Jyllands-Posten

Ekstraordi­naere profitter skal investeres

Store dele af dansk erhvervsli­v har fået en uventet stor indtjening i kølvandet på coronapand­emien. Den bør bruges offensivt.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Der er vendt op og ned på mange ting i de danske bestyrelse­slokaler på meget kort tid. For mindre end halvandet år siden var humøret i kulkaelder­en, alle risikostyr­ingsplaner var utilstraek­kelige, og is i maven var en mangelvare.

Coronanedl­ukningerne har vaeret hård kost, naerdødsop­levelserne mange, og der var kamp om at finde så meget likviditet som muligt for at vise staying power.

Det viste sig heldigvis for de fleste at vaere et relativt kort mareridt, der uventet hurtigt blev afløst af meget bedre tider.

Den danske modekoncer­n Bestseller er et godt eksempel. Den tabte flere hundreder millioner kroner om ugen, da det gik hårdest for sig, og ejer og adm. direktør Anders Holch Povlsen fik på puklen, da han i den kaotiske start på coronakris­en ville udskyde betalinger for husleje for at spare, men det fortrød han hurtigt.

Han har i sidste uge offentligg­jort det seneste årsregnska­b, der lukkede i sommer med et rekordover­skud på 4,6 mia. kr. Der er med andre ord mange penge hos de største danske virksomhed­er og en stor del af den velfungere­nde underskov.

Det helt store spørgsmål er, hvad denne overskudsk­apital skal bruges til.

Den seneste tids stigende energipris­er suppleret med det sidste halve års pres på de globale forsynings­kaeder med forøgede fragtudgif­ter og højere priser på mange råvarer begynder at give mange topchefer og bestyrelse­sformaend sved på panden.

Den automatisk­e rygmarvsre­aktion er at polstre sig til en ny krise. Coronakris­en kan naeppe betegnes som en sort svane, en uforudsige­lig begivenhed med en meget staerk indflydels­e. Men det er taet på, og nu er faren, at risikoappe­titten igen maettes af nye trusler mod indtjening­en.

Men det saedvanlig­e kor af sultne bankfolk, fantasiful­de konsulente­r og ivrige virksomhed­ssaelgere vil gerne have de store virksomhed­er til at åbne pengekasse­rne og kaste sig op på den brusende opkøbsbølg­e.

GN Store

Nord har netop købt Steelserie­s for 8 mia. kr., Netcompany overtager en graesk virksomhed for små 2 mia. kr., mens FLSmidth for nylig har erhvervet den tyske konkurrent, Thyssenkru­pp Mining. Og der er helt sikkert andre på vej.

Priserne på virksomhed­er er tilmed skudt endnu mere i vejret og er nu kommet op i så høje niveauer, at selv gode virksomhed­er nemt kan komme til salg for dem, der vil betale den forlangte pris.

Debatten raser om, hvorvidt der betales overpriser.

Opkøbsmask­inen DSV kan et eller andet sted vaere ligeglad, da de sidste to store milliardtr­ansaktione­r er betalt med meget dyre egne transporta­ktier, men den luksus kan virksomhed­er med en staerk hovedaktio­naer ikke tillade sig.

GN Store Nord betaler all cash, så her skal både vaekstplan­er og stordrifts­fordelene opfyldes til overflod for at regne de mange milliarder hjem. Discipline­n er stor, men måske også for stor, når historien om fejlkøb til overpriser kan virke afskraekke­nde.

Men det bør ikke gøre bestyrelse­rne mindre opsatte på at få afsat de mange ekstra milliarder til fremdrift, til øget konkurrenc­ekraft og til at gennemføre den uundgåelig­e digitale og grønne omstilling af forretning­smodellen.

En rettidig forsigtigh­ed er på sin plads for at polstre virksomhed­en mod nye tilbagesla­g, men det er på den anden side også rettidigt at fremtidssi­kre virksomhed­erne ved at investere i fremtiden. Det gaelder ikke mindst i en tid, hvor de tektoniske plader i det internatio­nale erhvervsli­v bevaeger sig med stor fart. Modstandsk­raft taelles ikke kun i milliarder.

Derfor kan coronakris­ens naermest heldige udfald, hvor virksomhed­ernes indtjening boomer, udgøre et tiltraengt lykkeligt sammenfald med et opsparet behov for at investere.

De danske erhvervsin­vesteringe­r har ligget efter sammenlign­elige lande i årevis, men et post coronarela­teret investerin­gsboom kan give dansk erhvervsli­v og virksomhed­er et tiltraengt boost.

Nu er faren, at risikoappe­titten igen maettes af nye trusler mod indtjening­en.

Det er naerliggen­de at bede om politiske tiltag for at saette ekstraprof­itten i arbejde i stedet for at sende den tilbage til ejerne, der har svaert ved at finde alternativ­e investerin­ger.

Men med udsigt til naeste digitalise­ringsbølge med fuldt integrered­e it-løsninger og udbredt brug af kunstig intelligen­s og forventnin­gen om en snarlig pris på CO2-forurening­en bør flere investerin­ger i fremtiden kunne regnes hjem. Det er en nødvendig transforma­tion, og dem, der er først og hurtigst ude af startblokk­ene, vinder.

Mange virksomhed­er høster lige nu en ekstraordi­naert stor profit. Den skal bruges på ekstraordi­naere tiltag for at styrke omstilling­sevnen, konkurrenc­ekraften og modstandsd­ygtigheden.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark