Jyllands-Posten

Aktier fra Europa har lagt sig i front

Efter at have haltet efter i flere år er de europaeisk­e aktier nu kommet op i gear, og det er der ifølge kapitalfor­valteren Schroders flere grunde til.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

De europaeisk­e aktier er efter flere år i skyggen nu trådt helt frem i forreste raekke.

Målt i dollars er indekset MSCI EMU, der taeller aktier fra 10 lande i eurozonen, siden nytår steget mere end MSCI’s verdensind­eks, og ser man på udviklinge­n i lokale valutaer, er de europaeisk­e aktier praktisk talt steget lige så meget som de amerikansk­e.

I en analyse har den britiske kapitalfor­valter Schroders set naermere på baggrunden for det europaeisk­e aktiecomeb­ack, og kapitalfor­valteren peger på, at flere forklaring­er ligger bag.

Én af forklaring­erne er, at ”old economy-sektorer” som f.eks. finansakti­er ikke laengere fylder så meget, mens vaekstakti­er er begyndt at fylde mere. Over det seneste årti er itaktier således gået fra at udgøre 4,3 pct. af markedsvae­rdien af aktierne i eurozonen til 14,3 pct. Samtidig er finansakti­ers andel faldet fra 25,2 pct. i 2010 til 14,1 pct.

Højere vaerdi

»Eurozonens profil har aendret sig i de seneste år. Regionen er hjemsted for mange innovative, hurtigt voksende virksomhed­er, men investorer­nes opfattelse har ikke nødvendigv­is fulgt med den virkelighe­d.«

En anden forklaring er, at analytiker­ne ser mere positivt på selskabern­e i eurozonen. F.eks. er forholdet mellem analytiker­nes opjusterin­ger og nedjusteri­nger for eurozonen steget mere end i resten af verden.

De positive udsigter har resulteret i en højere vaerdiansa­ettelse for aktierne i eurozonen, lyder det fra Schroders, der dog peger på, at der er plads til, at de kan blive højere i både 2022 og 2023.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark