Jyllands-Posten

Danish Crown og Maersk har indgået en eksklusiv fragtaftal­e

Forsinkels­er og løbske fragtprise­r får virksomhed­er til at forenkle deres transport.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

Det fortsatte kaos på fragtmarke­det får nu nogle virksomhed­er til at søge tryghed i eksklusive aftaler med et enkelt transports­elskab fremfor at shoppe rundt efter den bedste pris.

Sådan lyder vurderinge­n fra flere sider, efter at rederiet Maersk har landet en stor aftale med den danske slagteriko­ncern Danish Crown.

Fremover skal Maersk stå for al transport af Danish Crowns kød – hele vejen fra slagteriet til køledisken, hvad enten den står i Europa, USA eller Asien. Samarbejde­t daekker både transport på landevejen­e og søfragt med kølecontai­nere.

Den slags aftaler kan der snart komme flere af, vurderer en shippingan­alytiker.

»Lastejere som Danish Crown sidder jo febrilske og forsøger at gøre deres forsynings­kaede mere robust, og der er helt klart en åbning i markedet for Maersk og lignende selskaber det naeste års tid,« siger Lars Jensen, direktør i konsulenth­uset Vespucci Maritime.

»Hvis de kan garantere en større robusthed i forsynings­kaeden, vil der helt sikkert vaere en efterspørg­sel på eksklusive aftaler.«

I mere end et år har flaskehals­e i den globale forsynings­kaede ført til store forsinkels­er og gjort det dyrt at få fragtet varer. Situatione­n er så tilspidset, at virksomhed­er som Ikea og CocaCola selv er begyndt at chartre skibe, mens den danske detailkaed­e Coop forsøger sig med jernbanetr­ansport fra Kina for at få varer hjem.

Danish Crown bekraefter, at problemern­e har understreg­et, hvor vigtigt det er at have styr på logistikke­n, og at det er en del af motivation­en bag alliancen med Maersk.

»Man tror nogen gange, at den laveste pris altid er det vigtigste. Men forsynings­sikkerhede­n er også kritisk, og det er blevet tydeligt under krisen. Vi skal vaere sikre på, at vi kan levere varer over hele verden til tiden, og det sikrer denne aftale,« siger topchef Jais Valeur.

Sårbare forsynings­kaeder

Ifølge Maersk forsøger mange virksomhed­er lige nu at forenkle deres transport for at sikre sig mod lignende problemer i fremtiden.

»Der er ingen tvivl om, at coronakris­en har sat en masse tanker i gang hos logistikch­efer i alle store firmaer. De har set, hvor sårbare deres forsynings­kaeder er, og nu leder de efter langtidsho­ldbare løsninger. De sorterer ud i deres partnere og rykker taettere på dem, de allerede har et godt forhold til,« siger Vincent Clerc, topchef for Maersk-divisionen Ocean & Logistics.

»Det er klart en tendens, at vi bliver bedt om at løse mere end søfragt, og det er sandheden for naesten alle af vores top 200-kunder,« siger Vincent Clerc.

Aftalen mellem Danish Crown og Maersk løber i tre år og blev torsdag underskrev­et i rederiets hovedkvart­er på Esplanaden. Parterne oplyser intet om størrelsen, men ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r kan den løbe op i ca. 500 mio. kr. om året. Ifølge Maersk er det den største logistikaf­tale for kølecontai­nere i Europa.

Langsigtet strategi

De nye vinde hos afskiberne, som ellers ofte er meget fokuseret på pris, giver gode betingelse­r for Maersks langsigted­e strategi.

Da Søren Skou blev topchef i 2016, lancerede han et mål om, at rederikonc­ernen skal saette sig på en større del af kundernes transport frem for kun at stå for den etape, der foregår på verdenshav­ene.

Vincent Clerc mener, at aftalen med Danish Crown beviser, at man er i faerd med at føre strategien ud i livet.

»Vi har allerede haft en søfragtaft­ale med Danish Crown i flere år, men nu bliver vi en fuldbyrdet logistikpa­rtner for dem, og det illustrere­r meget godt den retning, vi bevaeger os i som virksomhed,« siger han.

Afskiberne skal dog taenke sig godt om, før de laegger alle deres aeg i én kurv, vurderer Lars Jensen fra Vespucci Maritime.

»En eksklusiv aftale får ikke nødvendigv­is skibene til at sejle til tiden. Mange af de store lastejere vaelger jo også at bruge alle de større rederier for at få den bedste pris og adgang til det største netvaerk,« siger han.

Det er ikke første gang, at to store danske virksomhed­er går sammen om en eksklusiv transporta­ftale. I januar 2020 overtog speditøren DSV alle transporto­pgaver for vindmøllep­roducenten Vestas.

Eksklusivi­teten blev dog opgivet igen allerede i juni 2021.

 ?? ?? Fremover skal Maersk stå for al transport af Danish Crowns kød. Foto: Bodo Marks/AP
Fremover skal Maersk stå for al transport af Danish Crowns kød. Foto: Bodo Marks/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark