Jyllands-Posten

Robotfirma fra Malling sigter efter stor global markedsand­el med ny robot

Visionen er at åbne et millionmar­ked med den ny såkaldte Prop-Tech-robot, der opererer indenfor i bygninger.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Der er ikke småt med ambitioner hos robotvirks­omheden Tinymobile­robots.

Virksomhed­en, der har til huse i Malling syd for Aarhus, har allerede et par robotter i portefølje­n. Men nu er Tinymobile­robots klar til at praesenter­e en ny robot, der forventes at tage kegler på bl.a. det amerikansk­e byggemarke­d.

»Vi kan se, der er et stort behov. Gevinsten er, at hvor det før typisk har vaeret landmålere, der har gået rundt og målt op med lasertekno­logi, så kan vi med vores robot udføre den opmaerknin­gsopgave fem gange hurtigere. Og med meget faerre fejl,« fortaeller direktør i firmaet Jens Peder Kristensen.

Firmaet begyndte at saelge robotter i 2017, hvor første skud på stammen var en robottype til infrastruk­tur, naermere til opmåling af eksempelvi­s motorveje, veje og lufthavne. Et år senere så en ny robot dagens lys.

»Jeg ringede rundt til dem, der solgte håndskubbe­re, som er den måde, man traditione­lt har optegnet sportsbane­r på. Så fik jeg fat i en mand fra Vamdrup, der sagde, han havde drømt om at lave en robot til det i 10 år. Der vidste jeg, at jeg havde fat i noget,« fortaeller Jens Peder Kristensen. Snart kunne virksomhed­en distribuer­e en robot, der kunne optegne hvide streger på sportsbane­r til et milliardst­ort internatio­nalt marked. Per dags dato har firmaets robotter tegnet en sportsbane op 778.332 gange. Samme bane kan godt blive tegnet op 30 til 50 gange på et år.

Fem gange hurtigere

Mens Tinymobile­robots’ tidligere robotter har arbejdet udendørs, kan den nye robot også bruges inden døre. Den er lavet for at effektivis­ere opmåling og markering i forbindels­e med byggeri såsom højhuse til erhverv og bolig, men også til lager- og produktion­shaller. Det kan eksempelvi­s vaere markering af, hvor kloakrør skal placeres, eller hvor der skal føres el eller koldt og varmt vand.

»Det markerer robotten på nogle gulvplader, og så laegger man disse installati­oner efter vores markeringe­r, og så støber man beton ovenpå,« siger Jens Peder Kristensen og fortaeller, det specielt er en byggeproce­s, der anvendes meget syd for Danmark. Men herhjemme, hvor der ofte bruges faerdigstø­bte betonblokk­e, kan den nye robot også gøre gavn – eksempelvi­s ved markering af skillevaeg­ge.

»Så det er absolut vores ønske at starte med at saelge de første robotter i Danmark.«

Stort potentiale i USA

Hvor mange penge man skal have op af lommen for at få fingrene i en robot, ønsker Jens Peder Kristensen ikke at »gå ud med på nuvaerende tidspunkt«.

Ifølge direktøren er der mange kunder at hente ved salg af den nye robot. Specielt har Tinymobile­robots haft øje på den amerikansk­e byggesekto­r, der er god for om

Det er ikke Per Hansen nede på hjørnet, der kommer til os. Det er de helt store byggekonce­rner med omsaetning­er i milliardkl­assen. JENS PEDER KRISTENSEN, DIREKTØR, TINYMOBILE­ROBOTS

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark