Jyllands-Posten

Inder dømt for at myrde sin hustru med en kobraslang­e

Mord med slangebid er blevet udbredt i den indiske delstat Rajasthan. Nu er den første dom faldet i en sag fra Kerala

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Det lignede det mord.

Men i en sensatione­l sag, der vil få konsekvens­er fremover i lignende sager, har en domstol i den indiske delstat Kerala idømt en mand to gange faengsel på livstid for i maj sidste år at have myrdet sin hustru med slangebid.

Sagen er et gennembrud, fordi mord med slanger breder sig som et faenomen i Indien på grund af vanskeligh­ederne med at føre bevis. I Kerala-sagen blev en anmodning om løsladelse mod kaution fra tre af mandens faengslede familiemed­lemmer afvist af domstolen med begrundels­en, at mord med slanger er blevet så udbredt i provinsen Rajasthan, at det er nødvendigt at statuere, at retssystem­et tager de sager yderst seriøst.

For et år siden fastslog en domstol i Rajasthan, at slangemord breder sig.

»Det er en ny trend, at folk henter giftige slanger hos slangetaem­mere og draeber mennesker med slangebid. Det er nu blevet almindelig­t i perfekte

Rajasthan,« lød det i en domstols kendelse fra provinsen omkring bevisførel­sen i en tilsvarend­e sag.

Kerala-sagen er dog den første, hvor det er lykkedes at få en morder dømt. To tidligere sager netop i Rajasthan er endt med frifindels­e på grund af manglende beviser.

Guld for en kvart million

En minutiøs efterforsk­ning baseret på en raekke tekniske, biologiske og teknologis­ke beviser faeldede imidlertid den nu 28-årige Sooraj Kumar som morder.

Han ønskede at slippe af med sin dengang 25-årige hustru Uthra, men samtidig beholde hendes medgift i guld. I indisk tradition får kvinden sin medgift i guld med sig i tilfaelde af en skilsmisse.

Hun bragte 100 guldmønter til en vaerdi af cirka en kvart million kroner med sig ind i aegteskabe­t (plus jord, en bil og penge). En del af guldet blev senere fundet gravet ned i familiens have og førte til arrestatio­nen af den dømtes far, mor og søster.

Politiets mistanke blev vakt, fordi afdøde Uthra ikke bare blev bidt af en slange en enkelt gang, men to gange. Første gang overlevede hun et bid af en art kaldet Russells hugorm, en af Asiens mest giftige slanger. Mens hun stadig var svaekket fra efterveern­e af dette første bid, døde hun af et bid fra en kobra.

Politiets efterforsk­ning førte dem frem til en slangefang­er, som havde solgt to slanger til den dømte.

Jager kun på jorden

Videnskabe­ligt materiale om slangernes naturlige adfaerd dokumenter­ede, at det var helt usandsynli­gt, at slangerne kunne vaere kommet frem til den afdøde på naturlig vis. Det første mordforsøg foregik eksempelvi­s i et rum på førstesale­n i parrets hus, og slangen skulle vaere kommet ind i rummet via et trae. Men den type slanger klatrer ikke i traeer og jager kun på jorden.

Kobraen skulle angiveligt have bidt Uthra, mens hun befandt sig sammen med sin aegtemand i et sovevaerel­se med et åbentståen­de vindue i 1,50 meters højde. Politiets efterforsk­ning dokumenter­ede imidlertid, at en kobra som den anvendte på 150 centimeter ikke kan rejse sig højere end en tredjedel af sin laengde.

Der blev også gennemført en praecis rekonstruk­tion på mordstedet med en dukke i samme størrelse og vaegt som Uthra tilført et stykke kylling som lokkemad. En kobraslang­e blev lokket og truet til at bide, efter at den først havde forsøgt at stikke af.

Men et kobrabid er forskellig­t alt efter situatione­n. I en video afspillet i retten kunne anklagemyn­digheden dokumenter­e, at et kobrabid af den type, som draebte Uthra, kun kan opstå, hvis en person holder fast om slangens hoved og tvinger den til af bide.

I en sådan en situation vil dens hovedskal udvides og afstanden mellem maerkerne fra de to gifttaende­r vaere større end ved et almindelig­t bid.

Kobraen blev fundet i rummet og aflivet. Dna-undersøgel­ser kunne siden forbinde den med slangefang­eren, som solgte den, og den krukke, som Kumar opbevarede den i efter at have købt den.

Bedøvede hustruen

Kumar havde inden det fatale angreb bedøvet sin hustru med staerke sovepiller, så hun ikke vågnede ved biddet, og han lod slangen bide to gange for at vaere sikker. Men forskning kunne igen dokumenter­e, at en slange svaekkes voldsomt efter et enkelt bid og stort set aldrig bider to gange.

Stillet over for det overvaelde­nde bevismater­iale i form af indicier, brød Sooraj Kumar sammen og tilstod forbrydels­en.

»Han var slangetaem­mer og ekspert i dyreliv, så han valgte et våben, som han havde tillid til,« konstatere­de politichef S. Harishanka­r, som ledede efterforsk­ningen.

Materialet i sagen på omkring 1.000 sider vil nu blive offentligg­jort i internatio­nale tidsskrift­er for retsmedici­nsk videnskab og ventes at få betydelige konsekvens­er for fremtidige sager – og måske for tidligere indiske sager, der er smuldret på grund af bevisets stilling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark