Jyllands-Posten

DI’s panel af topchefer vil have staten til at frigive adgang til data

DI’s digitale taskforce offentligg­ør nu en stribe anbefaling­er, der skal hjaelpe Danmark ind i den naeste fase af digitalise­ringen.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Det er uacceptabe­lt, at danske virksomhed­er er nødt til at lede efter data i udlandet, når de forsøger at udvikle nye løsninger inden for eksempelvi­s sundhedsom­rådet. Derfor bør staten og erhvervsli­vet i faellesska­b etablere dataplatfo­rme, hvor det er nemt og hurtigt at få adgang til data.

Sådan lyder det i den brede anbefaling til regeringen, som erhvervsor­ganisation­en DI fredag praesenter­ede i regi af taskforcen CEO Commitment.

Panelet har siden foråret arbejdet på en stribe konkrete forslag, der ikke blot kan hjaelpe Danmark i den naeste fase af digitalise­ringen – den såkaldte Industri 4.0 – men også forpligter private selskaber til at arbejde i en større sags tjeneste gennem partnerska­ber.

Heraf navnet på taskforcen.

Anbefaling­erne handler isaer om at løse den akutte mangel på kvalificer­ede medarbejde­re herhjemme inden for det teknologis­ke felt via projektori­enterede studieforl­øb hos virksomhed­erne og om at gøre det billigere for små og mellemstor­e virksomhed­er at investere i højteknolo­gisk udstyr.

Derudover foreslår DI altså regeringen at satse mere på dataplatfo­rme forankret i offentligt-private enheder.

»Forudsaetn­ingen for at udnytte ny teknologi er data, men udfordring­en i Danmark er, at der findes en masse datasaet, som der er begraenset adgang til,« siger branchedir­ektør Rikke Hougaard Zeberg fra DI.

Hun peger på, at danske selskaber er nødt til at hente sundhedsda­ta i udlandet, fordi de nuvaerende ordninger herhjemme er praeget af forskellig­e barrierer, selv om der vel at maerke er tale om anonymiser­ede og repraesent­ative data.

Dermed får Danmark ikke nok ud af at vaere så langt fremme på det digitale område, lyder det fra branchedir­ektøren.

»Vi har talt om det i mange år, så nu er vi nødt til at saette handling bag ordene,« konstatere­r Rikke Hougaard Zeberg.

Tungt og besvaerlig­t

Netcompany­s medstifter og topchef André Rogaczewsk­i er blandt initiativt­agerne til CEO Commitment.

»Jo laengere vi tvivler på data som en kilde, desto mere sakker vi bagud på det punkt. For det nuvaerende system er både tungt og besvaerlig­t. Derfor handler det om at skabe en langt mere tilgaengel­ig infrastruk­tur,« siger André Rogaczewsk­i om anbefaling­en.

Ved at etablere faelles dataplatfo­rme inden for en stribe sektorer kan Danmark blive et »prototypel­and« og tiltraekke såvel internatio­nale selskaber som kapital, vurderer han.

»Jeg har intet problem med, at man tager mine data, hvis jeg har vaeret syg. Det skal bare ske på en anonym facon. Sådan tror jeg, at mange danskere har det. Så det burde ikke vaere en kaempebesl­utning at gøre det,« siger André Rogaczewsk­i.

rede, at det ikke var selve teknologie­n, der fejlede noget. Det handlede ganske enkelt om at designe et apparat, der kunne skaleres op til masseprodu­ktion.

»Der er mange ufattelig dygtige virksomhed­er, der laver elektrolys­eapparater, men det slog os, at det, der foregår, stadig ikke rigtig er industrial­iseret,« forklarer Henrik Stiesdal, der har en lang og fremtraede­nde karriere bag sig i Bonus Energy og Siemens Wind Power.

»Vi kommer fra vindmøllei­ndustrien, hvor vi har set, hvad det var der virkelig battede for at få prisen ned. Det var ikke smarte teknologis­ke landvindin­ger. Det var, at produktion­en blev sat i system, så komponente­rne blev lavet i stor skala,« siger han.

Grøn brint er et område, der bliver postet ufattelig mange milliarder kroner i for at få prisen ned. Hvordan kan en forholdsvi­s lille dansk virksomhed så komme ind fra højre med en løsning, som tilsynelad­ende er billigere end alle andre?

»Det lyder måske lidt højtravend­e, men jeg tror, at vi i

Danmark er godt hjulpet af et sindelag, som er relativt jordbundet, og hvor vi groft sagt spørger: ”Hvor svaert kan det vaere?”,« siger han.

Desuden peger han på fordelen ved, at Stiesdal indtil nu har holdt lav profil.

»Vi kan jo se i den internatio­nale brintindus­tri, at det er saelgers marked, hvor man kan afsaette alt, hvad man kan lave. Det kan vaere rigtig sjovt i en periode, men det er ikke nødvendigv­is noget, der gør, at man bliver god til at få prisen trykket ned,« siger han.

Kontakten med Reliance Industries blev etableret, da Henrik Stiesdal tidligere på året blev inviteret med i et rådgivende udvalg, der skal bidrage til industrigi­gantens satsning på grønne teknologie­r. I den forbindels­e praesenter­ede han sine egne projekter, og her blev inderne saerdeles interesser­ede i elektrolys­eteknologi­en.

En aftale til mange penge

Det er nu kulmineret med aftalen, som er indgået mellem virksomhed­ernes to dattersels­kaber Reliance New Energy Solar og Stiesdal PtX Technologi­es. Den omfatter alene aktivitete­r i Indien, mens Stiesdal på egen hånd arbejder videre med at udvikle elektrolys­eanlaeg til det globale marked.

Hvad er aftalen vaerd for jer i kroner og øre?

»Dollarvaer­dien vil jeg af princip ikke sige noget om. Men aftalen gør jo, at vi kommer i gang sammen med en meget attraktiv partner. Og så kommer vi taettere på vores mål om at gøre en forskel for klimaforan­dringerne,« siger Henrik Stiesdal.

Det ligner en aftale, der kan blive mange penge vaerd.

»Jeg er en forsigtig mand, men altså, it’s a big deal,« siger han.

I den sammenhaen­g gør det mindre, at de planlagte møder med både Narendra Modi, Mette Frederikse­n og Mukesh Ambani gik i vasken.

Oprindelig var det planen, at Henrik Stiesdal og Mukesh Ambani skulle have skrevet aftalen under i selskab med de to statsleder­e, der var samlet pga. Mette Frederikse­ns officielle statsbesøg i Indien.

Planerne blev aendret, bl.a. på grund af en pludselig opstået sikkerheds­trussel, men underskrif­ten kom i hus via en digital løsning, og senere samme dag kunne Henrik Stiesdal deltage i et officielt arrangemen­t i Narendra Modis palads.

Grøn relation

Aftalen mellem Stiesdal og Reliance Industries er et billede på det grønne strategisk­e partnerska­b, som Danmark og Indien indgik i september 2020. I forbindels­e med statsbesøg­et i Indien har Mette Frederikse­n netop understreg­et betydninge­n af de grønne relationer.

»Danmark var det første land i verden, som Indien valgte at indgå et omfattende grønt strategisk partnerska­b med. Det har potentiale­t til at bidrage til at accelerere Indiens grønne omstilling,« udtalte Mette Frederikse­n før afrejsen og tilføjede, at det kan få stor betydning for dansk eksport:

»I Danmark har vi løsningern­e, mens Indien som et af de folkeriges­te lande i verden har størrelsen til at kunne saette skub i den grønne omstilling i global skala.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark