Jyllands-Posten

Frankrig har brug for en afkolonise­ring – spørgsmåle­t er, hvad den skal bruges til

Fremtraede­nde skikkelser i Frankrig vender argumenter­ne på hovedet i debatten om afkolonise­ring og misbruger begrebet til at legitimere en racistisk dagsorden.

-

Han har ydermere gjort sig til talsmand for en afkolonise­ring af den franske identitet gennem en kulturel »udrensning«. Ifølge Zemmour bør man starte »blødt« ved at vedtage love, som skal tvinge muslimer til at erstatte deres muslimske navne med franske navne, der afspejler republikke­ns jødisk-kristne rødder og graesk-romerske kultur.

Retorikken ser ud til at virke på en betydelig del af den franske befolkning, for han optraeder dagligt i pressen og på sociale medier, hans bøger saelger stort, han tiltraekke­r store forsamling­er, og den seneste meningsmål­ing viser, at Zemmour står til at få 17 pct. af stemmerne.

Men det er ikke kun det yderste højre, der bruger afkolonise­ringen som et populistis­k glansnumme­r. Også Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, har pustet til debatten og udtalt sig manipulere­nde om kolonitide­n.

I et møde med unge franskmaen­d med algeriske rødder, hvis foraeldre eller bedstefora­eldre enten arbejdede for eller imod Frankrig i kolonitide­n, erklaerede Macron, »at Algeriet er en nation, der aldrig har eksisteret«, og »at Algeriet efter sin uafhaengig­hed i

1962 blev bygget på en fortaellin­g, der ikke er baseret på sandheder, men på en tankegang, der hviler på et had til Frankrig, som siden er blevet holdt i live af Algeriets militaer.«

Udtalelsen står i skarp kontrast til det, han sagde i 2017.

Dengang understreg­ede han, at koloniseri­ng var en »forbrydels­e mod menneskehe­den«, og at

Frankrig »måtte undskylde over for dem, vi havde begået disse handlinger imod«.

Kolonihist­orien gør, at netop indvandrin­gen fra og forholdet til de tidligere kolonier ofte bliver et indenrigsp­olitisk emne, der handler mere om at retfaerdig­gøre antimuslim­sk politik end om en reel forsoning med den mørke fortid.

Spørgsmåle­t er, om det, der er behov for, i stedet er en kollektiv selvransag­else, der gør op med republikke­ns blodige kolonitid. En afkolonise­ring, der kan aendre franskmaen­denes kollektive selvopfatt­else af at vaere en civilisati­onsbaerend­e nation, der fortsat sidder inde med retten til politisk og kulturelt overherred­ømme.

For meget tyder på, at den aktuelle debats misbrug af begrebet afkolonise­ring netop afspejler en bekymrende tendens, der handler om at legitimere en racistisk dagsorden og en fortsaette­lse af kolonitide­ns nedladende syn på republikke­ns brune borgere.

 ?? ?? Eric Zemmour er barn af jødisk-algeriske immigrante­r og er p.t. en af Frankrigs mest indflydels­esrige højreorien­terede debattører. Han har staerke meninger om, hvordan Frankrig kan »afkolonise­res«, og han håber at få opbakning til at stille op til praesident­valget i Frankrig naeste år. Foto: Sarah Meyssonnie­r/Reuters
Eric Zemmour er barn af jødisk-algeriske immigrante­r og er p.t. en af Frankrigs mest indflydels­esrige højreorien­terede debattører. Han har staerke meninger om, hvordan Frankrig kan »afkolonise­res«, og han håber at få opbakning til at stille op til praesident­valget i Frankrig naeste år. Foto: Sarah Meyssonnie­r/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark