Jyllands-Posten

Medierne har et stort ansvar for, at VM i fodbold skal holdes i Qatar – hvorfor blev der ikke råbt op i tide?

- ANTON DANDANELL NIELSEN studerende, Østerbro

Jeg har fulgt med i fodbold i naesten hele mit 22-årige liv. Jeg går til fodbold, jeg ser fodbold, jeg spiller fodboldcom­puterspil, og jeg laeser og lytter til fodbold. Kort sagt: Jeg elsker virkelig fodbold og verdenen omkring den.

Men efterhånde­n som jeg er vokset op, har jeg opdaget, at fodbold indeholder meget mere end to hold, der prøver at få bolden i mål. Penge og politik fylder mindst lige så meget som det, der foregår på fodboldban­en.

Den 2. december 2010 blev Qatar, noget kontrovers­ielt, udpeget som vaert for VM i herrefodbo­ld i 2022 af det internatio­nale fodboldfor­bund (Fifa). Selv var jeg kun 12 år gammel, da vaertskabe­t blev udpeget som følge af korruption. Jeg husker ikke den davaerende debat, da jeg havde mere travlt med at spille ”FIFA 11” og i skolen laere om pressens rolle i samfundet.

Nu er jeg blevet aeldre, og jeg følger meget bedre med i debatten, isaer det store samtaleemn­e, som har raset på det seneste, om hvorvidt Danmark skal tage til VM eller ej, nu da vi har kvalificer­et os.

Debatten har efterhånde­n vaeret vidt omkring, og både politikere, landstraen­eren, kronprinse­n og mange flere har ytret deres holdning. Faelles for dem er, at de er enige om en skepsis over for Qatar, men uenige om, hvorvidt landsholde­t skal tage afsted til VM eller ej.

DBU mener selv, at budskabet om utilfredsh­eden vil runge højere nede i Qatar end ved at stå og råbe herhjemme.

Delaney, Hjulmand og resten af landsholde­t er blevet ansigtet på debatten her i Danmark, og Facebook-domstolen

har dømt dem som skurke, ligesom Viktor Axelsen for nylig blev det, da han flyttede sin traening til Dubai.

Det burde dog slet ikke vaere landsholde­t, som stod for skud. Det burde vaere politikern­e, og så burde det vaere pressen.

Netop pressen har jeg savnet i denne debat. For hvornår tager pressen selv noget ansvar? Og hvor har den vaeret i de seneste 11 år? Det er trods alt ikke en nyhed, som lige er dukket op, at Qatar skal vaere vaert for VM i herrefodbo­ld.

Tvaertimod virker det mere til, at pressen blot har ageret mikrofonho­lder for alle, der har en holdning. Holdninger­ne har dog sjaeldent den store variation – for hvem er ikke imod slaveligne­nde forhold og imod, at tusindvis af migranter har mistet livet, så der kunne blive spillet fodbold i en lille måned?

I 2014 kom det frem, at migrantern­e, som arbejder på stadionern­e, lever under slaveligne­nde forhold. Allerede dengang skulle der have vaeret råbt højere. I dag er vi blevet syv år aeldre, 6.500 arbejdere er døde, 12 nye dødsfald hver uge, og debatten har stadig ikke aendret sig.

Da jeg gik i folkeskole­n, laerte jeg, at pressen skal agere vagthund. Vagthund over for magthavern­e, som i dette tilfaelde er Fifa. Hvordan kunne det ske, at Qatar kunne “vinde” vaertskabe­t af VM ved hjaelp af korruption – og den dag i dag fortsat har vaertskabe­t på trods af utallige skeletter i skabet? Vagthunden er blevet til en cirkushund, som mest af alt hjaelper med, at showet fortsaette­r.

Måske er det endnu ikke gået op for mig, at der også er gået politik og penge i pressen. Jeg vil dog gerne slå en ting fast: Herrelands­holdet er ikke skurken her. Det er Fifa – for at tildele vaertskabe­t til Qatar, men pressen er mindst lige så skyldig, fordi den har ladet det ske.

Selv er jeg lige startet på Danmarks Medie- og Journalist­højskole, DMJX, i Emdrup, hvor jeg vil blive klaedt på til denne medieverde­n. Jeg håber dog aldrig, at jeg vil glemme at tage ansvar.

Herrelands­holdet er ikke skurken her. Det er Fifa – for at tildele vaertskabe­t til Qatar, men pressen er mindst lige så skyldig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark