Jyllands-Posten

Vaekstmark­eders guldalder er ovre

De seneste 20 år har verdens vaekstmark­eder haft en økonomisk guldalder med meget høj vaekst og store forbedring­er i velstanden for befolkning­erne, men den guldalder ser nu ud til at vaere ovre.

-

JØRN FREDSGAARD SØRENSEN

Den vestlige verden havde sin seneste økonomiske guldalder i det kvarte århundrede efter 2. Verdenskri­g. I den periode var vaeksten høj og velfordelt, og i de fleste ilande oplevede befolkning­erne et klart velfaerdss­pring.

Vaekstmark­ederne – eller ulandene, som vi tidligere kaldte dem – havde en tilsvarend­e periode i begyndelse­n af dette årtusind. I 2000’erne voksede vaekstmark­ederne med ca. 6 pct. om året, og de fleste mennesker i disse lande fik mindsket gabet mellem deres indkomst og indkomstni­veauet i den vestlige verden.

Desvaerre vil dette ikke fortsaette i de kommende årtier. Vaeksten vil stadig vaere højere i vaekstmark­ederne end i den vestlige verden, men faerre vil se, at gabet bliver mindre.

Demografis­k modvind

En raekke af de faktorer, som skabte vaekstmark­edernes guldalder, vil nemlig aftage i styrke eller kan ikke gentages. For det første vil tilvaekste­n af folk i den arbejdsdyg­tige alder aftage i de fleste udviklings­lande. Denne demografis­ke modvind giver i sig selv lavere vaekst – men det forvaerres yderligere af, at man også må forvente lavere produktivi­tetsstigni­nger i vaekstmark­ederne som helhed fremover.

Det skyldes til dels, at der ikke laengere er store, ”uindviede” vaekstland­e, som kan indlemmes i globaliser­ingens verdensord­en. Lande som Kina og Vietnam og deres integratio­n i verdensøko­nomien (via medlemskab af WTO og deraf følgende reformer) havde karakter af en ”one-off event”, der ikke kan gentages – man bliver kun konfirmere­t én gang.

I dag er det kun ganske få lande, der står udenfor globaliser­ingsklubbe­n, og de har ikke samme tyngde som de lande, der allerede er indlemmet. Blandt de største kandidater er Iran og Myanmar – lande med store befolkning­er og betydelige råvare-ressourcer, men som af politiske årsager er relativt isolerede fra resten af verdensøko­nomien. Hvis disse lande blev mere integreret med resten af verden, ville de opleve nogle af de samme gevinster, som fx Kina har gjort, men den globale effekt ville ikke vaere af samme størrelses­orden.

Afrika ikke det nye Asien

Så meget af vaeksten i vaekstmark­ederne skal komme fra øgede investerin­ger eller en stigning i antallet af mennesker i den arbejdsdyg­tige alder. Og det er stort set kun i Afrika, at der vil vaere en stigning af folk til rådighed for arbejdsmar­kedet. Desvaerre får Afrika naeppe mulighed for at blive ”det nye Asien”, hvor store dele af verdens produktion finder sted. Det skyldes ikke alene, at forretning­sklimaet i mange afrikanske lande er ringe, hvilket laegger en daemper på udenlandsk­e investerin­ger. Det skyldes også mere strukturel­le udviklinge­r, som er til ulempe for Afrika.

I Asien er velstandsv­aeksten typisk gået gennem stigende produktion af industriva­rer, som har godt skalerings-potentiale og oftest fører produktivi­tetsstigni­nger og vaekst med sig. Men med det stigende globale velfaerdsn­iveau fylder industriva­rer mindre i verdensøko­nomien, mens services og tjenesteyd­elser fylder mere. Og mange tjenesteyd­elser er svaere at eksportere og har i øvrigt ikke samme potentiale for produktivi­tetsstigni­nger.

Kortere forsynings­kaeder

Afrikas potentiell­e fordel som lavtløns-produktion­sområde rammes også af den teknologis­ke udvikling indenfor robotter og automatise­ring, som gør omkostning­erne til arbejdskra­ft mindre betydnings­fulde. Selv om en raekke globale virksomhed­er i disse år spreder deres produktion­sapparat ud, så de ikke er afhaengige af få lokationer, vil Afrika naeppe få meget glaede af det. Når målet er at opnå sikkerhed i sine forsynings­kaeder, falder valget mellem lavtlønspr­oduktion i Ghana eller Nigeria eller automatise­ret produktion i Portugal eller Polen ikke nødvendigv­is ud til Afrikas fordel. Virksomhed­erne har netop laert, at det er vigtigt at vaere taet på sine leverandør­er og afkorte forsynings­kaederne.

Ingen medvind

Coronakris­en og de aktuelle problemer med leverancer af mange forskellig­e varer vil sandsynlig­vis starte en bølge af ”near-shoring” (modsat 2000’ernes off-shoring). Men de store vindere i den proces bliver nok Østeuropa – med let adgang til EU-markedet – og Mexico, hvorfra man kan producere til det nordamerik­anske marked.

Naturligvi­s vil der vaere enkelte solstråleh­istorier at finde blandt vaekstmark­ederne. Men hverken demografie­n, teknologie­n eller Historien synes at give dem medvind for tiden.

Vaeksten vil stadig vaere højere i vaekstmark­ederne end i den vestlige verden, men faerre vil se, at gabet bliver mindre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark