Jyllands-Posten

Varmestuer­ne kommer under pres i vintermåne­derne

Aarhus Kommune har igen i år sørget for ekstra overnatnin­gsmulighed­er for de hjemløse, når naetterne begynder at blive for kolde

- SARAH ROTHKEGEL STERNBERG sarah.r.sternberg@jp.dk

Vinteren er på vej, og for de mange hjemløse i Aarhus betyder det, at naetterne bliver for kolde til at kunne klare sig udenfor. Aarhus Kommune har tidligere tilbudt ekstra pladser, isaer til de udenlandsk­e hjemløse, som opholder sig i byen, da man skal have dansk sygesikrin­g for at kunne indlogeres på de etablerede varmestuer.

I samarbejde med Blå Kors, Røde Kors, Kirkens Korshaer og Folkekirke­n i Aarhus åbner kommunen Aarhus Vinterherb­erg, der er specielt til de udenlandsk­e hjemløse. Herberget, der ligger på Tage-Hansens Gade 18, åbner den 14. november 2021 og lukker ned igen i slutningen af marts 2022.

»Alle skal have mulighed for et varmt måltid og et varmt sted at sove – uanset om man har et dansk sundhedsko­rt eller ej. Aarhus Vinterherb­erg er et vigtigt samarbejde, som vinteren over skaber tryghed for en meget udsat gruppe af hjemløse,« siger socialrådm­and Kristian Würtz i en pressemedd­elelse.

Brug for Frivillige

Vinterherb­erget drives stort set af frivillige, og derfor er det vigtigste for leder Søren Christense­n, at der kommer nogle folk til deres intro møder i starten af november.

»Det er en kamp at få frivillige nok. Hver dag skal vi have to til tre frivillige om aftenen og to om natten. Sidste år havde vi omkring 100 frivillige, hvor halvdelen tog en vagt om måneden, og så var der én, der tog 66 vagter. Vi har jo heldigvis en god flok fra sidste år, som også gerne vil hjaelpe i år, men vi har altid brug for flere,« fortaeller han.

De hjemløse, der benytter sig af Vinterherb­erget, er mest østeuropae­ere, og normalt vil mellem 15 og 17 af de 22 sengeplads­er vaere optaget hver nat. Sidste år var det dog få, der benyttede sig af herberget, da pandemien gjorde, at der ikke var lige så mange migranter i landet som normalt.

Sidste år valgte nogle frivillige at springe fra, da de var bange for at blive smittet med corona.

Dog mener Søren Christense­n, at der ikke er noget at frygte, da de ikke oplevede nogen smittede hjemløse sidste år. I år vil de også vaere ekstra opmaerksom­me, da de ikke kan sikre, at brugerne af stedet er vaccineret eller er blevet testet.

»Vi har håndsprit og sørger for god afstand. Det er muligt at få mundbind, men det er ikke et krav. Hvis der opstår en pandemi igen, så er vi selvfølgel­ig klar til at indføre restriktio­ner såsom test,« fortaeller han.

Pres på varmestuer­ne

På de etablerede varmestuer opleves der også et ekstra pres henover vinteren, og der vil derfor med kort varsel kunne tages ekstra pladser i brug på Forsorgshj­emmet Østervang, så de hjemløse ikke bliver overladt til de kolde vinternaet­ter.

»Alle aarhusiane­re skal have et sted at søge nattely, når efterårsku­lden bider i kinder og taeer. Lige nu er der tilstraekk­eligt med sovepladse­r på byens herberger og forsorgsti­lbud, men vi følger behovet taet og står klar til at tage ekstra pladser i brug, hvis det bliver nødvendigt,« siger Kristian Würtz i pressemedd­elelsen.

Udover Forsorgshj­emmet Østervang er der også mulighed for overnatnin­g på Tre Ege, Forsorgsti­lbuddet Nordbyen, Natvarmest­uen på Kalkvaerks­vej og Ungnat på Nørre Allé, hvor danske hjemløse kan indlogere sig.

Alle skal have mulighed for et varmt måltid og et varmt sted at sove – uanset om man har et dansk sundhedsko­rt eller ej. KRISTIAN WÜRTZ, SOCIALRÅDM­AND

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark