Jyllands-Posten

»Selvfølgel­ig var han psykisk syg. Han traengte til hjaelp«

Fredag blev den sigtede bag Kongsberga­ngrebet varetaegts­faengslet i fire uger. Hypotesen om, at gerningsma­ndens handlinger skyldtes sygdom, er blevet styrket, oplyser politiet.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent MADS ANDREAS FROST (FOTO) Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r marie.l.albers@jp.dk mads.a.frost@jp.dk

Hvem baerer skylden, hvis et menneske ikke får den psykiske hjaelp, som det har brug for, selv om familien har forsøgt i årevis?

Er det samfundets? Familiens egen? Eller sundhedsva­esenet og politiet, der ikke reagerede hurtigt eller tilstraekk­eligt nok på de faretruend­e signaler?

Spørgsmåle­ne tumler rundt i hovedet på indbyggern­e i Kongsberg — og saerligt den midaldrend­e kvinde, som Jyllands-Posten møder i et søvnigt villakvart­er i den vestlige del af Kongsberg fredag.

Kvinden, som ønsker at fremstå anonymt, var én af dem, som kendte den 37-årige Espen Andersen Bråthen, der onsdag draebte fem mennesker i den sydnorske by, og hvis grusomme gerninger er gået verden rundt.

»Espen er en god fyr, han er ikke slem. Men han traengte til hjaelp,« fortaeller hun til Jyllands-Posten.

Kvinden bor i et af husene her på den snoede og stejle villavej med udsigt til solbeskinn­ede fjelde og farverige efterårstr­aeer. Det er den samme gade, hvor Espen Andersen Bråthens foraeldre bor i et nydeligt traehus, og hvor hovedperso­nen selv har boet som barn. Andre naboer fortaeller ligeledes, at angrebsman­den for et par år siden boede i en lejlighed på vejen, hvilket en hurtig googlesøgn­ing bekraefter.

Kvinden fortaeller, at hendes søn gik i både børnehave og skoleklass­e med den nu sigtede gerningsma­nd. Hendes søn er i dag flyttet fra byen, men han ringede graedende til hende, da han blev klar over, hvem der var udpeget som gerningsma­nden.

»Hele livet har Espen haft det svaert, men Norge gav ham ikke den hjaelp, som han havde brug for,« mener kvinden, der fortaeller, at hun så

Espen er en god fyr, han er ikke slem. Men han traengte til hjaelp. ANONYM KVINDE, SOM KENDTE DEN 37-ÅRIGE ESPEN ANDERSEN BRÅTHEN

sent som i mandags stødte ind i ham i byen og hilste på ham, som hun plejer.

»Han var venlig som altid. Han sagde, at han havde det godt,« fortaeller hun og ryster på hovedet af, at folk tror, han er ekstremist:

»Selvfølgel­ig var han psykisk syg. Han traengte til hjaelp. Man draeber ikke bare for at draebe.«

En styrket hypotese

Hypotesen om, at Espen Andersen Bråthens handlinger skyldtes sygdom, er ikke kun staerk blandt de mennesker, som kendte til ham og hans baggrund. Den er ligeledes blevet styrket af efterforsk­ningen, lød det fredag fra norsk politi.

»Det er en styrket hypotese, men det er endnu ikke det endelige facit,« sagde Per Thomas Omholt, politiinsp­ektør ved Sør-Øst politidist­rikt, på et pressemøde fredag eftermidda­g.

Torsdag lød det ellers fra norsk politis efterretni­ngstjenest­e, at angrebet i Kongsberg »på nuvaerende tidspunkt fremstår som en terrorhand­ling«.

Politiet vil ikke udelukke, at sigtelsen kommer til at omfatte terrorpara­graffer.

Sigtelsen mod den danske statsborge­r vil blive udvidet, da efterforsk­ningen har identifice­ret flere mennesker, som den 37-årige angrebsman­d forsøgte at skyde imod.

Desuden har politiet bekraeftet, at drabene fandt sted både indendøre i private hjem og udenfor i det offentlige rum.

Omkring 50 vidner er indtil nu afhørt i efterforsk­ningen, men politiet efterlyser stadig flere vidner. Det kom også frem, at den sigtede ikke er i en tilstand lige nu, så han kan blive afhørt.

Espen Andersen Bråthen blev fredag varetaegts­faengslet i fire uger, som politiankl­ageren havde ønsket det. Han var ikke selv til stede i retten i Drammen, hvor grundlovsf­orhøret fandt sted fredag formiddag, men havde på forhånd selv accepteret at lade sig varetaegts­faengsle.

De to første uger skal han sidde i fuld isolation, og dertil gaelder et forbud mod at få besøg eller modtage og sende breve. Han må heller ikke have adgang til at laese aviser eller følge med i nyhederne på anden vis.

Mentalunde­rsøgelse på vej

Ifølge retten skyldes det sagens alvorlige karakter, og at den sigtede skal holdes vaek fra andre mennesker og den store mediedaekn­ing af ham og hans gerninger, da vigtige beviser ellers kan gå tabt.

»Dette gaelder saerligt i forhold til undersøgel­sen af den sigtedes psykiske sundhed,« står der i dommen ifølge Aftenposte­n.

Espen Andersen Bråthen blev allerede torsdag overdraget til de norske sundhedsmy­ndigheder og befinder sig helt praecist på en lukket psykiatris­k afdeling. De norske sundhedsmy­ndigheder skal foretage en grundig mentalunde­rsøgelse af ham for at vurdere, om han er egnet til straf.

Fem mennesker mistede livet i Kongsberg-angrebet. Yderligere tre blev såret, men ifølge NRK var de alle udskrevet fra hospitalet fredag.

En del af nøglen til at forstå Espen Andersen Bråthens motiv bag angrebet og psykisk syge problemer ligger hos foraeldren­e.

Jyllands-Posten var fredag forbi deres hus, men de ønskede ikke at tale med pressen. Bag vinduerne fra deres lille terrasse ud til vejen kunne man se, at de holdt nøje øje med journalist­er, der kørte forbi på villavejen og stoppede op ved deres hus. En anden aeldre kvinde i området havde svaert ved at kapere den store interesse for hendes naboer: »Det er upassende at gå rundt og grave i andre folks elendighed­er,« lød det hen over en havelåge.

Familien råbte op, men …

Espen Andersen Bråthen har en dom fra 2020 for at have traengt ind i sine foraeldres hus, hvor han truede med at draebe faren. Haendelsen resultered­e i et besøgsforb­ud på seks måneder, hvor han ikke måtte besøge sine foraeldre.

Den kvindelige nabo, som kender familien godt, bekraefter, at familien om nogen har bakset med deres søns problemer:

»Når du bliver foraeldre, så får du jo ikke stukket et stykke papir i hånden, hvorpå der står, hvordan du gør i den og den situation. Han havde meget kontakt med sundhedsva­esenet. De råbte op mange gange og blev ikke hørt, det var synd.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark