Jyllands-Posten

Den nye BMW-elbil kører fremragend­e

Til naeste år kommer BMW i4. Første test af BMW’s første rendyrkede elektriske køremaskin­e afslører eksplosive Autobahn-egenskaber og naturstrid­ige mellemacce­lerationer.

- JENS HØY BERCHTESGA­DEN

Jeg smyger mig ned i det fastpolstr­ede M-saede, spaender selen og bruger speederen meget forsigtigt på de første kilometer vaek fra hotellet. Vejene snor sig som proptraekk­erkrøller, og stigninger på mellem 10 og 14 pct. gør deres til at sløre, hvor mange kraefter BMW’s nye i4 har. For dem, der har svaert ved at finde rundt i BMW’s navne, er det på sin plads at forklare, at i4 er den BMW, der i mange år har vaeret den elektriske 3/4-serie, fans har ventet på. Bilen er i Danmark til februar og melder sig som direkte konkurrent til Tesla Model 3 og Polestar 2, men bl.a. også til de højere elektriske SUV’er som Audi Q4 e-tron og Ford Mustang Mach-E.

Opskriften hos ingeniører­ne har vaeret let:

Skab en køremaskin­e, som BMW-elskere vil have den; en bil, der på elektrisk vis vil understreg­e BMW-begrebet ”Freude am Fahren” (glaeden ved at køre, red.), og lad vaere med at pakke bilen ind i futuristis­k designbavl. Nej, lad bilens køreegensk­aber tale for sig selv. Lad den ligne en helt almindelig BMW.

Netop det med at undgå elektriske designflos­kler er virkelig lykkedes for BMW, for der er intet, der signalerer elbil, som i4 holder der i solen med bjergvejen i baggrunden. Den ligner da også den ligeledes nye 4-serie gran coupé. Tak for det. Ingen vender sig om efter bilen på grund af designet, men undervejs vender flere sig alligevel om efter bilen.

De bliver forvirrede over en bil, hvor man i den grad kan høre, når baghjulene ud af et hårnålesvi­ng roterer med forskellig hastighed og sender kaskader af biljagtlyd ud over dalen. ”Hvad er det lige?” kan jeg se vandringsm­aend og -kvinder iført knaelange sokker og solidt vandrefodt­øj spørge sig selv. Bilen flytter sig, som var den trukket af en bungyjump-elastik op ad bjerget, bremser en anelse ind i svinget, hamrer ud igen og op mod naeste uden anden lyd end varme daek med småsten, der slippet daekket, i takt med at rotationsh­astigheden stiger. ”Hvad er det lige?” står malet i ansigterne, for brølet fra motoren mangler.

Teknologis­k high-end

Platformen er velkendt og huser bl.a. BMW 4 Gran Coupé, og alle i-modeller bygges på fabrikken ved München. Planen er hele 12 elektriske modeller inden udgangen af 2023.

Vores testbil er M50, som er den firehjulst­rukne version af de foreløbig to i4-modeller. Den mindre i4 eDrive 40 har baghjulstr­aek, og med lidt mere beskedne 340 hk starter prisen ved 470.000 kr., mens testbilen, M50, starter ved 563.000 kr.

Praecis hvordan de danske modeller bliver udstyret, er endnu ikke besluttet, men detaljerne ventes afsløret inden årets udgang. Og her skal der normalt hos BMW laegges en del ekstra penge til ekstraudst­yr, så vi gaetter på, at der for

at topfarten er begraenset til 225 km/t., og det slår mange sydtyske premium-biler let.

Ofte er topfarten begraenset til 250 km/t., men en del ejere får fjernet begraensni­ngen, og derfor stryger lige nu en sort Audi RS6 forbi mig med, hvad der ligner 300 km/t. Min i4 viser 227 km/t. på speedomete­ret, og jeg må se mig slået af en fossilbil. Men ikke laenge, for på Autobahn er bremser naesten lige så vigtige som kraefter, og der er sjaeldent plads til ret mange sekunder med topfart. Og lige nu har jeg låst fartpilote­n på Audien, der utålmodigt cruiser i yderste spor med 150 km/t. bag en raekke af biler, der er i faerd med at passere en stribe lastbiler i højre spor.

Efter hvad der opleves som mange minutter, er der endelig fri bane, og Audien blinker ind i højre spor og giver på klassisk Autobahn-duel-maner plads til, at jeg kan passere, mens han selv giver

 ?? ?? Man sidder fremragend­e foran, mens pladsforho­ldene på bagsaedet er lidt mere beskedne, bl.a. fordi BMW i4 ikke har en dedikeret elbilplatf­orm, men er tillempet fra 3serien.
Man sidder fremragend­e foran, mens pladsforho­ldene på bagsaedet er lidt mere beskedne, bl.a. fordi BMW i4 ikke har en dedikeret elbilplatf­orm, men er tillempet fra 3serien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark