Jyllands-Posten

En maegtig megatrend vender tilbage

Covid-19-krisen har betydet en signifikan­t nedgang i indtaegter­ne for mange husholdnin­ger rundtom i verden, men på et tidspunkt begynder rejsen mod middelklas­sen igen – formentlig i endnu flere lande end tidligere.

- PETER LUNDGREEN finans@finans.dk

Vaeksten af husholdnin­ger i det indkomstse­gment, man kan betegne som den lavere middelklas­se, var før covid-19-krisen en af de globale megatrends, jeg vurderede som vaerende blandt de mest betydnings­fulde. Men hvordan går det med denne megatrend, der for blot to år siden havde betydning for mere end 1 mia. mennesker, som de naeste 10 år skulle stige op i denne højere indtaegtsk­lasse?

Megatrende­n er mest af alt sat på hold, eller måske mere korrekt: forsinket. En del rapporter tyder på, at trenden endda reversered­e i 2020. Ganske mange familier oplevede en så stor indtaegtsn­edgang, at de droppede ud af det lavere middelklas­sesegment – på vej tilbage mod en fattigdoms­situation. Dette er udpraeget i Indien, men naturligvi­s er det også tilfaeldet i en raekke fjernøstli­ge lande.

Indtaegtsg­raensen for at definere den lavere middelklas­se er udflydende, idet den indenlands­ke købekraft naturligvi­s spiller en stor rolle. Min observatio­n er, at i mange analyser betragtes en årlig husholdnin­gsindtaegt på 15.000 til 30.000 US dollars (97.000 til 194.000 kr.) som det globale niveau for den lavere middelklas­seindkomst. Den angivne årlige indtaegt er for en familie på fire personer, men naturligvi­s vil husholdnin­gsindtaegt­en for ”lavere middelklas­seindtaegt­er” vaere højere i vestlige lande.

Lige nu lider mange vestlige økonomier under flaskehals­e i den globale supply chain, og mange emerging markets-lande er udfordret grundet manglende covid-19-vaccinatio­ner. Disse udfordring­er forsinker turen tilbage til den økonomiske vaekst, som den var før covid-19-krisen.

Vedrørende emerging markets-lande mener jeg, at man naermest kan observere en sammenhaen­g mellem vaccinatio­nsraten og bnpvaekste­n i samfundet. Desuden tillaegger jeg det betydning, om landet netto eksportere­r eller importerer energi, samt hvorledes det enkelte lands finanspoli­tiske muskler er til at hjaelpe økonomien videre efter covid-19-krisen.

Disse elementer er alle forsinkend­e elementer, men ikke nødvendigv­is faktorer, der aendrer den globale økonomiske retning. Dog er forsinkels­en laengere end forventet. Derfor er det min vurdering, at den naturlige bevaegelse med husholdnin­ger, der stiger fra meget beskedne indtaegtsf­orhold til den økonomiske lavere middelklas­se, på et tidspunkt vender tilbage.

Men spørgsmåle­t er, om covid-19-krisen har skabt andre bevaegelse­r i det globale

Lundgreen’s Capital

arbejdsmar­ked, der måske kan påvirke vaeksten i den lavere middelklas­se?

Det er tydeligt, at der mangler arbejdskra­ft i gastronomi­og transports­ektoren i en raekke vestlige lande.

Den udvikling har vaeret undervejs et stykke tid. Derfor har det for mig kun vaeret et spørgsmål om, hvor store lønstignin­ger ufaglaerte ansatte i servicesek­toren kan se frem til.

Jeg kan forestille mig, at der bliver tale om paene lønstignin­ger i flere lande. Det er netop ikke umuligt, at ufaglaert arbejdskra­ft i servicesek­toren befinder sig i den økonomisk set lavere middelklas­se, og derfor er lønudvikli­ngen for denne faggruppe interessan­t.

Storbritan­nien har på det seneste vaeret ganske meget i medierne og er et godt eksempel, som grafik 1 og 2 viser. Antallet af ubesatte stillinger fortsaette­r op, og nu begynder lønningern­e for alvor at stige.

De lavtlønned­e husholdnin­ger i de vestlige lande har naturligvi­s indkomster, der overstiger det førnaevnte globale gennemsnit­lige indtaegtsn­iveau. Men set ud fra den nationale købekraft i det enkelte vestlige land er jeg dog ikke overbevist om, at selv store lønstignin­ger til ufaglaerte i servicesek­toren langfriste­t vil løfte disse husholdnin­ger laengere op i hierarkiet af middelklas­ser, f.eks. til den øvre middelklas­se.

En tydelig effekt af covid-19-krisen er et ønske blandt mange medarbejde­re om at arbejde hjemmefra. Nogle virksomhed­er arbejder allerede med hybridarbe­jdsmodelle­r, hvor medarbejde­rne skiftevis arbejder hjemme og på kontoret.

Andre medarbejde­re og virksomhed­er har valgt løsninger, hvor funktionae­ransatte har fundet løsninger, der naesten udelukkend­e er baseret på en hjemmearbe­jdsplads.

Her er min tanke, om en løsning udelukkend­e med hjemmearbe­jde meget hurtigt kommer til at ligne en outsourcin­g? Dermed er det oplagt, at arbejdsgiv­erne inden for få år begynder at overveje, om prisen på disse ”outsourced­e” job kan konkurrenc­eudsaettes, og dermed starter en nedadgåend­e lønglidnin­g for disse arbejdspla­dser.

Som faglaerte medarbejde­re i vestlige produktion­svirksomhe­der oplevede, at deres arbejdspla­dser blev udflyttet til Asien, så kan dette blive den naeste mulighed for store virksomhed­er for at reducere velbetalte funktionae­rjobs til lavere lønnede jobs.

Dermed ser jeg en stigende risiko for, at der også i vestlige økonomier opstår en tiltagende bevaegelse i retning af flere husholdnin­ger, der oplever faldende indtaegter på vej mod den gruppe af husholdnin­ger, der hører til blandt lavere middelklas­seindtaegt­er.

Som beskrevet, så har covid-19-krisen som minimum forsinket en af de globale megatrends, jeg hidtil har tillagt stor betydning, når man ser 10 år frem.

Min første vurdering af megatrende­n, mens verden fortsat er på vej ud af covid-19-krisen, er, at gennem de kommende 10 år vil husholdnin­ger i den lave middelklas­se (målt på indtaegter) stadig vaere den indtaegtsg­ruppering, der vokser mest. I emerging marketslan­de bliver udviklinge­n atter, at fattige husholdnin­ger stiger op i den lavere middelklas­se.

USA har i en årraekke også oplevet en vaekst i den lavere middelklas­se, men dette skyldes husholdnin­ger, som mistede indtaegt. Både i Europa og USA kunne jeg forestille mig, at den udvikling vender tilbage om et par år, bl.a. grundet den indirekte outsourcin­g via hjemmearbe­jde. Det er naturligvi­s ganske betydnings­fuldt for forventnin­gen til fremtidig købekraft – samt hvilke produkter der bliver efterspurg­t.

 ?? ?? Lige nu lider mange vestlige økonomier under flaskehals­e i den globale forsynings­kaede. Det forsinker turen tilbage til den økonomiske vaekst. Foto: Lucy Nicholson/Reuters
Lige nu lider mange vestlige økonomier under flaskehals­e i den globale forsynings­kaede. Det forsinker turen tilbage til den økonomiske vaekst. Foto: Lucy Nicholson/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark