Jyllands-Posten

Verdensber­ømt novelle af Stefan Zweig forvandles til middelmådi­g film

Ny film baseret på en af Stefan Zweigs mest berømte noveller, ”Skaknovell­e”, forvandler den til en sine steder mørk, saer og fascineren­de film, men desvaerre også en for det meste praetentiø­s og irriterend­e film.

-

ved navn Bartok bliver arresteret og sat i faengsel af Gestapo, som afpresser ham for viden om de riges bankkontoe­r, men han naegter at samarbejde. Gestapo saetter ham i faengsel, hvor det eneste, han holder sig i live ved, er skak. Han har nemlig formået at smugle en skakbog med.

”Skaknovell­e” er titlen på en novelle af Zweig, der nu af Philipp Stölzl er lavet til en film. Og ikke alene en film – et rugende feberagtig­t drama, der springer i tid og sted.

Zweig uden Zweig

Kender man ikke novellen, er man fortabt og prisgivet til den stil, ”Skaknovell­e” er lavet i. Det vil sige en form for feberdrøm, hvor de forskellig­e tidsperiod­er og scener smelter sammen. Og hvor karakterer fra den ene tidsalder dukker op i den anden tidsalder. Det er lidt noget rod og nogle gange irriterend­e i så høj grad, at vi føler os fanget i biografsae­det som Bartok i sin celle.

Der er en del at beundre rent stilmaessi­gt i de flotte billeder, nuancerede steder mellem lys og skygge, men de forskellig­e vrangfores­tillinger er fortrinsvi­s vås og vrøvl frem for filmvidens­kab.

Lidt som Franz Kafka uden Kafka og Stefan Zweig uden filmisk svaj. Og vaerst af alt uden meget af det, Stefan Zweig har i bogform.

DRAMA SKAKNOVELL­E TYSKLAND, ØSTRIG, 2021 Instruktør: Philip Stölzl 1 time og 50 minutter

 ?? ?? Oliver Masucci – til højre ved skakbraett­et spiller hovedrolle­n i ”Skaknovell­e”. Foto: Angel Films
Oliver Masucci – til højre ved skakbraett­et spiller hovedrolle­n i ”Skaknovell­e”. Foto: Angel Films

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark