Jyllands-Posten

Ingeniører­nes efterspurg­te ekspertise skaber dilemmaer

I et marked med mangel på arbejdskra­ft kan der opstå en tendens til at insource for at sikre kompetence­rne. Insourcing kan dog laegge beslag på kompetence­r og gøre produktet dyrere, mener branchefor­ening.

- LASSE SKYTT Karriere@jp.dk

Det er ingen nyhed laengere, men ikke desto mindre er det fortsat et voksende problem: Danmark lider af mangel på ingeniører.

Nye tal fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) viser, at 98 pct. af foreningen­s virksomhed­er i øjeblikket har svaert ved at rekruttere den nødvendige arbejdskra­ft.

På laengere sigt vil der vaere et såkaldt ”mismatch” på 13.500 ingeniører og naturviden­skabelige kandidater i 2030. Det er konklusion­en i en anden ny analyse, som IRIS Group har udarbejdet.

Ifølge Henrik Garver, adm. direktør i FRI, er konceptet ”mismatch” godt, når man taler fremskrivn­ing af arbejdskra­ft. Han forklarer, hvordan det skal forstås:

»Får vi ikke de yderligere 13.000 kandidater på det danske arbejdsmar­ked frem mod 2030, så vil konsekvens­en ikke vaere, at der er 13.000 ubesatte stillinger, men at virksomhed­erne hen over årene flytter opgaver ud af landet, vaelger ikke at starte en ny udviklings­afdeling, eller at den enkelte ivaerksaet­ter ikke kan skabe vaekst i sin startup,« siger han.

Henrik Garver tvivler på, om vi som samfund bruger de ingeniører og teknikere, vi allerede har, bedst muligt. Ikke mindst fordi han har noteret sig, at den offentlige sektor og flere statslige virksomhed­er er begyndt at insource for at holde på de efterspurg­te kompetence­r.

»Insourcing går ud på, at man internt i egen organisati­on har de kompetence­r, der skal til for at kunne løse samtlige opgaver. Det kan daekke alt fra kontrol og tilsyn over IT og juridisk bistand til kantinedri­ft og rengøring.

mellem outsourcin­g og offshoring og heller ikke skelner mellem insourcing og backshorin­g, så er det fordi, man kigger på det med makroøkono­miske øjne og bare interesser­er sig for, om aktivitete­r og opgaver flyttes ind eller ud af landet,« påpeger Martin Kyed.

I hans optik er den dominerend­e tendens for Danmark i nyere tid, at der netto sker en udflytning af aktivitete­r, hvilket ikke mindst er sket i form af outsourcin­g.

»Denne udvikling har vaeret drevet af blandt andet en internatio­nal specialise­ring og arbejdsdel­ing samt ønsker om at have produktion taet på eksportmar­keder. Der sker til tider insourcing, men det udgør mere de interessan­te undtagelse­r til hovedregle­n end en egentlig tendens,« siger cheføkonom­en.

Han skitserer, at IDA ser to primaere tendenser, som vil vaere afgørende for niveauet af outsourcin­g/offshoring og insourcing/ backshorin­g i de kommende år.

»På den ene side er der udfordring­erne med at få kvalificer­ede medarbejde­re. På den anden side er der de nylige erfaringer med brudte forsynings­kaeder,« siger han med henvisning til coronakris­en.

Virksomhed­ernes tilpasning­sevne

Ligesom FRI har IDA også i den grad maerket, at der er pres på arbejdsmar­kedet for personer med kompetence­r inden for blandt andet teknik og IT. Den seneste ledighedss­tatistik fra august 2021 viser en ledighed blandt ingeniører på 3,2 pct., hvilket er lavere end tiden inden corona-nedlukning­erne.

»I det seneste år har vi desuden set et rekordhøjt antal jobopslag rettet mod STEMuddann­ede. Det er klart, at de gode konjunktur­er spiller ind på både jobopslag og ledighed. Men når vi tager de langsigted­e briller på, så ser vi også udfordring­er med for få højtuddann­ede med STEM-kompetence­r,« forklarer Martin Kyed.

En af de klare udfordring­er ved det førnaevnte mismatch er ifølge cheføkonom­en, at det tager lang tid, fra at folk starter på en videregåen­de uddannelse, til de er faerdige.

»Selvom det vil afhjaelpe noget af problemet i 2030, hvis der bliver skruet op for optaget inden for blandt andet ingeniør- og ITstudiern­e, så bliver det naermest umuligt at løse det gennem det ordinaere uddannelse­ssystem,« siger han.

Derfor vil vi se andre tilpasning­er i økonomien i de kommende år, fordi virksomhed­erne bliver nødt til at tackle udfordring­er med at få besat deres stillinger, og det udgør mistede muligheder i form af indenlands­k virksomhed­svaekst og højtbetalt­e job.

»En mulighed for de danske virksomhed­er vil vaere at rykke aktivitete­r til udlandet, hvor de kan finde de kompetence­r, de efterspørg­er. Det er her, outsourcin­g og offshoring kommer ind i billedet, fordi det kan vaere et nødvendigt element i at realisere virksomhed­ernes vaekstplan­er, når arbejdskra­ften begraenser vaeksten i Danmark,« siger Martin Kyed.

»Det bliver ikke gratis«

Erfaringer­ne under og efter coronapand­emien har vaeret, at nogle af de internatio­nale forsynings­kaeder har vaeret skrøbelige, hvilket har skabt forsinkels­er og usikkerhed.

Hvis vi får flere nedbrud a la coronapand­emien i fremtiden, så har man måske drevet den internatio­nale arbejdsspe­cialiserin­g for vidt, mener IDA’s cheføkonom. Og så vil virksomhed­erne begynde at omlaegge deres produktion, så forsynings­kaederne bliver mere stabile.

»Det bliver ikke gratis, hvis virksomhed­erne beslutter sig for at hente aktivitete­r hjem til Danmark. Produktivi­tetsvaekst­en i danske virksomhed­er er blandt andet drevet af den internatio­nale specialise­ring, hvor vi kun har fastholdt de mest produktive aktivitete­r i Danmark,« siger han og fortsaette­r:

»Hvis insourcing eller backshorin­g ender med at reducere produktivi­teten i de danske virksomhed­er, så vil det have en direkte negativ effekt på lønstignin­gerne. Der vil ikke vaere råd til høje lønninger, når virksomhed­ernes indtjening reduceres,« understreg­er Martin Kyed.

 ?? ?? Der mangler ingeniør-ressourcer, men selvom man øger optaget på uddannelse­sstederne, som her på DTU Risø, går der mange år før de faerdigudd­annede ingeniører når arbejdsmar­kedet. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Der mangler ingeniør-ressourcer, men selvom man øger optaget på uddannelse­sstederne, som her på DTU Risø, går der mange år før de faerdigudd­annede ingeniører når arbejdsmar­kedet. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark