Jyllands-Posten

Fiskeri frarådes naer PFOS-forurenet flyvestati­on

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Den lokale sportsfisk­erforening, Flyvestati­on Karups Sportsfisk­erforening, har fået besked fra Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse om, at fiskeri på flyvestati­onens grund frarådes, efter at Viborg Kommune har ønsket at tage prøver af fiskene i både den forurenede Hessellund Baek samt en del af Karup å.

Det fremgår af en mail, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, og bekraeftes desuden af Viborg Kommune.

Sportsfisk­erforening­en har ret til at fiske på flyvestati­onens store område, og det indebaerer også en straekning på 6 km, der graenser op til den blandt fiskere populaere å, Karup Å.

Men for nu frarådes det altså at kaste snøren i det stykke af åen, som befinder sig på Flyvestati­onens område.

Sagen om forurening af området kom frem tidligere denne uge. Her kunne flere medier fortaelle, at Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse i 2019 og 2020 kendte til, at overfladev­andet indeholdt op til 55 gange mere af det kraeftfrem­kaldende fluorstof PFOS, end de generelle miljøkrav tillader i Hessellund Baek, der har sit udløb i Karup Å, og som løber gennem forsvarets grund.

Bonde fik ikke besked

Trods den viden havde styrelsen ikke adviseret en kvaegbonde om, at hans kvaeg ikke måtte graesse på området eller drikke af vandet før for to uger siden.

Thomas Damgaard, chef for Natur & Miljø i Viborg Kommune, bekraefter, at man planlaegge­r at tage prøver fra fiskene i både den forurenede Hessellund Baek og et stykke ud i Karup Å. Han er ikke bekendt med anbefaling­en om ikke at fiske, men oplyste mandag, at kødet fra kvaeget ligeledes skal testes.

Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse bekraefter, at man har frarådet foreningen at fiske på området, indtil der foreligger svar på prøver, som skal undersøge, om fiskene indeholder PFOS.

Da sagen i mandags kom frem, forklarede styrelsen den manglende advisering af kvaegbonde­n med, at den først lavede koblingen mellem de graessende dyr og den mulige forurening, da den såkaldte Korsør-sag kom frem.

Her er 118 personer blevet forgiftet med det kraeftfrem­kaldende stof, efter at de har spist kød fra kvaeg, der graessede på en naturgrund ved siden af en brandskole.

En tidligere brandøvels­esplads er ifølge rapporter fra Forsvarsmi­nisteriets Ejendomsst­yrelse arnested til forurening­en af vandløbet ved Flyvestati­on Karup.

 ?? ?? Ved Karup Å må der i øjeblikket ikke fiskes på grund af bekymring for PFOS-forurening. Arkivfoto
Ved Karup Å må der i øjeblikket ikke fiskes på grund af bekymring for PFOS-forurening. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark