Jyllands-Posten

Danskernes indsats blev godkendt, men doublerne var det svage led

Der hvilede ifølge TV 2kommentat­or Jim Laugesen et »gigantisk pres« på de danske badminton-herresingl­er ved VM, fordi det skortede på verdenskla­sse i herredoubl­e.

- ANDERS FUNDER anders.funder@jp.dk

Det blev ikke til dansk deltagelse i Thomas Cup-finalen på hjemmebane. Det stod klart, da et velspillen­de indonesisk mandskab i en dramatisk semifinale slog Danmark med 3-1 i en taetpakket Ceres Arena.

I badminton er Indonesien en regulaer stormagt – sågar den mest vindende nation i Thomas Cup-historien – og lørdag var de indonesisk­e herrer for stor en mundfuld for Viktor Axelsen og co., der fik spoleret deres drømme om at gentage den sensatione­lle succes fra Thomas Cupfinalen i 2016, hvor Danmark strøg helt til tops.

Denne gang nåede Danmarks tredje herresingl­e Hans-Kristian Vittinghus – manden, der afgjorde VM-finalen for fem år siden – aldrig at komme i spil. Slaget var i realiteten tabt, da den karismatis­ke Anders Antonsen tabte til den sprudlende Jonatan Christie efter en dramatisk duel.

På forhånd var de danske herredoubl­er ikke levnet mange chancer mod de to indonesisk­e makkerpar, der mildt sagt stank af verdenskla­sse. I stedet blev det ligesom i 2018 til et saet bronzemeda­ljer til Danmarks herrehold.

Efterspørg­er klar strategi

Den tidligere badmintons­piller og nuvaerende ekspertkom­mentator på TV 2 Sport Jim Laugesen kan sagtens forstå, at det danske herrelands­hold aergrer sig gevaldigt over ikke at indkassere en billet til Thomas Cup-finalen på dansk grund. Men landstraen­er Kenneth Jonassens mandskab kan ifølge Laugesen trods alt stadig se hinanden stolt i øjnene.

»Danmark gik ind til turneringe­n som favorit. Det er uundgåelig­t, når man råder over to af de allerbedst­e herresingl­er i verden. Samtidig var det på hjemmebane, så selvfølgel­ig havde man skruet forventnin­gerne op til, at man sagtens kunne gå efter guldet,« siger Jim Laugesen.

»Men der hviler også et gigantisk pres på vores herresingl­er – for vi er omvendt ret pressede, når det kommer til herredoubl­erne. Det så vi mod bl.a. Indonesien. Vi havde ikke en anden herredoubl­e, der kunne skabe overraskel­sen,« påpeger Laugesen.

Det skorter altså på verdenskla­sse, når det kommer til danske herredoubl­er. Og det er ifølge Laugesen et problem, hvis man som Danmark agter at gå hele vejen ved VM for hold.

Laugesen, der selv excellered­e i både double og mixed double, understreg­er, at Badminton Danmark for fremtiden bør spejde efter nye konstellat­ioner og yngre kraefter i den saerlige disciplin.

»Badminton Danmark er nødt til at saette sig ned og evaluere, hvad der skal til for at skabe ét eller gerne to makkerpar, som for alvor kan vaere med på højeste niveau. Der skal ivaerksaet­tes en strategi hurtigst muligt fra det danske badmintonf­orbund for at hjaelpe de naeste frem. Når det er sagt, så står forbundet i en svaer situation. Man bliver bedt om at vinde de olympiske lege, VM for hold og det individuel­le VM – så hvornår kan man egentlig begynde at rokere rundt på parrene? Team Danmark kraever medaljer nu og her. Måske skal Team Danmark forstå, at den kortsigted­e løsning naeppe er den rigtige for dansk badminton,« siger Jim Laugesen.

Sportschef­en godkender

Elite- og sportschef hos Badminton Danmark Jens Meibom noterer sig først og fremmest, at Danmark indfriede målsaetnin­gerne ved det historiske Thomas & Uber Cup-event.

»Overordnet har det vaeret en godkendt indsats fra begge parter. Vi nåede vores målsaetnin­ger; en kvartfinal­e for pigerne og medaljer til herrerne. Det kan vi kun vaere tilfredse med. Samtidig skal vi også erkende, at vi er skuffede dagen derpå i forhold til herrerne. Men vi er trods alt den eneste europaeisk­e nation, der overhovede­t er i naerheden af de andre asiatiske lande. Drengenes indsats er helt klart godkendt. Men vi kunne også godt se, at vi havde potentiale til at komme i finalen … Men i går var indonesern­e bare en smule bedre. Sådan er elitesport,« konstatere­r Jens Meibom.

At landsholde­t satte sin lid til de danske herresingl­er, mener Badminton Danmarks sportschef er naturligt med tanke på niveauet hos de danske herresingl­er.

»Indonesern­e er omvendt meget staerke i doublerne. Og Indonesien tabte en del gange i herresingl­e undervejs i turneringe­n. Det er vel bare en taktik med omvendt fortegn. Der er ikke et herrehold i øjeblikket, der står staerkest både i single og double. Det gør Thomas Cup både interessan­t og charmerend­e.«

Jens Meibom erkender, at det danske niveau i herredoubl­e er et tema, der skal adresseres. Men ifølge sportschef­en var der trods alt positive tegn at spore hos de danske duoer.

Han fremhaever bl.a. den 24-årige Frederik Søgaard (makker til Mathias Christians­en) som et stort talent, der efter en toårig periode praeget af skader endelig har fået sit internatio­nale gennembrud.

»Vi ved godt, at vi ikke er en del af verdenstop­pen endnu i herredoubl­e. Men jeg mener også, at fik vi set nogle positive takter, der lover godt for fremtiden. Om det kan føre til verdenskla­sse om tre-fire år … Det må tiden vise. Jeg anerkender, at vi stadig har en opgave foran os i herredoubl­e, men det er vigtigt at pointere, at vi også havde en spiller som Søgaard, der gjorde det rigtig godt,« siger Jens Meibom.

Man bliver bedt om at vinde de olympiske lege, VM for hold og det individuel­le VM – så hvornår kan man egentlig rokere rundt på parrene? JIM LAUGESEN, BADMINTONE­KSPERT PÅ TV 2

 ?? ?? De indonesisk­e spillere kunne fejre Thomas Cup-titlen – VM for herrehold – efter finalesejr over Kina. Foto: Claus Fisker/ Ritzau Scanpix
De indonesisk­e spillere kunne fejre Thomas Cup-titlen – VM for herrehold – efter finalesejr over Kina. Foto: Claus Fisker/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark