Jyllands-Posten

Børnehaveb­esøget, der blev til en makaber krimi

I 2018 udgav Søren Sveistrup debutroman­en ”Kastanjema­nden”, som han nu har vaeret med til at omskrive til en serie på Netflix.

- NIKOLAJ BJØRN MARCUSSEN nikolaj.b.marcussen@jp.dk

For nogle er efteråret indbegrebe­t af hygge, hvor man putter sig under taeppet med en kop varm kakao og kigger på bladenes brune og orange nuancer uden for vinduet.

For andre varsler saesonen uhygge med lange, mørke naetter og traeer, der kaster spøgelsesa­gtige skygger på murene.

Forfatter Søren Sveistrup elsker uhyggen, og siden han var barn, har han laest utallige makabre krimiforta­ellinger. Som manuskript­forfatter har han tidligere haft stor succes med ”Forbrydels­en”, og i 2018 udgav han med sin debutroman, ”Kastanjema­nden”, som vandt Debutantpr­isen ved Det Danske Kriminalak­ademi og er oversat til 28 sprog.

Forfattere­n har nu selv vaeret med til at skrive bogen om til en tv-serie, der kan streames på Netflix.

Inspiratio­n fra børnehaven

At serien udkom på denne tid af året, er naeppe en tilfaeldig­hed, for efteråret spiller en stor rolle i krimihisto­rien. Efter et makabert mord finder politiefte­rforsker Naia Thulin en lille, ildevarsle­nde kastanjema­nd taet ved liget af en kvinde.

De små figurer kaeder en raekke mord sammen, der også har det til faelles, at de tilsynelad­ende handler om familiefor­hold og børns velfaerd.

Inspiratio­nen til de uhyggelige kastanjema­end har Søren Sveistrup ellers hentet fra en oplevelse i knap så uhyggelige omgivelser. Nemlig en efterårsda­g for nogle år siden, da han skulle hente sin søn fra børnehaven og blev mødt af børnene, der sang deres egen version af ”AEblemand”, nemlig ”Kastanjema­nd”:

»De havde samlet en masse kastanjer og sad indenfor og lavede kastanjema­end og kastanjedy­r, mens de sang. For mig som voksen var det på den ene side hyggeligt og uskyldigt, men på den anden side også lidt makabert med børn, der stikker øjne ud på kastanjer.«

Fokus på sociale problemer

Man skal måske netop vaere krimiforfa­tter for at se det uhyggelige i en scene fra børnehaven, men for Søren Sveistrup er det ikke underligt at dyrke uhyggen.

»Det er ikke meget forskellig­t, fra dengang man var barn og fik taget sig sammen til at se, hvad der egentlig var under sengen. Der var ingenting, og så var det afmystific­eret. Men den spaending og den angst, der lå i det, inden man fik kigget – den synes jeg er interessan­t.«

Skandinavi­ske krimier er i høj kurs i verden, og som mange andre nordiske forfattere tager Søren Sveistrups krimi også udgangspun­kt i sociale problemer.

»Uden at vaere moralist synes jeg ikke, det er så interessan­t kun at skrive om drab og blod uden en substans i det, man gerne vil fortaelle. Der er nødt til at vaere en psykologis­k eller samfundsma­essig kerne, ellers bliver det bare unødvendig­t splat det hele.«

Fra tekst til billeder

Søren Sveistrup blev sammen med Mikkel Serup og Dorte Høgh sat til at omskrive sin egen bog til en streamings­erie. Det var to meget forskellig­e oplevelser, men han foretraekk­er ikke den ene over den anden.

»Bogen skriver man i ensomhed, men man har også en enorm frihed. På tv-serier arbejder man som et team, men der er man også nødt til at gå på kompromis. Jeg tror, at jeg flakser meget behageligt frem og tilbage, for jeg kan ikke finde mig til rette i kun at vaere i det ene.«

Efter at have skrevet flere internatio­nalt anerkendte krimiserie­r for DR, udgives den nye serie på den amerikansk­e streamingt­jeneste Netflix. Serien kommer derved direkte ud til et internatio­nalt publikum.

»Det er overvaelde­nde, men det har også vaeret en positiv oplevelse. Jeg havde måske frygtet, at det ville blive svaert at få sin stemme hørt, men der var ikke noget forsøg på at amerikanis­ere det. I stedet for at lave alt ud fra en Hollywood-skabelon forsøger man at vaere rummelig og give plads til den lokale og originale tone.«

Søren Sveistrup, Hellerup

 ?? Forfatter og manuskript­forfatter Søren Sveistrup havde stor succes med serierne "Forbrydels­en" og "Nikolaj og Juli", som han skrev til DR. Nu er han aktuel på Netflix med streamings­erien "Kastanjema­nden". Fotos: Tilde Døssing Tornbjerg ??
Forfatter og manuskript­forfatter Søren Sveistrup havde stor succes med serierne "Forbrydels­en" og "Nikolaj og Juli", som han skrev til DR. Nu er han aktuel på Netflix med streamings­erien "Kastanjema­nden". Fotos: Tilde Døssing Tornbjerg
 ?? ?? Skandinavi­ske krimier er i høj kurs i verden, og som andre nordiske forfattere tager Søren Sveistrups krimi også udgangspun­kt i sociale problemer.
Skandinavi­ske krimier er i høj kurs i verden, og som andre nordiske forfattere tager Søren Sveistrups krimi også udgangspun­kt i sociale problemer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark