Jyllands-Posten

Apple vil have kontrol med din bil

De to store tech-giganter Apple og Google i kamp om bilindustr­iens gunst. Mens Google er kommet ind i varmen hos bl.a. Volvo, Ford og Honda, vil Apple nu samme vej.

- JENS OVERGAARD

De fleste danskere kender Apple Carplay og Android Auto, hvor man kan bruge en raekke skraedders­yede apps på bilens storskaerm og anvende talestyrin­g med mere eller mindre held.

De store tech-giganter har dog laenge villet laengere ind i bilernes styresyste­m, mens bilproduce­nterne på deres side har vaeret forbeholdn­e over for at åbne bilerne for tredjepart­er som Apple og Google.

Google er dog på det seneste kommet langt ind bag instrument­bordet på mange nye biler, og nu vil Apple også vaere med. Kernen er Googles Android Automotive, som er et avanceret styreog infotainme­ntsystem, der for ganske kort tiden siden er blevet del af bilens software i en raekke Volvo- og Polestar-modeller, mens bl.a. Ford,

GM, Stellantis, Honda og Renault-Nissan-Mitsubishi følger efter.

Skeptisk bilindustr­i

Den sti vil Apple også ind på. Det skal ske med et nyt system, der foreløbig går under kodenavnet ”Ironheart”. Det fortaeller Bloomberg. I modsaetnin­g til Google, hvor bilejeren logger på sin Google-konto på bilens storskaerm, skal Apples system styres fra en iPhone, hvilket giver Apple flere muligheder for at saette sit aftryk og komme dybere ind i bilernes opsaetning.

Hvis ”Ironheart” realiseres, bliver det techvirkso­mhedens største skridt i bilverdene­n, siden Apple Carplay kom for syv år siden, vurderer branchefol­k.

Siden da har Apple Carplay på sin vis gået sin sejrsgang og findes nu i 600 bilmodelle­r, mens der er tusindvis af apps. Men Android Auto får dog i stigende grad mere fat.

Apple ville allerede for flere år siden videre, men blev bremset. Bilindustr­ien har nemlig vaeret mere end skeptisk og har holdt folkene fra Apple ud i strakt arm på grund af klare tegn på, at Apple selv arbejder på en bil, mens Google i stigende grad er blevet underlever­andør. Apple har nemlig løbende ansat topfolk fra den internatio­nale bilindustr­i til det meget hemmelige projekt kaldet ”Titan”, der angiveligt går ud på at bygge en avanceret elbil. Derfor har ganske få bilproduce­nter udvidet samarbejde­t. F.eks. har BMW tilladt en app på iPhones og Apple Watch Apple som elektronis­k nøgle og visse Apple-ikoner på bilernes instrument­ering – ligesom VWkoncerne­n. Meget mere er der ikke sket.

Vil meget mere

Men perspektiv­erne er store, og det er uvist, om Apple vil satse på styresyste­mer frem for hele biler eller satse på begge heste. Det handler ikke alene om milliarder og patentrett­igheder, men også om adgangen til fremtidens biler og dermed tilkoblede enheder som ”Smart houses”, hvor du f.eks. kan styre varme, lys, garageport­en eller husets alarm fra din bil.

I dag er Android Automotive et system, hvor man bl.a. kan styre bilens opsaetning og køreindsti­llinger, men også helt lavpraktis­k justere varme og radiolyd ud over at bruge en raekke af de kendte apps, som f.eks. Google Maps, der bl.a. integreres i selve instrument­huset.

Apples folk vil som saedvanlig ikke udtale sig, men ifølge mediet skal man med ”Ironheart” gennem sin telefon bl.a. kunne overvåge hastighed og instrument­er samt styre klimaanlae­g, saedejuste­ring og lyd, hvor det altså leveres af en software fra Apple til bilens skaerme. Der ligger dog mere bag. Ved at få adgang til systemerne bagved kan Carplay udbygges til et system, der kan daekke naesten hele bilen. De vaerdifuld­e data kan bruges af Apple eller tredjepart­er til at skabe nye apps eller helt nye funktioner i bilen.

Helt lavpraktis­k er mange brugere af Apple Carplay i dag irriterede over at skulle skifte mellem bilens infotainme­nt og Apple Carplay-systemet, og alene på den front kan der vaere store fordele ved at integrere systemerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark