Jyllands-Posten

»Hvis vi beskytter graensen, kan de ikke komme ind«

På Litauens graense bliver migranter henvist til andre steder at søge asyl. Det er selvforsva­r, siger minister.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

For at forsvare EU kan migranter ikke laengere søge asyl, hvis de standses af en litauisk vagt på graensen. I stedet skal de henvende sig på udvalgte graenseove­rgange eller til en litauisk diplomatis­k repraesent­ation et sted i udlandet.

Metoden kritiseres af humanitaer­e organisati­oner for at bryde menneskere­ttigheden om at søge asyl, men landets viceindenr­igsministe­r, Arnoldas Abramaviči­us, fastholder, at »vi respektere­r menneskere­ttighedern­e«.

Ifølge bl.a. Europaråde­t, European Council on Refugees and Exiles, Røde Kors og Frontex’ observatør af fundamenta­le rettighede­r er der problemer i jeres lovgivning?

»Nøglepunkt­et er national sikkerhed og beskyttels­en af graensen. Menneskere­ttighedern­e respektere­s, for migrantern­e har stadig nogle kanaler at gå ad. Men så må de også komme med deres dokumenter. Smuglere og gangstere ødelaegger deres dokumenter på vejen hertil. Hvorfor mon?«

Står der noget i Genévekonv­entionen

om, at man skal have sine originale dokumenter på sig for at søge asyl?

»Men først er du nødt til at krydse graensen. Så hvis vi beskytter graensen, kan de ikke komme ind. Da vi havde ”den åbne dørs”-situation, kunne vi ikke klare tilstrømni­ngen. Der kom 3.000 migranter på en måned. Enten lukkede vi graensen, eller også åbnede vi den og tillod folk at rejse videre mod Berlin. Det gjorde vi selvfølgel­ig ikke«.

Ifølge konvention­erne har man ret til at søge asyl og få sin sag behandlet. Der står ikke i konvention­erne, at du først får den ret, hvis du går 10 km i en given retning.

»Men i forhold til vores lovgivning er ethvert forsøg på at krydse graensen en kriminel handling. Så der er en modsaetnin­g mellem de to ting«.

Frontex’ observatør for grundlaegg­ende rettighede­r har advaret om »kollektive udvisninge­r« på jeres graense. Det er i strid med Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention.

»Det afhaenger af, hvilken tilgang man har. Man kan også kalde det ”omdirigeri­ng”.«

Men det er da kollektiv udvisning, er det ikke?

»Det kan det vaere. Det kan også vaere, det er omdirigeri­ng.«

Er det lovligt?

»Hvorfor skulle det ikke vaere lovligt?«

Fordi I har en internatio­nal forpligtel­se til ikke at udvise folk kollektivt.

»De er turister, der er faret vild i skoven, som vi kollektivt viser vejen til at søge asyl. De kan jo også bare søge i Hviderusla­nd, hvis de vil. Så får de bank og kommer i faengsel. Det må menneskere­ttighedsak­tivisterne spørge hviderusse­rne til.«

Men uanset hvad der sker i Hviderusla­nd, er Litauen så ikke bundet af de konvention­er, I har tiltrådt?

»Vi mener ikke, det er på den måde, på grund af nødsituati­onen. Vores forfatning tillader det. Og vi har generel støtte fra europaeisk­e myndighede­r, for det her er en hybrid aggression mod Europa.«

Det er også blevet kritiseret, at I indespaerr­er dem i op til seks måneder.

»De er ikke indespaerr­et. De har bare begraenset bevaegelse­sfrihed.«

Kan de forlade lejrene?

»Hvis de kunne forlade lejren, ville de stikke af og forlade Litauen. Senere fanges de så af polsk eller tysk politi og sendes tilbage. Jeg mener, at seks måneder er o.k.«

Når jeg siger kollektiv ”udvisning”, siger du kollektiv ”omdirigeri­ng”. Når jeg siger ”indespaerr­ing”, så har du også et andet ord for det. Men taler vi ikke om det samme?

»Det afhaenger af, hvilken tilgang man har. Hvis du sidder i min politiske stol med ansvar for den nationale sikkerhed i det her land, og fjendtlige regimer gennemføre­r militaerøv­elser i samarbejde med Rusland med 200.000 soldater på den anden side af graensen, så føler du på en anden måde. Der er 30 km til graensen, og hvis vi ikke beskytter den, kan vi få 4.000 specialsty­rker ind på en time. Så der er lidt forskellig­e tilgange til det her. Hvis situation bliver normal, så vil vi give bedre betingelse­r for migranter igen.«

ifølge FBI tog beslutning­en om at gøre det.

Clearet til tophemmeli­gt

Selv arbejdede han gennem flere år med USA’s mest kendte angrebsubå­d. Nemlig den af typen Virginia. Han var clearet til det tophemmeli­ge arbejde og havde af samme grund adgang til de mest følsomme dele om den naesten lydløse ubåd, der på grund af sin avancerede teknologi altid har vaeret omgaerdet af stort hemmelighe­dskraemmer­i.

Senest har USA indvilget i at saelge sine atomdrevne ubåde til Australien, hvorfor sagen også har storpoliti­ske implikatio­ner. Ikke mindst franskmaen­dene er vrede på USA over aftalen, der bl.a. har betydet, at Frankrig har måttet opgive at saelge sine egne ubåde til Australien,hvilket bestemt ikke gør sagen mindre kompleks.

I Annapolis i Maryland undrer naboerne sig stadig over det, der er sket.

Indtil sidste lørdag var Jonathan Toebbes kone, Diane Toebbe, ansat som laerer på den private Key School i byen. Her udtalte skoleleder­en, Matthew Nespole, i denne uge, at han var »chokeret og forfaerdet« over sagen, og at skolen nu ville samarbejde med FBI for at opklare den.

Fredag er et nyt retsmøde sat i sagen. Indtil da må naboerne og resten af verden vente på flere svar om, hvad der egentlig er sket i den mystiske sag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark