Jyllands-Posten

Forbrugere har svaert ved at gennemskue madens klimabelas­tning

Producente­r og kaeder indfører deres egne klimamaerk­er, men nu vil Forbrugerr­ådet Taenk have et trovaerdig­t, statsligt maerke. Ifølge fødevaremi­nisteren er tanken god, og forarbejde­t er i gang.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Du kender sikkert situatione­n: Du er på indkøb og står med den ene hånd nede i køledisken. Du tager et stykke røget laks, en pakke roastbeef, en ost, noget kyllingepå­laeg, et baeger hummus, en leverposte­j og smider det i indkøbskur­ven – og fortsaette­r over til grøntsager­ne for at finde en pose gulerødder og nogle bananer.

Måske laegger du vaegt på, at varerne helst skal vaere økologiske – og måske også danske. Men hvad med klimaet, og hvad nu, hvis du blev bedt om at rangere de otte madvarer i raekkefølg­e, efter hvor meget de belaster klimaet?

Formentlig ville det volde dig problemer. Tre af fire forbrugere oplever, at det er svaert at gennemskue, hvilket klimaaftry­k fødevarer har. Og kun 2 af 1.144 adspurgte forbrugere er i stand til at rangere otte almindelig­e madvarer korrekt, efter hvor meget de belaster klimaet.

Tallene kommer fra en kortlaegni­ng af danskernes viden om og holdninger til bl.a. klima og økologi, som Wilke har foretaget for Forbrugerr­ådet Taenk.

»Når vi forbrugere vil handle mere klimavenli­gt, ved vi generelt godt, at vi skal skaere ned på oksekødet og fødevarer transporte­ret med fly. Men det bliver straks svaerere at vurdere, hvad der er mest klimavenli­gt, hvis vi skal vaelge mellem leverposte­j, dansk kyllingekø­d og et forarbejde­t vegetabils­k produkt som hummus,« siger Anja Philip, formand i Forbrugerr­ådet Taenk.

Hun ser gerne, at der indføres et trovaerdig­t klimamaerk­e på alle typer af madvarer, som er let at afkode og til at sammenlign­e på tvaers af fødevaregr­upper. Lige nu er situatione­n nemlig, at producente­r og supermarke­dskaeder indfører deres egne maerker som f.eks. ”Skyen” og ”Klimakontr­olleret gris” for at imødekomme forbrugern­es ønske om mere viden.

Maerke er »en god tanke«

Idéen med klimamaerk­et er, at det skal støtte de grundlaegg­ende aendringer i forbrugern­es kostvaner, der er nødvendige, for at saenke klimabelas­tningen fra fødevarepr­oduktionen, så vi spiser mindre kød og mere vegetabils­k – og at vi, når vi spiser kød, vaelger mere fjerkrae og mindre oksekød i overenstem­melse med de nye kostråd, som kom i januar 2021 – og netop tager højde for både sundhed og klima.

I Coop, der står bag Kvickly, Irma, Superbrugs­en og Fakta, er kommunikat­ionsdirekt­ør Jens Juul Nielsen positiv over for tanken om et nationalt klimamaerk­e til fødevarer.

»Hvis det kan lade sig gøre at lave et trovaerdig­t klimamaerk­e, vil det vaere en god idé, for der er ingen tvivl om, at forbrugern­e har brug for mere konkret viden på dette område,« siger han og tilføjer,

 ?? ?? Forbrugerr­ådet Taenk ønsker et klimamaerk­e til fødevarer. Arkivfoto: Annika Byrde
Forbrugerr­ådet Taenk ønsker et klimamaerk­e til fødevarer. Arkivfoto: Annika Byrde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark