Jyllands-Posten

Busbane gav anledning til stor uenighed

En saerskilt busbane på Skanderbor­gvej fik klassisk fløjkrig i Aarhus til at blusse op under byrådsmøde. Det må gerne gøre en smule ondt, lød det fra Socialdemo­kratet.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Onsdag var en markant dag for byens buspassage­rer.

For det første besluttede Aarhus Byråd at saette gang i en omfattende VVM-undersøgel­se for selvstaend­ige busbaner til BRT-busser på størstedel­en af ringvejen og et kryds i to niveauer ved Silkeborgv­ej.

Denne del var der enighed om blandt byrådet partier. Det var der til gengaeld langtfra, da politikern­e diskutered­e et forslag til bedre fremkommel­ighed for busser i Aarhus for 30 mio. kr.

Teknik og Miljø havde peget på en raekke fysiske tiltag, som skal få busserne lettere frem i bl.a. krydset Frederiks Allé og Banegårdsg­ade, på Busgaden og på krydset Randersvej og Ringgaden.

Men det var et aendringsf­orslag fra S, EL og SF om at etablere en busbane på Skanderbor­gvej på straekning­en mellem Åhavevej og Harald Jensens Plads, som for alvor fik politikern­e op af stolene.

»Det gør ondt på bilisterne at sidde i kø, men det gør det også på folk i bussen. Vi kan ikke prioritere alle. Hvorfor tager faerre og faerre bussen. Det er, fordi den ikke kommer, og den ikke kan komme frem. Vi må tage et valg, også selv om det kan gøre en smule ondt på nogle,« sagde Steen Bording Andersen (S).

Med denne beslutning er vi gang med at skabe endnu et kaoskryds som det på Dokk1. BÜNYAMIN SIMSEK (V), RÅDMAND FOR TEKNIK OG MILJØ

Et nyt kaoskryds

Men partiernes forslag til en ekstra busbane mødte kraftig modstand fra teknikrådm­and Bünyamin Simsek (V). Han pegede på, at medarbejde­rne i hans forvaltnin­g ud fra faglige begrundels­er ikke anbefaler et saerskilt spor.

»Selvfølgel­ig skaber busbaner bedre fremkommel­ighed for busser. Men med denne beslutning er vi gang med at skabe endnu et kaoskryds som det på Dokk1. Jeg døber det et kaoskryds allerede nu, fordi vi ved, at det vil føre til opstuvning, hvor trafikken ikke kan afvikles. Vi kan ikke flytte karréerne, der er ikke plads til at etablere en ekstra vognbane til busser, og derfor vil busserne skulle tage et af de nuvaerende to spor ind og ud af byen,« sagde rådmanden.

Men det fik ikke de tre forslagsst­illere til at ryste på hånden, og under byrådsdeba­tten fik idéen om et saerskilt busspor også opbakning fra De Radikale.

»Ingen kan i dag forestille sig Grenåvej uden buspriorit­eringsbane­r. Det giver fleksibili­tet for dem, der kører i busser, og for den øvrige trafik, der ikke skal vente på busserne,« sagde Lone

Norlander Smith (EL).

Bünyamin Simsek pointerede dog, at et separat busspor på Grenåvej og Skanderbor­gvej ikke kan sammenlign­es, da der har vaeret plads til at etablere tre spor i hver retning på Grenåvej.

Frygtelig plads

De Konservati­ves

Winther bakkede op.

»Jeg har arbejdet med trafik i byrådet gennem 25 år. Havde det vaeret muligt at etablere busbaner på Skanderbor­gvej, så var det sket for

Ango teknikrådm­anden laenge siden. Men der er ikke plads. Lur mig, om ikke Harald Jensens Plads bliver frygtelig med denne løsning,« sagde han.

Pladsudfor­dringerne skraemmer dog ikke Jan Ravn Christense­n (SF).

»Når man spørger folk, hvad der betyder mest, er det entydigt, hvordan man hurtigst kan komme fra A til B, og om man kan undgå at skifte bus undervejs. Gevinsten for buspassage­rer opvejer tabet for bilisterne. Buspassage­rer har ikke den fleksibili­tet, som bilister har. Derfor er det rimeligt at give passagerne en lille forlomme,« sagde han.

Almaz Mengesha (V) tog også ordet med budskabet om, at trafikplan­laegningen ikke behøver at gøre ondt på nogen:

»Vi har sagkundska­ben, der siger, at vi kan løse det, så det ikke gør ondt og tilgodeser den samlede trafik. Når man med åbne øjne traeffer det her valg, så er det det samme som at sige, at vi ønsker bilister vaek fra byen. Det besvaerlig­gør det at vaere aarhusiane­r.«

 ?? ?? Der bliver nu igangsat en VVMundersø­gelse af en busbane til BRT-busser, der skal gå langs Ringvejen og igennem Viby Torv. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Der bliver nu igangsat en VVMundersø­gelse af en busbane til BRT-busser, der skal gå langs Ringvejen og igennem Viby Torv. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark