Jyllands-Posten

Udspillene står i kø: Frederikse­n og Ellemann vil kapre kommunalva­lget

De store partier er godt i gang med at erobre den politiske dagsorden forud for kommunalva­lget.

- NIELS TH. DAHL Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk

Valgplakat­erne er endnu ikke haengt op i lygtepaele­ne, og valgmødern­e er endnu ikke begyndt. Men på Christians­borg har partierne laenge vaeret i gang med at forberede sig til kommunalva­lget den 16. november.

For nok er valget teknisk set 98 lokale kommunalva­lg og fem lokale regionsval­g – men det handler i den grad også om landspolit­ik. Og det forklarer en del af de politiske udspil, der i øjeblikket fremlaegge­s fra partierne.

De vil forsøge at kapre den politiske dagsorden. Altså definere, hvad det er for emner og problemer vaelgere, medier og kandidater skal beskaeftig­e sig med.

Og lad os bare afsløre det med det samme: I de kommende uger bliver det naert. Rigtig naert.

I sin åbningstal­e i Folketinge­t

for nylig talte statsminis­ter Mette Frederikse­n varmt og inderligt om både København og de mere tyndtbefol­kede områder og forsøgte retorisk at omfavne hver eneste kommune i Danmark:

»Jeg er stolt af hele vores land. Vi har brug for alle egne af Danmark«.

Udspil til byerne

I sidste uge lancerede regeringen så sit nye boligudspi­l, der har som ambition at bygge 22.000 billige almene boliger i byerne, herunder flere studieboli­ger til unge. Boligudspi­llet er en kaerkommen lejlighed til at raekke ud til vaelgerne i de store byer – ikke mindst København – hvor frygten for at blive overhalet af Enhedslist­en som det største parti lurer i horisonten.

Også Venstre har allerede leveret udspil, der er skraedders­yet til kommunalva­lget. I forbindels­e med sit landsmøde forrige weekend fremlagde partiet et nyt aeldreudsp­il med en ”fritvalgsg­aranti”, der skal øge muligheder­ne for selv at vaelge, hvor man vil have sin mad eller sin rengørings­hjaelp fra. Om man vil have »karbonader eller pizza«, som Jakob Ellemann-Jensen sagde.

Venstres aeldreudsp­il kom, kort efter at De Konservati­ve også havde lanceret sit aeldreudsp­il, der sjovt nok også bl.a. fokuserede på mere frit valg til de aeldre.

Sundhed taet på

Efter efterårsfe­rien ventes der nye udspil fra både regeringen og Venstre på sundhedsom­rådet. Regeringen vil fortaelle mere om de ventede ”naerhospit­aler”, der skal gøre det nemmere og kortere for patienter at få taget en blodprøve eller et røntgenbil­lede. Det vil Venstre vaere rørende enig i – men det kalder tiltaget for ”sundhedshu­se”.

Det er selvfølgel­ig ikke tilfaeldig­t, at det er netop disse emner, partierne tager op. Målinger viser, at både sundheds- og aeldrepoli­tik ligger i top på vaelgernes dagsorden forud for kommunalva­lget – og samtidig er det emner, som i høj grad faktisk styres fra kommunerne og regionerne.

Derudover er klimapolit­ik også blevet meget vigtigere for vaelgerne i år, sammenlign­et med kommunalva­lget i 2017. Man kan roligt også forvente grønne udspil i de kommende uger.

Både boligudspi­llet fra S og aeldreudsp­illet fra V har fået kritik for ikke at vaere tilstraekk­elig konkrete om, hvordan de overhovede­t skulle kunne blive til virkelighe­d.

Men det er ikke i første omgang et stort problem for partierne. For dem handler det først og fremmest om at saette dagsordene­n og at vise, at de bekymrer sig for de samme emner som vaelgerne.

Og så naturligvi­s at give de lokale og ofte uerfarne kandidater et udspil og en retning, de kan støtte sig til, når de skal indgå i de lokale debatter i de kommende uger.

Lad os bare afsløre det med det samme: I de kommende uger bliver det naert. Rigtig naert.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark