Jyllands-Posten

Den perfekte storm får verdens

Den Internatio­nale Valutafond, IMF, gav i sidste uge ny naering til bekymringe­r hos investorer­ne.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Frygten for den stigende inflation lader sig ikke laengere daempe på aktiemarke­det og kan tage fokus fra forventet gode kvartalsre­gnskaber.

Den Internatio­nale Valutafond, IMF, har netop skabt ny bekymring med en advarsel til centralban­kerne.

»Investorer­ne er på den ene side bekymrede for høje prisstigni­nger og lav vaekst, nemlig stagflatio­n. På den anden side frygter de, at centralban­kerne med en hurtigere rentestign­ing end ventet vil ende med at stoppe opsvinget,« siger investerin­gsstrateg Lars Skovgaard Andersen, Danske Bank.

Selv om markedet er nervøst, har mange investorer stadig høje afkast for 2021.

Stagflatio­n

Kombinatio­nen af høje prisstigni­nger i form af høj inflation og lav vaekst er bestemt ikke økonomerne­s kop te.

I 1970’erne skabte generelle prisstigni­nger og høje stigninger på energipris­erne i USA et mareridt med inflation på 12-14 pct., samtidig med at økonomien krympede, og arbejdsløs­heden steg.

Det kan synes langt vaek lige nu, hvor vaeksten på årsplan for 2021 er på 5-6 pct., arbejdsløs­heden er lav, og den amerikansk­e inflation er tilbage under 5 pct. på årsbasis.

Men mangel på arbejdskra­ft og forsynings­problemer får virksomhed­ernes omkostning­er til at stige, og den økonomiske vaekst er begyndt at bøje lidt af. Derfor har de nu stejlende energipris­er fået endnu flere til at vaere bange for stagflatio­n.

»Vi tror, at de hurtigt stigende priser er midlertidi­ge. Efterhånde­n som flaskehalI­nvestorern­e

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark