Jyllands-Posten

Dobbelt op på VM vil vaere et selvmål

-

Den netop overståede samling for de danske fodboldher­rer bød selvfølgel­ig på to sejre af to mulige.

Landsholde­ts målscore i VM-kvalifikat­ionsturner­ingen er oppe på 27-0, Parken var både fyldt og stemningsf­yldt til hjemmekamp­en mod Østrig, tilskuerne fik lov at hylde dansk landsholds­fodbolds fader, Sepp Piontek, og billetten til slutrunden naeste år blev indløst historisk tidligt.

Altså er det svaert at bebrejde de danske roligans, hvis de berusede af den øjeblikkel­ige optur drømmer om meget mere fodbold. Det ønske kan de desvaerre snart få opfyldt.

I skyggen af det danske landsholds succesridt og den tiltagende diskussion om den katastrofa­le placering af VM 2022 i Qatar har fodboldtop­pen nemlig gang i en dribletur, der kan ende helt galt.

Med forslaget om at afvikle verdensmes­terskabern­e hvert andet år i stedet for hvert fjerde har lederne af det internatio­nale fodboldfor­bund (Fifa) fjernet den sidste illusion om, at de går op i andet end penge og deres egne genvalg til de lukrative poster.

Visionen er endnu ikke blevet beskrevet så udførligt, at de fulde konsekvens­er lader sig opgøre, men faresignal­erne er både mange og kraftige.

Tiltaget er blot det nyeste i en raekke, der de seneste år har klemt flere fodboldkam­pe ind i en i forvejen proppet kalender. Både på landsholds- og klubniveau opfindes konstant nye turneringe­r og formater, som tv-selskabern­e står i kø for at vise, og som dubiøse statsleder­e elsker at afvikle for at kunne sole sig i begivenhed­en – som eksempel kan tages VM for klubhold.

Trods turneringe­ns totale mangel på sportslig relevans eller greb i den almindelig­e fodboldfan skal dette overflødig­e produkt ikke afskaffes, men derimod udvides fra 6 til 24 deltagere og afholdes i Kina.

De europaeisk­e forbund er normalt sløve til at råbe op, da de selv er en del af inderkreds­en og ofte høster fordele, men VM hvert andet år har så sandelig fået dem på banen. Fredag mødtes de nordiske forbund således i København og udtrykte efterfølge­nde stor frygt for at blive ignoreret og tromlet, og bekymringe­n er berettiget.

Med EM for landshold og Champions League har europaeisk fodbold et par guldaeg, som ikke kun følges intenst på vort eget kontinent – hele verden følger med i de to turneringe­r, hvilket betyder store indtaegter fra sponsorer og tv-selskaber. Det samme er ikke tilfaeldet for de afrikanske, sydamerika­nske eller asiatiske pendanter, der kun har VM og dermed har en stor interesse i at få fordoblet frekvensen af selvsamme turnering.

Det laegger de da heller ikke skjul på, og i kraft af et overvaelde­nde flertal behøver de slet ikke tage sig af de europaeisk­e protester i selve beslutning­sprocessen. Den sandhed er også begyndt at gå op for spillerne, udviklinge­ns største ofre, for deres praestatio­nsevne er allerede presset af alt for mange timer på banen og i luften.

Langt de fleste af stjernerne får fyrstelige summer og kan derfor let beskyldes for at vaere hyklere, men problemet er jo, at udvandinge­n i sidste ende går ud over alle de almindelig­e fodboldtil­haengere. De kan heldigvis bare slukke for fjernsynet, når fodboldtil­buddet bliver for underlødig­t, men det aendrer ikke ved, at en lille gruppe magtperson­er er ved at vride den sidste charme ud af verdens bedste leg på elitenivea­u.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark