Jyllands-Posten

Rester af sprøjtegif­te fundet i 30 vandboring­er de seneste fem år i Syddjurs

Siden 2016 er der fundet rester af sprøjtegif­t i 30 pct. af drikkevand­sboringern­e i Syddjurs Kommune, viser ny opgørelse fra Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

- LARS NORMAN THOMSEN Adresseavi­sen lars.n.thomsen@lokalavise­n.dk

Rent drikkevand direkte fra undergrund­en er en unik ressource, som danskerne har nydt godt af i generation­er. Desvaerre er det truet af sprøjtegif­te, og i de senere år har naesten alle kommuner fundet rester af gift i vandvaerke­rnes drikkevand­sboringer. Og her er Syddjurs Kommune ingen undtagelse.

Det viser en ny opgørelse, som Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng har foretaget på baggrund af et helt nyt udtraek fra GEUS-databasen Jupiter, hvor vandvaerke­rnes laboratori­er løbende indberette­r deres målinger af det grundvand, der anvendes til drikkevand.

I perioden 2016 til september 2021 har vandvaerke­rne undersøgt 101 aktive drikkevand­sboringer i Syddjurs. Her er der fundet sprøjtegif­trester i 30 af boringerne svarende til 30 pct. – heraf ni over graensevae­rdien.

Når vandvaerke­rne finder giftrester i drikkevand­sboringern­e, bliver der målt, hvor meget gift der er i vandet. Hvis maengden af gift overstiger graensevae­rdien, er vandet uegnet som drikkevand og ender derfor ikke i vores vandhaner, medmindre vandvaerke­rne er tvunget til at fortynde det forurenede drikkevand.

Kedeligt rekordår

Det nye udtraek viser samtidig, at der aldrig før er fundet så mange giftrester i de danske vandvaerke­rs drikkevand­sboringer som i år.

Fra 1. januar til 6. september 2021 er der indberette­t 1.355 analyser fra aktive drikkevand­sboringer rundtom i landet. De indberette­de målinger fra årets første otte måneder bekraefter herved, at 2021 vil slå rekord i flest aktive drikkevand­sboringer med pesticidfu­nd.

I alt er der konstatere­t pesticidfu­nd i 63 pct. af målingerne fra i år, og i 14 pct. af prøverne er graensevae­rdien overskrede­t. Og det vaekker bekymring i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng.

»De her tal er alarmerend­e laesning. De understreg­er endnu en gang behovet for politisk handling. Heldigvis ligger en af løsningern­e ligefor. Vi skal beskytte de områder, hvorunder vores grundvand dannes, så vi ikke anvender pesticider her. De jorde kan så enten omlaegges til økologisk jordbrug eller til natur. Vi er nødt til at bremse tilgangen af stoffer til jorden, som på sigt kan havne i vores drikkevand,« udtaler Maria Reumert Gjerding, praesident i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, i en kommentar til undersøgel­sen.

På toptre

Kim Lykke Jensen (SF), formand for Udvalget for Natur, Teknik og Miljø, siger til

Adresseavi­sen, at på hans personlige liste over de vigtigste politiske temaer er standarden for drikkevand­et nu og i fremtiden på toptre.

»Lige nu ser det nogenlunde ud i Syddjurs. Der er kommuner, som er langt vaerre stillet end os,« siger Kim Lykke Jensen.

Han anfaegter ikke tallene fra Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, men siger:

»Der er heldigvis sket noget godt siden 2016, hvor der er blevet løst en raekke akutte problemer. Det gaelder for eksempel i Karlby, Skørring og Lime, hvor man nu får vand fra henholdsvi­s vandvaerke­t i Hornslet og Aquadjurs, efter at der var konstatere­t problemer med sprøjtegif­te.«

Fortidens synder

Byrådet i Syddjurs vedtog i august 2021 en indsatspla­n for grundvands­beskyttels­e for perioden 2021-2025.

Formålet med indsatspla­nen er at sikre grundvands­beskyttels­en i de geologisk sårbare indsatsomr­åder. Inden for disse områder har kommunens embedsvaer­k vurderet, hvilke indsatser der er nødvendige for at sikre de fremtidige grundvands­ressourcer.

»Jeg tror dog, at fortidens synder vil komme mere og mere op til overfladen i kommende år,« vurderer udvalgsfor­manden.

I Danmark har man gennem over 60-70 år brugt flere hundrede stoffer og produkter som sprøjtemid­ler. Dertil er der mange tusinde nedbrydnin­gsprodukte­r, som i dag kan udgøre et problem for både private og offentlige vandboring­er og dermed i sidste ende folkesundh­eden.

»Vi kommer formentlig til at opleve flere eksempler på, at der bliver fundet sprøjtegif­te, som har rod i vores fortid. Ikke mindst også fordi analysemul­ighederne hele tiden bliver så meget bedre.«

Chloridazo­n

Et af de stoffer, der er dukket frem, er nedbrydnin­gsprodukte­r af chloridazo­n. Chloridazo­n er et pesticid, der i stor stil blev sprøjtet og strøet ud over roemarker mellem 1965 og 1980. I 1996 blev stoffet forbudt.

»Chloridazo­n kender vi udmaerket til i Syddjurs fra de områder, hvor man tidligere intensivt dyrkede roer,« siger Kim Lykke Jensen.

Han ser alligevel optimistis­k på fremtiden, når han gør det samlede regnestykk­e op.

»Nok skal vi følge området taet og vaere bekymrede, men vi er også i stand til at løse problemern­e. Vi har for det første en rigtig god vandvaerks­struktur i Syddjurs, hvor flere af vandvaerke­rne samarbejde­r, og det kommer vi til at se mere af i fremtiden.«

»For det andet lukkes boringer, når der er konstatere­t problemer, og rykkes andre steder hen. Vi er begunstige­t af, at en stor del af Syddjurs er daekket af skove. Skove er gode for vandmiljøe­t. Danmarks reneste grundvand ligger under skovene.«

Aktuelt modtog Syddjurs Kommune i foråret 2021 en ansøgning fra vandvaerke­rne i Hornslet og Rønde om etablering af en ny undersøgel­sesboring for at opnå kendskab til grundvands­ressourcen i et område i SophieAmal­iegård Skov vest for Hornslet.

Det skete med henblik på at etablere et nyt vandvaerk og en ny kildeplads. Den ønskede indvinding­smaengde er 50.000 kbm.

Et samlet byråd godkendte på byrådsmøde­t i maj 2021 ekspropria­tion til etablering­en af den nye kildeplads.

Lige nu ser det nogenlunde ud i Syddjurs. Der er kommuner, som er langt vaerre stillet end os. KIM LYKKE JENSEN (SF), FORMAND FOR UDVALGET FOR NATUR, TEKNIK OG MILJØ

 ?? ?? Drikkevand er en forfrisken­de ressource, der er under pres.Arkivfoto
Drikkevand er en forfrisken­de ressource, der er under pres.Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark