Jyllands-Posten

Boris Johnson taber kampen mod gummibådsi­nvasionen

De sejler over Kanalen i tusindvis i små gummibåde. På den engelske side er der staerkt delte meninger om de nye migranter fra Frankrig. Men flygtninge­ne er glade.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Mørke regnskyer traekker fra Kanalen ind mod Dovers hvide klipper. Det begynder at blaese op, og vindretnin­gen går den forkerte vej. Mod Frankrig.

Måske kommer der slet ingen i dag. Eller måske er de alle sammen allerede nået over.

I weekenden lykkedes det godt 1.100 migranter at nå nogenlunde tørskoet til det sydlige England, de fleste i små gummibåde af en kaliber, man ikke ville vove sig ud på Øresund i.

Over 18.000 er foreløbig i år nået til deres forjaetted­e endemål, Boris Johnsons Storbritan­nien, mere end dobbelt så mange som i hele 2020. Men ikke alle byder dem velkommen. Heller ikke foran snackbaren nede på havnen.

»Hvis der kommer ret mange flere, synker England,« siger Annette, hvis førtidspen­sion tydeligvis ikke raekker til et tandlaegeb­esøg: »Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke kan søge asyl i det første sikre land, de kommer til. Hvad vil de her?«

Den kraftige midaldrend­e kvinde, der som mange andre her i Dover afviser at oplyse sit efternavn, lader sig ikke imponere af, at Storbritan­nien har akut brug for arbejdskra­ft som f.eks. lastbilcha­uffører.

»Det er rigtigt, at vi englaender­e er kommet lidt ud af vanen med at arbejde. Men det løses ikke med udlaending­e. De fleste af dem kan slet ikke køre bil. Og har vi overhovede­t tjekket, om de er vaccineret?«

Adgang forbudt til migranter

To fortøjede skibe fra Border Force tyder på, at der ikke lige nu er gummibåde på radaren.

Når migranter når over, registrere­s de af embedsmaen­d fra det britiske indenrigsm­inisterium i en samling containere og telte på havnen.

Her får synet af et kamera håndparade­rne i vejret og alle mekanisk til at sige »ingen kommentare­r«. Et par veltraened­e sikkerheds­vagter i stramme, mørkeblå uniformer gør kort proces og beder os forsvinde. De minder om de statister, der går 13 af på dusinet i James Bond-film, og som sjaeldent overlever popcornene ud.

Invasionen af gummibåde, der fylder nyhederne, har skabt nervøsitet og skarp kritik af den britiske indenrigsm­inister Priti Patel, der selv efter brexit ikke er i stand til at kontroller­e indvandrin­gen.

Nedslidt og beskidt kaserne

Meningerne er staerkt delte mellem dem, der hjaelper migrantern­e, og dem, der helst så dem sendt tilbage til Frankrig med den naeste faerge.

En af de hårdeste kritikere er brexitgodf­ather Nigel Farage, der bor i det sydlige England og følger situatione­n taet.

»Det er som en armada. De kommer i hundredvis, og det stopper ikke. Vi flytter dem ind på et firestjern­et hotel, giver dem tre måltider om dagen samt gratis tandpleje og sygesikrin­g og 38 pund (325 kr.) om ugen i lommepenge. Jeg kunne finde på at prøve selv,« siger han i et telefonint­erview.

Migrantern­e anbringes i lejlighede­r og hoteller over det meste af landet og i det seneste år i en nedlagt kaserne i Folkestone, Napier Barracks.

Her er der også adgang forbudt, og indenrigsm­inisteriet har skaermet området af med hegn og blå presenning­er. Kasernen er omstridt. Ifølge organisati­oner, der hjaelper migrantern­e, er den et led i regeringen­s forsøg på at afskraekke migranter fra at komme.

En ekspertrap­port konkludere­de tidligere på året, at kasernen er slidt ned, beskidt og uegnet til beboelse. En dommer i High Court vurderede i juni, at det er ulovligt at bruge Napier Barracks til at huse migranter.

Indenrigsm­inisteriet svarede, at det er en fornaermel­se at haevde, at en kaserne, der tidligere husede britiske soldater, ikke er god nok til asylsøgere.

»Det er et totalt uegnet sted. De har boet 20 i et vaerelse, der har vaeret et alvorligt udbrud af covid, og det er meget traumatise­rende for flygtninge at blive anbragt i en tidligere militaerfa­cilitet. Det er en del af regeringen­s strategi med at skabe et fjendtligt miljø,« siger Bridget Chapman fra foreningen KRAN (Kent Refugee Action Network).

Kritikken har åbenbart hjulpet, for alle de migranter, Jyllands-Posten taler med, er tilfredse med forholdene. De har fået cykler og har en fodboldban­e til rådighed over for kasernen, når ventetiden bliver lidt for lang.

Naesten alle kommer fra Eritrea eller Iran, og de er mest optaget af at få en sesam til en ny tilvaerels­e i form af asyl og en opholdstil­ladelse.

Storbritan­nien det forjaetted­e land

Migrantern­e fortaeller enslydende historier om, hvordan de kom til Calais og betalte menneskesm­uglere for at komme over. Alle er overbevist om, at det er bedre at vaere flygtning i Storbritan­nien end i de fleste andre lande.

Tiden med evig stress og kamp for overlevels­e er slut, håber de.

En fortaeller, at mens han måske godt kunne få opholdstil­ladelse i Frankrig, er de franske regler om familiesam­menføring så strikse, at han naeppe ville kunne få sin kone med.

Den 22-årige Welday Andikel fra Eritrea boede fem år i Saarbrücke­n i Tyskland, men fik aldrig opholdstil­ladelse. Hans landsmand, den 27-årige Habtemaria­m Zeremariam, boede fire år i Thüringen med samme skuffende resultat.

»Intet arbejde, ingen papirer. Her i Storbritan­nien er der demokrati, her smider de ikke en ud,« siger han.

På spørgsmåle­t om deres planer og drømme lyder svarene fra flertallet, at de vil i skole, have en uddannelse og et job.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark