Jyllands-Posten

»Hviderusla­nd er et paradis for menneskesm­uglere lige nu«

Menneskesm­uglere finder altid en vej, og lige nu er ruten via Hviderusla­nd en af de letteste måder at smugle migranter ind i EU, fortaeller en tyrker, som har vaeret i branchen i 20 år, i et interview med JyllandsPo­sten.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Hasan vinker med armen oppe over hovedet fra den anden ende af parkerings­pladsen.

Vi vinker lettere tilbage, for det har kraevet flere opkald, adskillige kopper vente-te og en taxitur på tvaers af byen at lokalisere ham.

Nu befinder vi os i et af de nye forstadskv­arterer i Istanbul for Tyrkiets voksende konservati­ve middelklas­se. Her er højhusbygg­erier på op til 30 etager omkring en stor moské med en tilknyttet skole. Alt er fint og velholdt som i en tyrkisk version af en Disney-by. Man tjener tydeligvis ganske godt på at vaere menneskesm­ugler, og det indrømmer Hasan gerne.

Den 60-årige tyrker, som har indvillige­t i at tale med Jyllands-Posten på betingelse af, at hans efternavn ikke bliver naevnt, har vaeret i branchen i 20 år.

I øjeblikket har han 300 kunder, som venter på en opringning fra ham om, hvordan de kan komme videre til Europa. Mens de typisk betaler mellem 8.000 og 18.000 euro, er hans egen-indtjening normalt på omkring 1.000 euro pr. person.

Han foretraekk­er selv at bruge fragtskibe på mindst 25 meter til Italien, fortaeller han, da vi har fået os sat på en af baenkene i skyggen fra moskéen. Det er dyrere end flere andre mulige ruter. Men det er sikkert, og der er også større garanti, for at ”varen” når frem. Men han ved fra andre menneskesm­uglere, at en af de mere populaere ruter til Europa nu går via Hviderusla­nd.

Kan arbejde i fred

»Hviderusla­nd er et paradis for menneskesm­uglere lige nu. Det er let at få folk til Europa herfra,« siger Hasan.

Ruten er opstået siden maj, da landets praesident, Aleksandr Lukasjenko, meddelte, at hans regering ikke laengere vil hindre migranter i at krydse diktaturet­s graenser ind i EU. Siden har der vaeret en eksplosiv stigning i trafikken til nabolanden­e Polen,

Letland og Litauen. I begyndelse­n var det isaer irakere, der kom. EU beskyldte Lukasjenko for at flyve dem ind fra bl.a. Bagdad, alene for at øge migrantpre­sset på Europa. Strømmen synes siden at vaere blevet stoppet med hjaelp fra den irakiske regering.

Men parallelt er der opstået nye ruter, og Litauens ambassade i Ankara skriver i en e-mail til Jyllands-Posten, at Lukasjenko­s regime løbende har forhandlin­ger med flere lande om visumfri adgang.

»Det har stort potentiale for at øge migrations­muligheder­ne, herunder fra Pakistan,« lyder det fra ambassaden, der også naevner Libanon, Jordan, Iran, Indien og Gambia som afrejsedes­tinationer til Hviderusla­nd.

For menneskesm­uglere har det givet nye muligheder.

»Den mest brugte rute til Europa plejede at vaere via Graekenlan­d, men den er naesten umulig nu. Det er stadig den korteste rute, så der er stadig nogen, som forsøger. Men hvis migrantern­e bliver taget, bliver de udsat for vold. Mange bliver tvunget tilbage, så de fleste ønsker ikke at bruge den vej laengere. Det plejede også at vaere let at komme igennem Albanien, Kosovo og Serbien. Det er også blevet svaerere pga. mere graensekon­trol, så lige nu er Hviderusla­nd den letteste vej,« siger Hasan.

Det skyldes også, at myndighede­rne i Hviderusla­nd ifølge Hasan kigger den anden vej og lader smuglerne arbejde i fred. Den 60-årige tyrker har ”kolleger”, som har lejlighede­r parat i Hviderusla­nd, hvor migrantern­e kan opholde sig, indtil de kan komme videre.

Hovedparte­n af migrantern­e fortsaette­r via Polen, siger Hasan. Alene Polen har siden nytår således registrere­t flere end 10.000 migranter, der til fods ulovligt forsøgte at krydse dens graenser fra Hviderusla­nd, oplyser Litauens ambassade.

Men en del migranter bliver også kørt ind i landet skjult på lastbiler på tyske nummerplad­er, fortaeller Hasan og taender endnu en cigaret.

Han lader røgen sive langsomt ud af både naese og mund, mens han taler videre.

Rullet ind i plastic

»I øjeblikket er der to destinatio­ner, som migranter går efter i Europa. Italien og Østrig. De fleste fra Hviderusla­nd foretraekk­er Østrig. Herfra rejser de videre til Tyskland, hvorfra de spreder sig ud til flere destinatio­ner.«

Tysk forbundspo­liti oplyste onsdag, at der alene siden august er blevet registrere­t 4.300 migranter i Tyskland, som er kommet

 ?? ?? Den 60-årige Hasan fra Tyrkiet har vaeret menneskesm­ugler i 20 år. Foto: Heidi Plougsgaar­d
Den 60-årige Hasan fra Tyrkiet har vaeret menneskesm­ugler i 20 år. Foto: Heidi Plougsgaar­d

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark