkøb af foraedling­sselskaber.

»Omkring en tredjedel af den vaekst, vi planlaegge­r, vil komme fra opkøb af foraedling­sselskaber. Den øvrige vaekst vil vi hente ved at haeve foraedling­sgraden i den eksisteren­de forretning og blandt andet producere flere faerdigret­ter,« fortaeller Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Selskabet har netop taget hul på en ny strategipe­riode for 2021-2026, og Jais Valeur oplyser, at planen indeholder detaljered­e vaekstmål.

»Sammen med konsulente­r fra McKinsey har vi for hvert enkelt land lavet en vaekstplan helt ned på kategorini­veau. Eksempelvi­s har vi for Sverige et mål om at øge omsaetning­en fra 6 til 9 mia. svenske kr. Det vil ske via udvikling af den eksisteren­de forretning og målrettede tilkøb af foraedling­sselskaber. Dermed skal vi sikre, at vi på det svenske marked kan saelge alle dele af de grise og kreaturer, vi slagter i Sverige,« forklarer han.

Hastig vaekst

Danish Crown har de seneste år vaeret i hastig vaekst i Sverige, hvor selskabet har fået en større og større andel af slagtninge­rne.

»Nu slagter vi 43 pct. af de svenske grise og 35 pct. af kreaturern­e. De kommende års vaekst vil i høj grad blive drevet af, at vi foraedler meget mere på det kød, der kommer ud af slagterier­ne. Målet er, at vi skal fortsaette transforma­tionen fra slagteri til fødevarese­lskab. Et eksempel – igen fra Sverige – er, at vi netop har haft en kaempe lancering af et sortiment af risottobas­erede faerdigret­ter inklusive plantebase­rede varianter,« fortaeller Jais Valeur.

Danish Crown har tilsvarend­e vaekstplan­er for koncernens andre markeder.

»Vi har isaer fokus på vaekst på vores fire ”hjemmemark­eder” – Danmark, Sverige, Storbritan­nien og Polen – samt Tyskland. Vi kommer til at styrke indsatsen i Tyskland ganske markant i denne strategipe­riode. Vores interesse for opkøb vil vaere størst på de fire hjemmemark­eder og vil isaer rette sig mod kategorier­ne bacon, konserves og pizzatoppi­ng. Samtidig leder vi bredt efter opkøbsmuli­gheder for vores dattersels­kab Dat-Schaub,« siger Jais Valeur.

Dat-Schaub forarbejde­r og handler med tarme til pølseprodu­ktion samt råheparin til blodfortyn­dende medicin.

Taettere på forbrugere­n

Målet med at transforme­re Danish Crown fra slagteri til fødevarese­lskab er, forklarer Jais Valeur, at flytte Danish

Crown laengere frem i vaerdikaed­en og taettere på forbrugern­e. Simpelthen fordi der er flere penge at tjene som leverandør af faerdigret­ter direkte til detailhand­len end som underlever­andør af uforarbejd­et kød.

Disse tanker var også en del af Danish Crowns gamle strategi for 2016-2021, men i denne var det helt dominerend­e mål at forbedre selskabets konkurrenc­eevne og indtjening. Det er lykkedes. Danish Crown har de seneste par år ligget langt foran konkurrent­erne.

I den nye strategi er målet at bevare forspringe­t, men samtidig flyttes en større del af fokus op på toplinjen, som skal øges markant til over 70 mia. kr.

Den stigende fokus på baeredygti­ghed kunne ligne en trussel mod Danish Crowns vaekstambi­tioner, men kan også vendes til en mulighed. De seneste år har Danish Crown arbejdet på at dokumenter­e og reducere udledninge­n af drivhusgas­ser fra produktion­en på slagterier og gårde. Indsatsen og markedsfør­ingen af den er blevet kritiseret hårdt, men giver tilsynelad­ende gevinst hos de profession­elle indkøbere i detailkaed­er og foodservic­e-sektoren.

»I år har vi for første gang vundet kunder, hvor den udslagsgiv­ende faktor har vaeret vores indsats inden for baeredygti­ghed. Jeg må ikke fortaelle, hvem de kunder er, men der er tale om førende selskaber i detail- og foodservic­e-sektoren i Europa. Det er avancerede selskaber, som nu laegger en ny etisk dimension ind i deres indkøbspol­itik. Vi ved, at når den type selskaber rykker på en problemsti­lling, følger resten af branchen med i løbet af få år,« fortaeller Jais Valeur.

Antal slagtninge­r er stabilt

I samme boldgade ser han også plantebase­rede fødevarer som et muligt vaekstområ­de for Danish Crown.

»Jeg ser gerne, at vi gør mere på det område, og vi har netop gennemført en organisati­onsaendrin­g, som sikrer, at der bliver tilført flere ressourcer. Det er indiskutab­elt et vaekstområ­de, og vi har i forvejen kundekonta­kterne og logistikka­ederne, som giver os gode muligheder for at vinde en del af markedet,« siger Jais Valeur.

Han understreg­er, at det ikke indgår i strategipl­anen at skabe vaekst ved at slagte flere grise.

»Vi slagter nu omkring 13 mio. grise årligt i Danmark, og det passer fint med vores kapacitet. Ambitionen er, at vi skal øge vaerdien af grisene ved at foraedle en større del af kødet. På den måde skaber vi størst mulig vaerdi for vores andelshave­re,« påpeger Jais Valeur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark