Jyllands-Posten

Northside 2022 bliver 100 pct. plantebase­ret

Northside Festival indfører i 2022 en 100 pct. plantebase­ret menu, som dog kan indeholde en mindre andel animalske fødevarer.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Northside Festival tager endnu et skridt i den baeredygti­ge retning, når festivalen­s mad i 2022 bliver 100 pct. plantebase­ret.

Det oplyser festivalen i en pressemedd­elelse:

»Northside arbejder hele tiden med at haeve barren for baeredygti­ghed. I 2014 lancerede vi den første økologiske øl i samarbejde med Tuborg. I 2019 fjernede vi engangspla­stkrus og salg af vand på flaske, og i 2022 står plantebase­ret mad side om side med overgangen til 100 pct. grøn strøm,« siger festivalch­ef Brian Nielsen.

Tiltaget sker i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening og Økologisk Landsforen­ing, der tilsammen står bag projektet Plantebase­ret Videnscent­er:

»Når Northside vaelger, at maden på festivalen er plantebase­ret og 100 pct. økologisk, sender de samtidig et vigtigt signal om, at fremtiden er og skal vaere grønnere. Noget af det allervigti­gste, vi hver isaer kan gøre for klimaet, er at spise langt mere grønt og tilsvarend­e langt faerre animalske produkter; og hvis vi så samtidig vaelger økologiske fødevarer, er vi med til blandt andet at sikre vores rene grundvand, bedre dyrevelfae­rd og rigere biodiversi­tet i og ved markerne,« siger Katrine Ejlerskov, centerlede­r for Plantebase­ret Videnscent­er.

Ost, aeg og mayonnaise

100 pct. plantebase­ret mad betyder et farvel til kød og fisk, men ikke 100 pct. farvel til ost og aeg.

Ifølge Plantebase­ret Videnscent­er defineres et plantebase­ret måltid som

»et måltid, der er bygget op omkring planter, og som kan suppleres med en mindre andel animalske fødevarer«.

Northside har fravalgt kød og fisk i deres måltider og vil maksimalt bruge 15 pct. ost, aeg eller mayonnaise pr. portion. Måltider, der er vegetarisk­e eller veganske, vil vaere tydeligt maerkede, hedder det i omtalen.

Frem til festivalen vil Northside i samarbejde med sine stadeplads­holdere udvikle laekker og delikat mad, der kan inspirere og udfordre gaesternes madoplevel­ser. Northside er den første danske festival, der udelukkend­e serverer plantebase­ret mad, og festivalen lancerer den nye madplakat og giver et smugkig på de nye tiltag, når festivalen naermer sig.

Naeste års Northside Festival er fra den 2. til den 4. juni, hvor festivalen for første gang holdes på den nyindrette­de plads Eskelunden ved Åhavevej og Ringvejen. Salget af de resterende partoutbil­letter saettes til salg den 1. november. De første musiknavne offentligg­øres inden 1. november.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark